Θα μιλήσουμε για τα οφέλη των κονσερβοποιημένων φρούτων για την υγεία, θα καταρρίψουμε κοινές παρανοήσεις και θα παρέχουμε πρακτικές συμβουλές για την ενσωμάτωση αυτών σε μια υγιεινή διατροφή.

Διατροφική αξία φρούτων σε κονσέρβα

«Το ακούμε συνέχεια, «Το φρέσκο είναι το καλύτερο», αλλά τα κονσερβοποιημένα φρούτα μπορούν να είναι εξίσου θρεπτικά», λέει η Chelsea LeBlanc, RDN, ιδιοκτήτρια της Chelsea LeBlanc Nutrition στο Νάσβιλ του Τενεσί.

Τα κονσερβοποιημένα φρούτα παρέχουν υδατάνθρακες για ενέργεια, φυτικές ίνες για την εντερική υγεία και βιταμίνες και μέταλλα για την γενικότερη υγεία. Ας αναλύσουμε τις διατροφικές πληροφορίες τριών δημοφιλών κονσερβοποιημένων φρούτων, που προέρχονται από το FoodData Central του USDA.

Ροδάκινα

Ακολουθούν οι διατροφικές πληροφορίες για μια μερίδα 1 φλιτζανιού ροδάκινα κονσερβοποιημένα σε χυμούς ροδάκινου, σύμφωνα με το USDA:

Θερμίδες: 120

Υδατάνθρακες: 30 γρ

Διαιτητικές ίνες: 3 γρ

Ολική Ζάχαρη: 30 γρ

Προστιθέμενη Ζάχαρη: 0 γρ

Πρωτεΐνη: 1 γρ

Ολικά λιπαρά: 0 γρ

Κορεσμένα λιπαρά: 0 γρ

Χοληστερόλη: 0 mg

Νάτριο: 10 mg

Βιταμίνη Α: 60mcg

Βιταμίνη Ε: 1,1 mg

Κάλιο: 290mg

Ανανάς

Ακολουθούν οι διατροφικές πληροφορίες για μια μερίδα 1 φλιτζανιού ανανά σε κονσέρβα σε χυμούς ανανά, σύμφωνα με το USDA:

Θερμίδες: 140

Υδατάνθρακες: 35 γρ

Διαιτητικές ίνες: 2 γρ

Ολική Ζάχαρη: 33 γρ

Προστιθέμενη Ζάχαρη: 0 γρ

Πρωτεΐνη: 1 γρ

Ολικά λιπαρά: 0 γρ

Κορεσμένα λιπαρά: 0 γρ

Χοληστερόλη: 0 mg

Νάτριο: 5 mg

Βιταμίνη C: 18 mg

Μαγνήσιο: 43 mg

Κάλιο: 352 mg

Αχλάδια

Ακολουθούν οι διατροφικές πληροφορίες για μια μερίδα 1 φλιτζανιού αχλάδια κονσερβοποιημένα σε χυμούς αχλαδιών, σύμφωνα με το USDA:

Θερμίδες: 130

Υδατάνθρακες: 34 γρ

Διαιτητικές ίνες: 4 γρ

Ολική Ζάχαρη: 30 γρ

Προστιθέμενη Ζάχαρη: 0 γρ

Πρωτεΐνη: 0,5 γρ

Ολικά λιπαρά: 0 γρ

Κορεσμένα λιπαρά: 0 γρ

Χοληστερόλη: 0 mg

Νάτριο: 10 mg

Βιταμίνη C: 3 mg

Χαλκός: 122 mcg

Κάλιο: 190 mg

Όλα αυτά τα φρούτα είναι καλές πηγές μικροθρεπτικών συστατικών όπως κάλιο, βιταμίνη C, βιταμίνη Α και πολλά άλλα. Και, δεδομένου ότι είναι σε κονσέρβα χωρίς σιρόπι, δεν περιέχουν καμία πρόσθετη ζάχαρη. Επιπλέον, το καθένα προσφέρει μια εντυπωσιακή ποσότητα φυτικών ινών για να υποστηρίξει την υγεία της καρδιάς και την υγιή πέψη.

