Εάν έχεις δοκιμάσει κάποια στιγμή στη ζωή σου την παραδοσιακή λαδένια της Κιμώλου σίγουρα θα έχεις ενθουσιαστεί. Σε αυτή τη συνταγή από το xenias_foodstories θα ανακαλύψεις τις κλασικές γεύσεις και τα αρώματα της λαδένιας αλλά μια μία διαφοροποίηση, αφού έχει προστεθεί το chutney ντομάτας.
Υλικά:
Για τη ζύμη:
- 600-650 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 240 ml χλιαρό νερό
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Για την επιφάνεια:
- 4 κουταλιές της σούπας chutney ντομάτα
- 1 φλυτζάνι τοματίνια
- 1 μεγάλη ώριμη τομάτα
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- αποξηραμένη ρίγανη, θυμάρι και λίγο αλάτι.
Εκτέλεση:
Ετοίμασε πρώτα το ζυμάρι. Σε ένα μεγάλο μπολ διάλυσε τη μαγιά στο νερό και πρόσθεσε τη ζάχαρη. Άφησέ τα για πέντε λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά και πρόσθεσε όλα τα υπόλοιπα υλικά, κρατώντας λίγο από το αλεύρι για το τελικό ζύμωμα. Ζύμωσε μέχρι να έχεις ένα ομοιόμορφο μίγμα. Βγαίνει ελαφρώς κολλώδης η ζύμη. Αυτό θα την κάνει και αφράτη. Λάδωσε ένα μπολ και μετάφερε τη ζύμη, σκέπασε καλά και άσε να διπλασιαστεί σε όγκο, σε ζεστό πάντα χώρο. Αυτή η διαδικασία μπορεί να πάρει από μία έως και δύο ώρες. Μόλις φουσκώσει αλεύρωσε τον πάγκο σου και ζύμωσε απαλά με λίγο από το αλεύρι που έχεις κρατήσει. Μετάφερε σε ταψί με λαδόκολλα. Άπλωσε το ζυμάρι με τα χέρια, σκέπασε το ταψί και άσε για μισή ώρα να ξανά φουσκώσει. Έπειτα άλειψε με το chutney σε όλη την επιφάνεια. Κόψε τα τοματίνια στη μέση, την ντομάτα και το κρεμμύδι σε ροδέλες και ανακάτεψε με το ελαιόλαδο και το αλάτι. Άπλωσέ τα πάνω στο ζυμάρι. Πασπάλισε με τη ρίγανη και με λίγο θυμάρι αν θέλεις. Ψήσε για περίπου 45-50 λεπτά στους 160 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο.
Ανακάλυψε περισσότερες συνταγές στο: xenias_foodstories