Μέχρι πριν λίγα χρόνια η κατάθλιψη ήταν το πιο ακμάζον πρόβλημα στη ψυχολογία εκατομμυρίων ατόμων στο πλανήτη. Την εποχή των social media, της συνεχούς σύγκρισης και των σταδιακά αυξανόμενων απαιτήσεων, μια νέα μορφή ψυχολογικής διαταραχής γίνεται όλο και πιο διαδεδομένη. Το κοινωνικό άγχος, η ανησυχία δηλαδή που σχετίζεται με τις κοινωνικές περιστάσεις, τη γνώμη των άλλων και την διαδικασία αξιολόγησης.
Σύμφωνα με έρευνες το κοινωνικό άγχος είναι η 3η πιο διαδεδομένη ψυχική διαταραχή στις ΗΠΑ και στατιστικά επηρεάζει άτομα που βρίσκονται στην εφηβεία ή τη πρώιμη ενήλικη ζωή. Για να είμαστε σαφείς, το κοινωνικό άγχος δεν σχετίζεται ούτε με τη ντροπαλότητα, ούτε με την εσωστρέφεια, αλλά με την έντονη αίσθηση φόβου που προκαλείται όταν το άτομο συναντά πρωτόγνωρες περιστάσεις, ιδιαίτερα όταν αυτό πρέπει να αξιολογηθεί σε αυτές. Τα άτομα φοβούνται συνεχώς ότι δεν θα γίνουν αποδεκτά, ή ότι οι πράξεις τους θα τους φέρουν σε μεγάλη αμηχανία και θα τους ντροπιάσουν. Μεγάλη σημασία επίσης δίνεται στην έννοια της κριτικής, στη γνώμη των άλλων και στο αίσθημα κατωτερότητας που διακατέχει το άτομο.
Τα συμπτώματα:
Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις μάλιστα τα άτομα που πάσχουν από μια τέτοια διαταραχή αποφεύγουν τελείως την επαφή με τους γύρω τους, έχοντας τη σκέψη πως εκείνοι θα τους κρίνουν και τελικά θα τους απορρίψουν. Έτσι δημιουργείται μία νοσηρή κατάσταση που προξενεί προβλήματα στον εργασιακό, τον φιλικό και τον προσωπικό τομέα της ζωής του ανθρώπου. Συχνές ενδείξεις του ψυχολογικού άγχους είναι το αίσθημα ζάλης, πονοκεφάλου, νεύρων και στρες και μόνο στη σκέψη μιας καθημερινής συναλλαγής ή μιας απλής αξιολόγησης. Δεν είναι σπάνιες και οι κρίσεις πανικού σε αυτές τις περιπτώσεις.
Η θεραπεία:
Σίγουρα το άτομο που νιώθει έτσι, θα πρέπει να συμβουλευθεί κάποιον ψυχοθεραπευτή, προκειμένου να αναπτύξει τεχνικές χαλάρωσης και να εκπαιδευτεί στις κοινωνικές δεξιότητες.