Πρόκειται για μια έννοια που επινοήθηκε για πρώτη φορά από τον ψυχολόγο Αλμπερτ Έλις και περιγράφει την συνήθεια των ανθρώπων να ζουν με ένα σύνολο απόλυτων και μη ρεαλιστικών απαιτήσεων που θέτουν για τους άλλους, για τον κόσμο αλλά κυρίως για τον εαυτό τους.
Για τους περισσότερους το MUSTerbation είναι μια σειρά κανόνων. Μια σειρά από πρέπει που επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά δίχως να υπάρχει ουσιαστικά κάποιος συγκεκριμένος λόγος.
Γιατί δεν πρέπει να ακούμε τα «πρέπει» μας;
Υπάρχει λόγος. Ο νούμερο ένα και πιο σημαντικός είναι γνωστός και είμαι σίγουρη πως τον γνωρίζεις ήδη. Τα «πρέπει» και τα «δεν πρέπει» μας κάνουν θέλοντας και μη να αισθανόμαστε άσχημα για τον εαυτό μας, καθώς θέτουν πρότυπα για αλήθειες που υποσυνείδητα δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε σε αυτές. Το κλειδί λοιπόν για να αισθανθούμε καλύτερα είναι σε πρώτη φάση η αναγνώριση των μη ρεαλιστικών μας δηλώσεων και ύστερα η αντικατάσταση αυτών με ήπιες και σίγουρα πιο ρεαλιστικές προσδοκίες για τον εαυτό μας.
Σεξουαλική ζωή και «πρέπει»
Αντιλαμβάνεσαι που το πάω. Το πάω στα σεξουαλικά «πρέπει», εκείνα που μας ταλαιπωρούν και μας εμποδίζουν να ζήσουμε την ερωτική και σεξουαλική ζωή που επιθυμούμε. Είναι γεγονός πως παρότι βρισκόμαστε στο 2021, η μη ρεαλιστικές σεξουαλικές μας εικόνες (π.χ. ταινίες πορνό) αλλά και η έλλειψη ενός συστήματος σεξουαλικής εκπαίδευσης, ενισχύει τις αντιλήψεις των ανθρώπων στο να πιστεύουν και τελικά να εγκλωβίζουν όλη την ερωτική τους ζωή σε ανακριβής πληροφορίες γύρω από το κεφάλαιο: Έρωτας και σεξ. Κοινώς; Τα ολοένα και περισσότερα πρέπει οδηγούν τον εαυτό μας στην έλλειψη σεξουαλικής ικανοποίησης.
Αν ενδιαφέρεσαι να μάθεις ποια είναι τα πιο συνηθισμένα «πρέπει» που στέκονται εμπόδιο στην ερωτική ζωή των περισσότερων ανθρώπων και αν αναρωτιέσαι αν συμπεριλαμβάνονται και τα δικά σου μέσα σε αυτά, ακολουθεί μια λίστα με τα 4 πιο συνηθισμένα. Μαζί και η λύση αυτών.
To σεξ πρέπει να είναι αυθόρμητο. Ναι είναι πιο ωραίο όταν γίνεται αυθόρμητα. Όχι όμως δεν πρέπει και σου έχω και παράδειγμα.
Φαντάσου τον εαυτό σου να ετοιμάζεται για μια βραδινή έξοδο στην οποία μάλιστα υπάρχει το ενδεχόμενο να γνωρίσεις τον άνθρωπο που σε ενδιαφέρει ερωτικά. Κατά πάσα πιθανότητα πριν βγεις θα έχεις κάνει το ντους σου, θα θελήσεις να φορέσεις τα πιο όμορφα ρούχα σου, θα βάλεις άρωμα, θα περιποιηθείς περισσότερο τον εαυτό σου σε σχέση με άλλες ημέρες. Στη συνέχεια, θα πατήσεις ‘’turn on’’ στο φλερτ, θα ρίξεις ματιές, θα ανταλλάξεις χαμόγελα και η συνέχεια φαντάζομαι σου είναι γνώριμη.
Αν το καλοσκεφτείς, όλη η διαδικασία αυτή και κάθε είδους παρόμοια, αποτελεί μια καλά προβαρισμένη κατάσταση στην οποία θα προσπαθήσεις να οδηγηθείς στην ερωτική ή σεξουαλική συνεύρεση. Όχι όμως, ούτε και αυτή είναι αυθόρμητη. Πιθανολογώ πως μόλις κατάλαβες ότι οι περισσότερες σκέψεις μας γύρω από το σεξ αποτελούν μια μη αυθόρμητη κατάσταση, δεν παύουν όμως να είναι και αυτές εξίσου σημαντικές.
