Η μέρα του Πάσχα έχει περάσει, όπου αυτό σημαίνει ότι έχουμε ήδη μπουχτίσει από το πολύ κρέας και είμαστε στην φάση που λέμε ότι ξεκινάμε διαίτα για το καλοκαίρι. Το πρώτο βήμα αυτής της πολυπόθητης δίαιτας είναι η αποτοξίνωση από όλα αυτά που απολαύσαμε το Πάσχα. Και η συνταγή αυτή είναι η κατάλληλη.
ΥΛΙΚΑ
1 κ. σ. παρθένο ελαιόλαδο
Μισό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένο
2 κουταλιές πάστα ντομάτας
1 ¾ κιλό ντομάτες νωπές χωρίς τη φλούδα
Λίγο αλάτι και φρέσκο μαύρο πιπέρι
1 κ.σ. φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο
3 φλ. σπανάκι
Λίγο αποβουτυρωμένο ricotta
1 μεγάλο αυγό
¼ φλ. τριμμένη παρμεζάνα
4 μέτρια κολοκυθάκια, κομμένα σε φέτες
Λίγη μοτσαρέλα
½ κ. γλ. Μαϊντανό, ψιλοκομμένο
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Βάζουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα(για αρχή σε μέτρια φωτιά). Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα αφήνουμε μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν. Έπειτα βάζουμε το σκόρδο και σοτάρουμε, προσέχοντας να μην καεί.
Προσθέτουμε την πάστα ντομάτας με την ξεφλουδισμένη ντομάτα και ανακατεύουμε καλά. Έπειτα ρίχνουμε και το αλάτι με το μάυρο πιπέρι.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και το αφήνουμε να βράσει για 25-30 λεπτά. Έπειτα το βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε φρέσκο βασιλικό, σπανάκι και ανακατεύουμε καλά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς.
Τοποθετούμε τα κολοκυθάκια φέτες σε ένα ενιαίο στρώμα σε φύλλο ψησίματος και τα αλείφουμε με λάδι. Τα ψήνουμε για 5-8 λεπτά. Αφού τα βγάλουμε από το φούρνο τα αφήνουμε ώστε να απορροφηθεί το λάδι στο φύλλο ψησίματος.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το τυρί ricotta με την παρμεζάνα και το αυγό.
Σε ένα πιρέξ ή ταψί 9Χ12 βάζουμε λίγη από τη σάλτσα, μια στρώση κολοκυθάκια (5 ή 6) , μια στρώση με το μείγμα τυριού ricotta και στο πάνω μέρος βάζουμε τη μοτσαρέλα. Επαναλαμβάνουμε τις στρώσεις μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
Ψήνουμε για 30 λεπτά με καλυμμένο το πιρέξ και 10 λεπτά ακάλυπτο.
Το βγάζουμε απ το φούρνο και το αφήνουμε για 10’.
Έπειτα σερβίρουμε, γαρνιρισμένο με μαϊντανό.