Η @themothercook φτιάχνει ζουμερές μελιτζάνες, ψημένες μόλις 12 λεπτά, “αυστηρά” όπως λέει ο πατέρας μου, μέσα σε πλούσια σάλτσα ντομάτας αρωματισμένη με άφθονο μαϊντανό και σκόρδο.
Λίγο πριν το τελείωμα προσθέτουμε αρκετά, μικρά κομμάτια γραβιέρας. Μπορούμε να βάλουμε γραβιέρα Κρήτης ή Νάξου ή κάποιο άλλο τυρί το οποίο λιώνει και κορδάρει με τη θερμότητα, π.χ. μετσοβόνε, provolone και άλλα.
Ένα πιάτο που μπορεί να σε κάνει να αγαπήσεις τις μελιτζάνες, εάν είσαι ακόμα διστακτικός απέναντί τους.
Υλικά για 2 μερίδες:
2 κ.σ. Ελαιόλαδο 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 2-4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες 500 γρ ντομάτα στον τρίφτη 5-6 μελιτζάνες αργίτικες/τσακώνικες ή λευκές μισό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο 200 γρ γραβιέρα Κρήτης αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Πώς θα το φτιάξεις:
Σε μία βαθιά κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σωτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε την ντομάτα, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 20-25′ περίπου. Ελέγχουμε, μήπως χρειαστεί λίγο νερό (κανονικά δεν πρέπει να προσθέσουμε, γι’αυτό έχουμε χαμηλή φωτιά).
Κόβουμε της μελιτζάνες στα τέσσερα, αφαιρούμε την ψίχα και κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια (σχεδόν μέγεθος μπουκιάς). Βάζουμε σε αλατισμένο νερό μέχρι να γίνει η σάλτσα.
Στραγγίζουμε καλά τις μελιτζάνες και τις προσθέτουμε στην κατσαρόλα με την σάλτσα και ανεβάζουμε λίγο τη φωτιά (μέτρια). Βάζουμε χρονόμετρο, στα 8′.
Μόλις περάσει ο χρόνος, προσθέτουμε το μαϊντανό και ανακατεύουμε προσεκτικά με μια σπάτουλα. Προσθέτουμε και το τυρί και βάζουμε καπάκι και χρονόμετρο, για 4′ ακόμα.
Ανακινούμε λίγο την κατσαρόλα από τα χερούλια.
Σερβίρουμε με έξτρα ψιλοκομμένο μαϊντανό και σκόρδο. Το μπούκοβο ή chili oil, επίσης ταιριάζει πολύ αν θες το πιάτο σου λιγάκι καυτερό.