Είναι φιλικά προς τον προϋπολογισμό

Τα κονσερβοποιημένα φρούτα είναι σχεδόν πάντα λιγότερο ακριβά από τα φρέσκα φρούτα, καθιστώντας τα μια πιο οικονομική επιλογή για όσους έχουν προϋπολογισμό. Επιπλέον, δεδομένου ότι διαρκούν για τα επόμενα χρόνια, δεν χρειάζεται να ανησυχείς για γρήγορη αλλοίωση και σπατάλη τροφίμων.

Διατηρούνται στη μέγιστη ωρίμανση

Γνώριζες ότι τα κονσερβοποιημένα φρούτα συλλέγονται στο μέγιστο της ωρίμανσης και στη συνέχεια κονσερβοποιούνται μέσα σε λίγες ώρες; Αυτό βοηθά να διασφαλιστεί ότι διατηρούν την κορυφαία θρεπτική και γεύση για όποτε είστε έτοιμοι να τα απολαύσετε. Η LeBlanc βεβαιώνει: «Εφόσον είναι γεμάτα στο απόγειο της φρεσκάδας, μπορείς να συνεχίσεις να τρως αυτά τα ζουμερά καλοκαιρινά ροδάκινα όλο το χρόνο!»

Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά

Ακριβώς όπως τα φρέσκα και κατεψυγμένα φρούτα, τα κονσερβοποιημένα φρούτα είναι μια εξαιρετική πηγή απαραίτητων θρεπτικών συστατικών όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2019 που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Food Sciences and Nutrition, τα φρούτα και τα λαχανικά υποστηρίζουν τη γενική μας υγεία και συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου ορισμένων ασθενειών όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο καρκίνος.

Ο LeBlanc επισημαίνει ακόμη και σε μια πρόσφατη ανασκόπηση του 2020 που δημοσιεύτηκε στο Nutrients, η οποία έδειξε ότι η αύξηση της πρόσληψης φρούτων και λαχανικών (συμπεριλαμβανομένων των κονσερβών φρούτων) μπορεί να προάγει την καλύτερη ψυχική υγεία. Η μελέτη έδειξε ότι η υψηλή πρόσληψη αυτών των προϊόντων μπορεί να προάγει μεγαλύτερη αισιοδοξία, λιγότερο άγχος και λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης. Ωστόσο, δεδομένου ότι οι μελέτες σε αυτήν την ανασκόπηση χρησιμοποίησαν διαφορετικές μεθόδους, η σύγκριση των αποτελεσμάτων τους δεν είναι πάντα απλή και απαιτείται περισσότερη έρευνα για να διευκρινιστεί η σχέση.

Είναι βολικά

Τα κονσερβοποιημένα φρούτα μπορούν να εξοικονομήσουν χρόνο, με ελάχιστη έως καθόλου προετοιμασία.

Είναι προετοιμασμένα (έτοιμα κομμένα) και έτοιμα για κατανάλωση εξοικονομώντας πολύτιμο χρόνο για το πλύσιμο, το ξεφλούδισμα και το τεμαχισμό».

Αυτό καθιστά τις κονσέρβες ιδανικές για ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, άτομα με μειωμένη κινητικότητα, όσους δεν διαθέτουν εγκαταστάσεις κουζίνας και πολυάσχολους επαγγελματίες που πιέζονται για χρόνο.

Συμβουλές για να συμπεριλάβεις τα κονσερβοποιημένα φρούτα σε ένα υγιεινό πρότυπο διατροφής

Τα κονσερβοποιημένα φρούτα μπορούν να είναι απολύτως μια υγιεινή προσθήκη στο διατροφικό σου μοτίβο, αλλά υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να προσέξεις.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για το πώς να ενσωματώσεις τα κονσερβοποιημένα φρούτα στο μοτίβο υγιεινής διατροφής σου:

· Επίλεξε Φρούτα σε Νερό ή Φυσικό Χυμό: Προτίμησε κονσερβοποιημένα φρούτα σε νερό ή το δικό τους χυμό αντί για ζαχαρούχα σιρόπια για να αποφύγεις τα πρόσθετα σάκχαρα.

