Πήρες την απόφαση να δώσεις μια ευκαιρία στη λαϊκή αγορά της γειτονιάς σου και να βουτήξεις ανάμεσα στα ζαρζαβατικά και τα φρέσκα φρούτα. Θέλεις υπεύθυνα να παρασυρθείς στη ροή των γιαγιάδων με τα καροτσάκια προς αναζήτηση λαχανικών και φρούτων που δεν έχουν γνωρίσει τη σκλαβιά του πλαστικού περιτυλίγματος. Και πολύ καλά έκανες!
Η λαϊκή αγορά μπορεί να γίνει για σένα ένας τόπος μαγικός, όπου θα ανακαλύψεις υπέροχες πηγές φρέσκων, μυρωδάτων λεμονιών, μπιζελιών που ταξιδεύουν ακόμη στα βαρκάκια τους. Μαρουλιών τρυφερών, μήλων τραγανών και ψαριών που θα σου κλείνουν ακόμη και το μάτι.
Ωστόσο, για να μπορέσεις να ξεκλειδώσεις την πρώτη πίστα της λαϊκής, που είναι να ανταπεξέλθεις στη γλυκιά της παράνοια και να αρχίσεις πραγματικά να την απολαμβάνεις, χρειάζεται να ακολουθήσεις μερικά απλά βήματα.
1. Να της δώσεις χρόνο από τη ζωή σου
Η λαϊκή θέλει τον χρόνο της, δεν είναι σούπερ μάρκετ. Βάλ’ τη λοιπόν στο πρόγραμμά σου, όπως και τις υπόλοιπες ασχολίες σου. Την πρώτη φορά που θα πας, υπολόγισε περίπου πόσο χρόνο αφιέρωσες, ώστε να μπορείς κάθε φορά να έχεις στη διάθεσή σου αυτό τον χρόνο. Έτσι, θα έχεις τη δυνατότητα να απολαύσεις την όλη εμπειρία της λαϊκής, να την ευχαριστηθείς και να μην τρέχεις μέσα στα νεύρα σπρώχνοντας γιαγιάδες και παππούδες όλο μανία να προλάβεις να πας στη δουλειά.
2. Περπάτησέ την, γνώρισέ την, αγάπησέ την
Θέλεις να γνωρίζεις τι έχει να σου προσφέρει η λαϊκή σου, θέλεις να την μάθεις απ’ την καλή και απ’ την ανάποδη. Ξεκίνα απ’ τη μια της άκρη και περπάτησε την μέχρι το τέλος. Παρατήρησε τα προϊόντα στους πάγκους, τις τιμές, την παρουσίαση, τις προσφορές. Μονάχα έτσι θα ξέρεις τι έχει και θα βρεις τους καλύτερους πάγκους. Και σε λίγο καιρό θα βρίσκεις με κλειστά μάτια όσα χρειάζεσαι. Και καθώς θα το κάνεις αυτό…
3. … εκμεταλλεύσου το γιαγιαδόμετρο!
Τι είναι αυτό; Είναι οι πολλές γιαγιάδες μαζεμένες σε έναν πάγκο. Αυτές που ξέρουν. Που δεν πηγαίνουν σε σκάρτο πράγμα. Για να μαζεύονται, σημαίνει πως κάτι καλό υπάρχει. Μη φοβηθείς. Πλησίασε. Βρες τι κρύβεται σε αυτό τον πάγκο. Ή προσφορά θα είναι ή οι καλύτερες μπάμιες της λαϊκής.
4. Πάρε και εσύ το καροτσάκι σου
Ναι. Βγάλε την γιαγιά από μέσα σου! Γιατί θα χρειαστεί και θα κάνει τη βόλτα σου στη λαϊκή πιο ξεκούραστη και αποτελεσματική. Θα σε γλιτώσει από το να καταλήξεις να βλαστημάς για το πότε επιτέλους θα φτάσεις σπίτι σου με τόσες σακούλες. Το νου σου μονάχα να ταξινομείς σωστά τα βαριά κάτω και τα πιο λεπτεπίλεπτα επάνω. Μην πλακώσεις τη λόλα με τα στάρκιν, δεν θα σου το συγχωρέσει!
