Ίσως να μη περίμενες ότι σε μια συνταγή με κριθαράκι και κοτόπουλο, το κρέας να παραμείνει τραγανό όμως παρακάτω θα βρεις μια εξαιρετικά εύκολη και πεντανόστιμη συνταγή που τα συνδυάζει.
Υλικά Για το κριθαράκι: 250γραμ. κριθαράκι ΖΩΓΡΑΦΟΣ με 20% φυτικές πρωτεΐνες 1 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο 4 κουτ. της σούπας βούτυρο 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη 30 γραμ. αλεύρι 2 κουτ. της σούπας μουστάρδα Αλάτι-πιπέρι 750 γραμ. γάλα 150 γραμ. μανούρι τρίμματα 200 γραμ. κασέρι τριμμένο 2 φιλέτα κοτόπουλου βρασμένα και κομμένα σε κύβους Για την επικάλυψη: 2 κουτ. της σούπας βούτυρο 150 γραμ. φρυγανιά τριμμένη 1 φιλέτο κοτόπουλου βρασμένο και κομμένο σε κύβους Αλάτι-πιπέρι 1 ματσάκι φρέσκος μαϊντανός ψιλοκομμένος Για το κριθαράκι: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 1750C . Βράζετε το κριθαράκι σε βραστό, αλατισμένο νερό 4-5 λεπτά λιγότερο από την ώρα που αναγράφετε στην συσκευασία. Σουρώνετε, κρυώνετε καλά και τα περιχύνετε με το ελαιόλαδο για να μην κολλήσουν. Βάζετε σε ένα τηγάνι 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο αφού ζεσταθεί, προσθέτετε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα σοτάρετε για 5-6 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Βάζετε το υπόλοιπο βούτυρο σε μια κατσαρόλα και το αφήνετε να ζεσταθεί, προσθέτετε το αλεύρι και τα σοτάρετε για 5-7 λεπτά μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα, ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτετε τη μουστάρδα, αλάτι, πιπέρι και στη συνέχεια προσθέτετε σιγά-σιγά το γάλα φτιάχνοντας έτσι μια ελαφριά μπεσαμέλ. Προσθέτετε τα τυριά, το κριθαράκι, το κοτόπουλο και τα σοταρισμένα κρεμμύδια και ανακατεύετε . Αδειάζετε το μείγμα σε ένα πυρίμαχο σκεύους ή σε 4 ατομικά πυρίμαχα σκεύη. Για την επικάλυψη: Βάζετε σε ένα τηγάνι το βούτυρο και τη φρυγανιά και τα αφήνετε να ζεσταθούν μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέτετε το κοτόπουλο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύετε. Απλώνετε ομοιόμορφα το μείγμα πάνω από το κριθαράκι και ψήνετε για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει χρώμα και να λιώσουν τα τυριά. Βγάζετε από το φούρνο και τα αφήνετε 15 λεπτά να κρυώσει, πασπαλίζετε με το μαϊντανό και σερβίρετε.