· Μην παραβλέπεις τις επωνυμίες καταστημάτων: Υπάρχει μια κοινή εσφαλμένη αντίληψη ότι οι επωνυμίες καταστημάτων είναι χαμηλότερης ποιότητας σε σύγκριση με τις επώνυμες αντίστοιχές τους. Ωστόσο, αυτό απέχει πολύ από την αλήθεια. Τα παντοπωλεία σε όλη τη χώρα έχουν οικονομικές επιλογές σε κονσέρβες, οι οποίες μπορούν να σου επιτρέψουν να απολαύσεις θρεπτικά φρούτα και λαχανικά με λιγότερη οικονομική πίεση.

Συχνές Ερωτήσεις

1. Είναι εντάξει να τρως κονσέρβες φρούτων κάθε μέρα;

Τα κονσερβοποιημένα φρούτα μπορούν σίγουρα να είναι μέρος της καθημερινής σου διατροφής. Απλώς φρόντισε να καταναλώνεις μια ποικιλία φρούτων καθημερινά μαζί με άφθονα λαχανικά, άπαχη πρωτεΐνη, δημητριακά ολικής αλέσεως και υγιή λίπη.

2. Είναι τα κονσερβοποιημένα φρούτα τόσο υγιεινά όσο τα κατεψυγμένα;

Τα κονσερβοποιημένα φρούτα συχνά θεωρούνται λιγότερο θρεπτικά από τα φρέσκα ή κατεψυγμένα αντίστοιχα. Στην πραγματικότητα, τα κονσερβοποιημένα φρούτα μπορούν να είναι εξίσου θρεπτικά με τα κατεψυγμένα. Ο LeBlanc εξηγεί πώς τα φρούτα που χρησιμοποιούνται για κονσερβοποιημένα προϊόντα «μαζεύονται και συσκευάζονται στην κορυφή της φρεσκάδας, κλειδώνοντας τα θρεπτικά τους συστατικά».

Μάλιστα, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Food Science έδειξε ότι μετά από μόλις τρεις μήνες, τα επίπεδα αντιοξειδωτικών στα κονσερβοποιημένα βερίκοκα ήταν εκπληκτικά 47% υψηλότερα από τα φρέσκα. «Έτσι, την επόμενη φορά που θα πάρεις ένα κουτάκι με φρούτα, μπορείς να αισθάνεσαι σιγουριά ότι παίρνεις μια σημαντική διατροφική ώθηση! Απλώς φρόντισε να αναζητήσεις φρούτα κονσερβοποιημένα σε νερό ή χυμό φρούτων σε σύγκριση με σιρόπια για να μειώσεις τα πρόσθετα σάκχαρα», συμβουλεύει ο LeBlanc.

3. Τι πρέπει να αποφεύγεις όταν αγοράζεις κονσέρβες φρούτων;

Είναι καλύτερο να αποφεύγεις τα κονσερβοποιημένα φρούτα σε βαρύ σιρόπι ή με πρόσθετα σάκχαρα. Τούτου λεχθέντος, τα φρούτα είναι ωφέλιμα για την υγεία σου μόνο εάν τρώγονται πραγματικά. Αν λοιπόν μια μικρή ποσότητα σιροπιού είναι αυτό που κάνει το φρούτο απολαυστικό για εσένα, τότε είναι καλύτερα να επιλέγεις αυτή την επιλογή περιστασιακά.

Τι να κρατήσεις απ’ όλα αυτά;

Τα κονσερβοποιημένα φρούτα προσφέρουν έναν υγιεινό, βολικό και οικονομικό τρόπο για να αυξήσεις την καθημερινή σου πρόσληψη σε φρούτα. Επιπλέον, είναι θρεπτικές και γευστικές επιλογές που είναι διαθέσιμες ακριβώς στο ντουλάπι σου όποτε θέλεις να προσθέσεις λίγη φυσική γλυκύτητα σε ένα γεύμα ή σνακ. Προσπάθησε να επιλέγεις φρούτα κονσερβοποιημένα σε νερό ή χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Επίσης μπορείς να τα αντικαταστήσεις με φρέσκα φρούτα σε πολλά smoothies, σαλάτες και σε πρωινά