5. Πιάσε κουβεντούλα με τους παραγωγούς
Συνήθως έχουν ζαρζαβατικά με σταθερή ποιότητα, καθώς προέρχονται από τα ίδια δέντρα ή φυτά. Επίσης, μπορείς να μάθεις περισσότερες πληροφορίες για το προϊόν που θα αγοράσεις. Μίλα με τους ανθρώπους πίσω από τον πάγκο. Αυτοί θα σου πουν την ιστορία του φρούτου σου και ενδεχομένως και τη δική τους. Οι ιστορίες που μπορεί να ακούσεις από αυτούς θα κάνουν την εμπειρία της λαϊκής ακόμη πιο ενδιαφέρουσα, και επίσης θα πάρεις και το δωράκι σου αργά ή γρήγορα. Γιατί εδώ αν δεν γίνουν στρογγυλά τα κιλά δεν αισθάνονται καλά να σε αφήσουν να φύγεις έτσι. Και εδώ έρχεται το επόμενο.
6. Ετοιμάσου για πολλά κιλά αγάπης
Αν αρχίσεις να παίρνεις 2-3 καρότα, 4 νεκταρίνα ή να ζητάς 100 γραμμάρια γαύρο, θα σε κοιτάζουν σίγουρα περίεργα. Ναι αν μένεις μόνος τι να κάνεις; Αργά ή γρήγορα όμως θα να καταλάβεις πως εδώ τα πράγματα είναι large. Εδώ οι άνθρωποι έχουν ζυγαριές του ’50 και μιλάνε την γλώσσα του κιλού. Αυτό ενδεχομένως να είναι δύσκολο να το διαχειριστείς στην αρχή, ωστόσο μπορείς, ζητώντας μια σακούλα για να βάλεις την ποσότητα που θέλεις και να κάνεις και μερικές υποχωρήσεις αν θέλουν να σου κάνουν τα 900 γραμμάρια κιλό.
7. Όπου ακούς πολλά κεράσια, να προσπερνάς
Εμπειρικά αποδεικνύεται πως όποιος έχει καλό πράγμα είναι και αυτός που θα φωνάξει λιγότερο, αλλά θα ξεπουλήσει από τους πρώτους. Αυτός ο κανόνας ισχύει κυρίως για τους ψαράδες. Ο καλός ψαράς ξεπουλάει πρώτος και γι΄ αυτό αν θέλεις να προλάβεις καλή σαρδελίτσα, πήγαινε από νωρίς. Επίσης, ο ψαράς είναι και ο πρώτος που θα πρέπει να κάνεις φίλο σου. Θα σου δίνει καλό «πράγμα», όπως και συμβουλές για το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να μαγειρέψεις τα χελιδονόψαρα ή τους κολιούς που σπαρταράνε στον πάγκο του.
8. Και στην τελική, διασκέδασέ το!
Ενώ καθημερινά γινόμαστε όλο και πιο βιαστικοί και αμίλητοι στους δρόμους της πόλης, στη λαϊκή τα πράγματα έχουν τους δικούς τους ρυθμούς. Οι άνθρωποι φωνάζουν, οι γιαγιάδες περπατάνε με το πάσο τους, σταματάνε για κους κους στη μέση του δρόμου δίχως προειδοποίηση και αλάρμ. Οι μανάβηδες ανταλλάσσουν μεταξύ τους σόκιν ανέκδοτα και τα πειράγματα προς πάσης ηλικίας θηλυκό δίνουν και παίρνουν. Άφησέ τα όλα να σε κατακλύσουν!
Γίνε και εσύ σαν εκείνη την κοπέλα που πηγαίνει λαϊκή με το σκύλο της και τον ρωτάει τι έλεγε πως ήθελε να πάρει αλλά ξεχνάει. Παίρνει φρούτα λες και ζει με άλλους δέκα στο σπίτι και τις λένε οι μανάβηδες πόσο καιρό θα κάνουν να βγάλουν οι νέες ρίζες kale και σέσκουλα και αν η φέτα κρατάει πιο πολύ στην άλμη ή στο χαρτί.