“Τι θα γινόταν αν έπρεπε να κρύψεις κάτι για να το σώσεις;
Όταν η νεαρή Λίζελ φτάνει στο σπίτι των θετών γονιών της έχοντας χωριστεί από τους πραγματικούς, το μόνο που κρατάει στα χέρια της είναι το εγχειρίδιο ενός νεκροθάφτη, το οποίο δεν μπορεί καν να διαβάσει αφού δεν ξέρει γραφή και ανάγνωση. Αυτό θα είναι και η αρχή της καριέρας της ως… κλέφτρας. Μαζί με το φίλο της Ρούντι, η Λίζελ θα αρχίσει να κλέβει βιβλία – βιβλία από το σωρό που πετάνε οι Ναζί στη φωτιά για να τα κάψουν, βιβλία από τη βιβλιοθήκη του δημάρχου, βιβλία από τις πλούσιες οικογένειες της πόλης. Κι ενώ οι βόμβες των συμμάχων πέφτουν συνεχώς και οι σειρήνες ουρλιάζουν, η Λίζελ μοιράζεται τα βιβλία της στα καταφύγια και βρίσκει σ’ αυτά παρηγοριά. Μέχρι που κάποια μέρα, η σειρήνα θα αργήσει να σφυρίξει…
Μια αξέχαστη ιστορία για τις ανατροπές και τις συμπτώσεις της ζωής, αλλά και για τη δύναμη των βιβλίων να θρέψουν την ψυχή μας”.
Γερμανία 1938. Κεντρική ηρωίδα του βιβλίου είναι η Λίζελ Μέμινγκερ, η μητέρα της οποίας τη δίνει για υιοθεσία σε ανάδοχη οικογένεια. Μέσα από τα μάτια αυτού του μικρού κοριτσιού, περιγράφεται η ζωή μιας πάμφτωχης γερμανικής οικογένειας, η οποία δεν υποτάχθηκε στο ναζιστικό ιδεώδες της εποχής, κρατούσε όμως πάντα τα προσχήματα. Όταν μάλιστα ένα νεαρό Εβραιόπουλο, ο Μαξ, χτυπά κυνηγημένος την πόρτα τους για βοήθεια, η οικογένεια τον κρύβει στο υπόγειο και η Λίζελ αποκτά έναν σπουδαίο φίλο. Αυτό που τους ενώνει είναι η αγάπη για το βιβλίο, το οποίο προσφέρει διαφυγή και παρηγοριά σε τέτοιους δύσκολους καιρούς. Το πρωτότυπο στη συγκεκριμένη ιστορία, είναι πως ο αφηγητής είναι ο θάνατος. Και ποιός, άλλωστε, θα μπορούσε να είναι καταλληλότερος αφηγητής πέρα από τον θάνατο, που εκείνη ειδικά την περίοδο ήταν πανταχού παρών. Ο θάνατος, όμως του Μάρκους Ζούσακ, με ιδιαίτερη ευαισθησία προς τα παιδιά, είναι καλόκαρδος, όχι φοβερός και τρομερός και λυπάται αυτούς που αναγκάζεται να μεταφέρει. Πολλές φορές μάλιστα τους παίρνει στοργικά στην αγκαλιά του. Τέλος, το συγκεκριμένο βιβλίο έχει μεταφερθεί και στο σινεμά από τον Μπράιαν Πέρσιβαλ.
Ο Μάρκους Ζούσακ γεννήθηκε το 1975 στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας από πατέρα Αυστριακό και μητέρα Γερμανίδα. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία και Ιστορία. Εργάστηκε ως δάσκαλος παραδίδοντας ιδιαίτερα μαθήματα, ενώ παράλληλα ασχολήθηκε με τη συγγραφή. Ένα από τα μυθιστορήματά του, το « I Αm The Messenger», τιμήθηκε με το Children’s Book Council of Australia’s Book of the Year Award το 2003 και το Michael L. Printz Honor Award το 2006. « Η κλέφτρα των βιβλίων» ενθουσίασε κριτικούς και αναγνώστες και βρέθηκε στις υψηλότερες θέσεις των λιστών μπεστ-σέλερ, ενώ έχει λάβει πιο εγκωμιαστικές κριτικές από τα ΜΜΕ. Τιμήθηκε το 2007 με το Michael L. Printz Honor Award και ήταν υποψήφιο για πολλά λογοτεχνικά βραβεία, όπως τo Quill Book Award, το Australian Book Industry Award αλλά και το Australian Booksellers Book of the Year Award.