Από συνταγές για φαγητά ή γλυκά μέχρι συνταγές για καλλυντικά, το λάδι καρύδας βρίσκεται παντού! Αρχικά ήταν παρεξηγημένη και απαγορευμένη τροφή λόγω των κορεσμένων λιπαρών που περιέχει, αλλά στην πορεία οι έρευνες έδειξαν ότι ο τύπος των λιπαρών που περιέχει (μεσαίας αλυσίδας), «καίγεται» εύκολα από το σώμα δίνοντας ενέργεια και συγχρόνως δεν αυξάνει τη χοληστερόλη στο αίμα (σε μέτρια πάντα κατανάλωση). Κάτι που ακόμα φαίνεται ενδιαφέρον είναι πως το λάδι καρύδας έχει υψηλό δείκτη κορεσμού, οπότε παρά τις 9 θερμίδες που μας δίνει ανά γραμμάριο, μας χορταίνει επαρκώς ώστε να φάμε λιγότερο και φαίνεται πως είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό σε υψηλές θερμοκρασίες.
Υπάρχουν ακόμη έρευνες που το σχετίζουν με το αδυνάτισμα, με την πρόληψη του Alzheimer, του διαβήτη κ.ά. αλλά σίγουρα χρειάζεται περαιτέρω μελέτη για να βασιστούμε σε αυτές τις θαυματουργές του ιδιότητες.
Το εντυπωσιακό όμως, είναι οι χρήσεις του:
- αντί για οδοντόκρεμα! Tο λάδι καρύδας έχει αντιβακτηριακή δράση και φαίνεται πως περιορίζει το σχηματισμό πλάκας
- σαν αντηλιακό
- σε σπιτικές συνταγές για κρέμες προσώπου, ενυδατικές μάσκες, κατά της ακμής, κατά της κυτταρίτιδας
- αφαιρεί το μακιγιάζ
- σαν αποσμητικό
- ανακουφίζει το δέρμα σε διάφορες περιπτώσεις πχ. τσίμπημα, έκζεμα, ξηροδερμία
- δίνει ενέργεια
- βοηθά στην πέψη
- καταπολεμά τον πονόλαιμο
- βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα
- βοηθά τη μνήμη και την πνευματική λειτουργία
One thought on “Το λαδι καρυδας και τα μαγικα του”