Υποτίθεται πως το φως του ήλιου μας ξυπνά, μας ενθουσιάζει και μας κινητοποιεί, σωστά; Γιατί όμως κάθε φορά που περνάς ένα πρωινό έξω στον ήλιο ή στη θάλασσα, είσαι κουρασμέν@, νιώθεις εξάντληση και χρειάζεσαι ύπνο;
Η Sarah Lynn Quick, εξηγεί περισσότερα παρακάτω.
Γιατί μπορεί να συμβαίνει;
Πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο, όταν το σώμα σου εργάζεται με περισσότερο κόπο για να σε κρατήσει δροσερ@.
1. Αφυδάτωση: “Η έκθεση στον ήλιο ανεβάζει τη θερμοκρασία του σώματός σου, γεγονός που προκαλεί εφίδρωση και απώλεια υγρών και ηλεκτρολυτών, όπως για παράδειγμα το νάτριο, το κάλιο και το μαγνήσιο”, λέει η Sarah. “Τα συστατικά αυτά είναι απαραίτητα για την παραγωγή ενέργειας, επομένως η αφυδάτωση και η απώλεια ηλεκτρολυτών μπορεί να προκαλέσουν κόπωση”.
2. Έκθεση στη ζέστη: “Επειδή η έκθεση στη ζέστη και τον ήλιο αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματός σου, το σώμα σου πρέπει να κοπιάσει σκληρότερα για να κρατήσει σταθερά την εσωτερική θερμοκρασία, γεγονός που μπορεί με τη σειρά του να οδηγήσει σε κούραση” αναφέρει η Sarah.
3. Έγκαυμα από τον ήλιο: “Το ηλιακό έγκαυμα προκαλεί τη φλεγμονή του δέρματος. Αυτό αναγκάζει το σώμα να δαπανήσει περισσότερη ενέργεια στη διαδικασία της επούλωσης, γεγονός που μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι επιπλέον κουρασμέν@”, εξηγεί η ίδια.
4. Εξάντληση βασικών θρεπτικών συστατικών: “Η παραμονή στον ήλιο μπορεί να αυξήσει τη χρήση ενέργειας και το μεταβολισμό σου, γεγονός που μπορεί να εξαντλήσει τα αποθέματα του οργανισμού σου σε σημαντικά θρεπτικά συστατικά και μέταλλα και να συμβάλει στην κούραση”, λέει.
5. Υπεριώδης ακτινοβολία: “Η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου μπορεί να βλάψει το DNA των κυττάρων του δέρματός σου, προκαλώντας φλεγμονώδη αντίδραση”, λέει η Sarah. “Το σώμα αντιδρά στη ζημιά ξεκινώντας διαδικασίες επιδιόρθωσης που απαιτούν ενέργεια. Αυτή η αυξημένη ενεργειακή δαπάνη μπορεί να οδηγήσει σε αίσθημα κούρασης”.
6. Χαμηλή πίεση: “Η θερμότητα μπορεί να προκαλέσει διαστολή των αιμοφόρων αγγείων σου, γεγονός που μπορεί να μειώσει την αρτηριακή σου πίεση και να οδηγήσει σε αίσθημα κόπωσης ή ζάλης”, εξηγεί.Πώς θα καταπολεμήσεις την κούραση που προκαλείται από τον ήλιο;
1. “Ενυδατωσού καλά πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την παραμονή στον ήλιο. Πιες υγρά σε τακτά χρονικά διαστήματα, ακόμη και αν δεν αισθάνεσαι διψασμέν@”, συμβουλεύει.
2.”Χρησιμοποίησε ένα αντηλιακό ευρέος φάσματος. Επιδίωξε έναν δείκτη προστασίας τουλάχιστον 30 για να προστατεύσεις το δέρμα σου από τις βλάβες που προκαλεί η υπεριώδης ακτινοβολία”, λέει η ίδια. “Εφάρμοσε το αντηλιακό κάθε δύο ώρες ή πιο συχνά αν κολυμπάς ή ιδρώνεις”.
3. “Εξέτασε το ενδεχόμενο διαλυμάτων ηλεκτρολυτών εάν ιδρώνεις. Για τους ασθενείς μου, συνιστώ προϊόντα με καθαρά συστατικά που ακολουθούν τη φόρμουλα του διαλύματος επανυδάτωσης από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, όπως τα μίγματα ηλεκτρολυτών για βέλτιστη ενυδάτωση και αντικατάσταση ηλεκτρολυτών”, προτείνει η Sarah.
4. “Κάνε διαλείμματα στη σκιά ή σε δροσερούς χώρους. Έτσι, το σώμα σου ξεκουράζεται από τη ζέστη του άμεσου ηλιακού φωτός. Φρόντισε να ξεκουράζεσαι επαρκώς μετά από παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο”, συμβουλεύει η Sarah.
5. “Εφάρμοσε αλόη βέρα ή μια ενυδατική λοσιόν. Αυτό καταπραΰνει τυχόν ηλιακά εγκαύματα και βοηθά στη διαδικασία επούλωσης”, προτείνει.
6. “Άκουσε το σώμα σου. Δώσε προσοχή στα σημάδια κόπωσης, ζάλης ή υπερθέρμανσης και λάβε αμέσως δράση για να δροσιστείς και να ενυδατωθείς”, λέει η Sarah. “Αν ξέρεις ότι θα περάσεις πολύ χρόνο στον ήλιο, προγραμμάτισε εκ των προτέρων, ελέγχοντας τον δείκτη υπεριώδους ακτινοβολίας και εξασφαλίζοντας ότι θα έχεις πρόσβαση σε νερό και σκιά”.
7. “Θρέψε το σώμα σου με τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά. Τα μούρα, οι ξηροί καρποί και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά βοηθούν τον οργανισμό σου να αποκαταστήσει τυχόν βλάβες από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία”, λέει.