O σίδηρος χωρίζεται σε αιμικό (αυτός που περιέχεται σε προϊόντα ζωικής προέλευσης) και μη αιμικό (σε φυτικές πηγές). Περισσότερο απορροφάται από τον οργανισμό ο αιμικός σίδηρος, οπότε οι πρώτες επιλογές, κόβοντας το κόκκινο κρέας, θα πρέπει να είναι τα πουλερικά, τα ψάρια και τα θαλασσινά. Από εκεί και έπειτα σίδηρο βρίσκουμε στα όσπρια, στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τους ξηρούς καρπούς και τα αποξηραμένα φρούτα.
Κάτι που είναι επίσης, σημαντικό είναι η λεγόμενη βιοδιαθεσιμότητα του σιδήρου. Με λίγα λόγια και επειδή θέλω να σε κουράσω με λεπτομέρειες, είναι περισσότερο αποτελεσματικό να τρως περισσότερο συχνά από μικρή ποσότητα τροφίμων που περιέχουν σίδηρο, παρά να τρως πιο αραιά μεγαλύτερες μερίδες. Για να βοηθήσεις τον οργανισμό σου να απορροφήσει τον σίδηρο χρειάζεσαι τη βιταμίνη C που τη βρίσκεις στα εσπεριδοειδή (βλ. λεμόνι στο σπανακόρυζο) και στις πιπεριές, καθώς και φυλλικό οξύ που θα το προσλάβεις από φρούτα, όσπρια, πράσινα λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης.
Τέλος, θα πρέπει να έχεις στο νου σου τις τροφές που αναστέλλουν την απορρόφηση του σιδήρου: καφές, τσάι, σοκολάτα, τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο πχ. τυρί