Στη πραγματικότητα και σύμφωνα με τους ειδικούς, η αλήθεια είναι πως ο προγραμματισμός είναι το ‘κλειδί’ για να μην καταλήγουν οι σχέσεις σε έναν γάμο δίχως σεξ. Κοινώς, είναι πραγματικά χρήσιμο κάποιες φορές να σχεδιάζεις το σεξ, μαζί και τα όσα θα ήθελες να κάνεις παρέα με τον/την σύντροφό σου!
Πρέπει να αισθάνομαι πιο σεξουαλικός/η
Υπάρχουν δύο τύποι σεξουαλικής επιθυμίας: Η αυθόρμητη επιθυμία, και η δεκτική επιθυμία ή η γνωστική ή συναισθηματική δεκτικότητα στο σεξ. Το δεύτερο στοιχείο σχετικά με τη σεξουαλική επιθυμία είναι ότι είναι απολύτως φυσιολογικό τα σωματικά αισθήματα της επιθυμίας να μειώνονται κατά τη διάρκεια μιας σχέσης. Πολλοί άνθρωποι δεν το γνωρίζουν αυτό και γι’ αυτό και αρκετοί σταματούν να κάνουν σεξ επειδή δεν αισθάνονται πια σεξουαλικοί.
Ωστόσο, αν γνώριζαν τα δύο προαναφερθέντα στοιχεία σχετικά με τη σεξουαλική επιθυμία, θα μπορούσαν να αντιστρέψουν την εξίσωση: Να κάνουν δηλαδή σεξ για να νιώθουν σεξουαλικοί παρά να περιμένουν να νιώθουν σεξουαλικοί για να κάνουν σεξ.
Πρέπει να έρθω σε οργασμό από τη διείσδυση
Πρόκειται για έναν επιβλαβή αλλά και τόσο διαδεδομένο μύθο. Το ερώτημα εδώ είναι (και ιδιαιτέρως για τις γυναίκες) πόσες κορυφώνουν μόνο από τη διείσδυση. Οι έρευνες υποστηρίζουν πως μόνο το 25% ή το 30% μπορεί να φτάσει σε οργασμό κατά τη συνουσία.
Επιπλέον, σημαντικό ρόλο στο κεφάλαιο του οργασμού παίζει η διάκριση μεταξύ των γυναικών που κορυφώνουν από τη διείσδυση σε σχέση με τον οργασμό που μπορεί να προκύψει κλειτοριδικά. Είναι πραγματικά ενδιαφέρον, καθώς αυτή η διαφοροποίηση αλλάζει εντελώς τα στατιστικά δεδομένα γύρω από τον μύθο του οργασμού που μπορεί να προκύψει απλά από την διείσδυση.
Κοινώς; Μέσα από αυτή την ρεαλιστική πραγματικότητα μπορούν να βοηθηθούν αμέτρητες γυναίκες με το να αισθανθούν καλύτερα με τον εαυτό τους και τελικά να αποδεχθούν τον τρόπο με τον οποίο απολαμβάνουν να έρχονται σε οργασμό!
Ο σύντροφος μου και εγώ πρέπει να έχουμε οργασμό ταυτόχρονα
Πόσες σεξουαλικές πεποιθήσεις και μάλιστα λανθασμένες, αντέχεις; Η αλήθεια είναι πώς υπάρχουν πάρα πολλές για να αναφέρουμε εδώ, όμως αυτή είναι η τελευταία που θα σου παραθέσω!
Θα το έχεις παρατηρήσει σίγουρα και εσύ τον οργασμό που θέλει και τους δύο συντρόφους να είναι χρονικά και μάλιστα μοναδικά καλά συντονισμένοι. Μάλιστα, όχι μόνο θα «πρέπει» να κορυφώνουν την ίδια στιγμή αλλά και να προκύπτει από την διείσδυση ο οργασμός και των δύο.
Όχι, αυτό δεν αποτελεί κανόνα. Είναι ψευδές, όχι όμως και ακατόρθωτο
Συγκεκριμένα, για την επίτευξη αυτού του μυθικού στόχου και οι δύο σύντροφοι θα πρέπει να είναι πιο συντονισμένοι στον επικείμενο οργασμό του άλλου παρά στον δικό τους. Ωστόσο, ακριβώς το αντίθετο απαιτείται για τον οργασμό! Χρειάζεται προσοχή για να μείνεις συντονισμένος στις δικές σου αισθήσεις ευχαρίστησης. Κι αν αυτό ισχύει στην περίπτωση και των δύο συντρόφων, τότε ναι, ‘ιδανικά’ μπορούμε να μιλάμε και να πιστεύουμε σε έναν ταυτόχρονο οργασμό!