Η ινδική κουζίνα είναι μια από τις πιο ιδιαίτερες διεθνείς κουζίνες καθώς τα φαγητά που προσφέρει περιέχουν συνδυασμό πολλών υλικών και φανταστικά αρώματα. Εμείς δοκιμάσαμε κοτόπουλο tandoori, το οποίο συνοδεύεται άψογα με μια σως από γιαούρτι και σπιτικά πιτάκια. Η συνταγή περιλαμβάνει αρκετά υλικά και ως επί το πλείστον μπαχαρικά, ενώ είναι μια καλή ιδέα για ένα εναλλακτικό μεσημεριανό γεύμα στο σπίτι.
Υλικά
Για τη μαρινάδα
• 125 γρ. γιαούρτι • 1/2 κ.γ αλάτι • 2 σκελίδες σκόρδο • 1 κ.γ garam masala* • 40 γρ. τζίντζερ ξεφλουδισμένο • 1/2 κ.γ μπούκοβο • 1 κ.γ κύμινο • 1 κ.σ ηλιέλαιο
*Το garam masala μπορείς να το προμηθευτείς είτε από κάποιο μαγαζί με μπαχαρικά είτε να το φτιάξεις μόνη σου. Πρόκειται για ένα ινδικό μείγμα μπαχαρικών, το οποίο ταιριάζει πολύ με κρέας και χρησιμοποιείται πολύ στην Ινδική κουζίνα. Για να το φτιάξεις μόνη σου πρέπει να ανακατέψεις ίσες δόσεις από: τριμμένο μαύρο και λευκό πιπέρι, μοσχοκάρυδο, γαρίφαλο, κανέλα, κύμινο, κάρδαμο, αστεροειδή γλυκάνισο και κόλιανδρο. Μετά, καβουρδίζεις το μείγμα σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λάδι για 1 λεπτό και το αφήνεις στην άκρη να κρυώσει.
Θα χρειαστείς επίσης:
• 8 μπούτια κοτόπουλο με το κόκκαλο (χωρίς το δέρμα) • 2 κ.σ χυμό λεμόνι
Για τις χειροποίητες πίτες:
• 300 γρ. αλεύρι • 1 κ.γ ζάχαρη • ½ κ.γ. σόδα μαγειρική • 3 κ.σ. γιαούρτι • 1 αυγό χτυπημένο • ηλιέλαιο για άλειμμα
Εκτέλεση
Χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζεις τα μπούτια κοτόπουλου με τέτοιο τρόπο, ώστε η μαρινάδα να μπορέσει να εισχωρήσει, δηλαδή από πάνω και προς το κόκκαλο. Το βάζεις σε ένα μπολ, το πασπαλίζεις με τον χυμό λεμονιού και το αλάτι και το αφήνεις για μια ώρα. Στη συνέχεια ανακατεύεις όλα τα υλικά της μαρινάδας, τα ρίχνεις στο μπολ με το κοτόπουλο και το αφήνεις για 3 ώρες. Εάν έχεις τη δυνατότητα κάνεις αυτή τη διαδικασία από το προηγούμενο βράδυ. Βάζεις τον φούρνο σε λειτουργία grill, σε υψηλή θερμοκρασία και βάζεις μέσα το κοτόπουλο για 20-25 λεπτά, γυρνώντας το τακτικά. Μπορείς αφού βγάλεις το κοτόπουλο από τον φούρνο να του προσθέσεις λίγο βούτυρο για πιο έντονη γεύση.
Για τις πίτες
Βάζεις μαζί σε ένα μπολ το αλάτι, το γιαούρτι, τη σόδα, τη ζάχαρη, το αλεύρι, τα αυγά και 100 ml νερό και τα ανακατεύεις όλα μαζί. Η ζύμη πρέπει να είναι αρκετά υγρή. Ζυμώνεις για 10 λεπτά περίπου μέχρι η ζύμη να γίνει λεία. Εάν είναι στεγνή προσθέτεις 1 κ.σ νερό για να το διορθώσεις. Βάζεις ένα τηγάνι στη φωτιά να ζεσταίνεται και αρχίζεις να ανοίγεις τις πίτες με έναν πλάστη. Αφού τις βάλεις στο τηγάνι για 1-2 λεπτά, περιμένεις μέχρι να αρχίσουν να βγάζουν μαύρα σημάδια και να φουσκώσουν ελαφρά. Προσέχεις να έχουν μαγειρευτεί καλά εσωτερικά και σερβίρεις με το κοτόπουλο.