turmericlatte01

Η χρήση των μπαχαρικών στην μαγειρική μπορεί να απογειώσει ένα πιάτο και είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στις μεσογειακές και ασιατικές κουζίνες. Τα τελευταία 2 χρόνια περίπου, αρκετά από αυτά τα μπαχαρικά έχουν αναδειχθεί σε υπερτροφές που όχι μόνο μπορούν να αποτοξινώσουν τον οργανισμό μας, αλλά να μας προσφέρουν τις αντικαρκινικές τους ιδιότητες και να προστατέψουν από αρκετά σύγχρονα νοσήματα.

O κουρκουμάς ή αλλιώς κιτρινόριζα, θεωρείται ίσως το μπαχαρικό με τις καλύτερες και περισσότερες ευεργετικές ιδιότητες. Το όνομά του προέρχεται από μια ουσία που περιέχει, την κουρκουμίνη, και η οποία θεωρείται υπεύθυνη για όλες τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του. Χρησιμοποιείται εδώ και πάρα πολλά χρόνια στην Ινδία στην παρασκευή του γνωστού “curry” προσδίδοντάς του το έντονο κίτρινο χρώμα του. Οι Ινδοί εκτός από την μαγειρική το χρησιμοποιούσαν και στην εναλλακτική ιατρική. Και ίσως τελικά να ήξεραν πολύ καλά τι έκαναν. Έχει αποδειχθεί πως έχει αντιοξειδωτική δράση και μάλιστα αυξάνει την εσωτερική ικανότητα του οργανισμού να αποτοξινώνενται μέσω του ήπατος. Επίσης, προστατεύει από την κατάθλιψη και τη νόσο του Αλτσχάιμερ, καθώς και έχει αποδεδειγμένη δράση κατά του καρκίνου.

Για την καινούργια χρονιά μπορείτε κάποιες μέρες του κρύου χειμώνα να παραμερίσετε τον κλασικό σας καφέ και να απολαύσετε ένα ζεστό ρόφημα latte με κουρκουμά, μαύρο τσάι και γάλα αμυγδάλου. Θα σας τονώσει και θα σας κάνει να αισθανθείτε πιο όμορφα μέρα με τη μέρα. Μπορείτε επίσης να το πιείτε και τη νύχτα λίγο πριν τον ύπνο για πλήρη χαλάρωση. Ό,τι ώρα και να το πιείτε, το σίγουρο είναι πως θα κάνετε κάτι πολύ καλό για την υγεία σας και θα γλυκαθείτε παράλληλα.

υλικά (για 2 μερίδες)

2 κούπες νερό

1 κουταλιά της σούπας σκόνη κουρκουμά (turmeric)

1 stick κανέλας

½  κουταλάκι μοσχοκάρυδο

½ κουταλάκι τζίντζερ τριμμένο

¼ κουταλάκι μαύρο πιπέρι

2 φακελάκια μαύρο τσάι ή τσάι με μπαχαρικά

1 ½ κούπα γάλα αμυγδάλου

1 καρπός βανίλιας

2 κουταλιές μέλι ή σιρόπι σφεδάμου (maple syrup)

Διαδικασία

  1. Σε ένα κατσαρολάκι προσθέστε το νερό και όλα τα μπαχαρικά. Ζεστάνετε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συχνά με ένα κουτάλι. Μόλις αρχίζει να βράζει το νερό, σβήστε τη φωτιά και προσθέστε τα 2 φακελάκια τσαγιού και αφήστε τα για 3-5 λεπτά.
  2. Αφαιρέστε τα φακελάκια μόλις είναι έτοιμο το τσάι και μεταφέρετέ το σε 2 μεγάλες κούπες. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μικρό κόσκινο για να έχετε ένα πιο καθαρό ρόφημα αν σας ενοχλεί η έντονη γεύση των μπαχαρικών.
  3. Σε ένα άλλο κατσαρολάκι ζεστάνετε το γάλα μαζί με το μέλι. Χαράξτε τον καρπό βανίλιας και πάρτε το περιεχόμενό του με ένα κουταλάκι και ρίξτε το στο γάλα που ζεσταίνει. Μόλις αρχίζει να βράζει το γάλα, σβήστε τη φωτιά.
  4. Προσεχτικά μοιράστε το γάλα στις δύο κούπες. Εάν θέλετε έξτρα αφρόγαλα, μπορείτε να ζεστάνετε ακόμα λίγο γάλα και χρησιμοποιώντας ένα μηχάνημα για αφρό “milk frother”.

Tips:

– Εάν δεν έχετε ή δεν βρίσκετε γάλα αμυγδάλου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κανονικό γάλα. Προσωπικά βρήκα πως ταιριάζει ιδιαίτερα η γλυκιά γεύση από το αμύγδαλο, αλλά όλα είναι θέμα γούστου και γεύσης.

Για περισσότερες νόστιμες συνταγές μπορείτε να επισκεφτείτε το blog μου «Μέλι και Κανέλα» στο http://meliandcinnamon.blogspot.com/