Το να μπορείς να κάνεις παραγωγικούς καυγάδες μέσα σε μια σχέση είναι μια από τις βασικές προϋποθέσεις για την επιτυχία της. Είναι άλλωστε μια ικανότητα που βασίζεται στη σωστή επικοινωνία.
Έχεις παρατηρήσει όμως ποτέ τους καυγάδες με τον σύντροφό σου σαν ένας τρίτος άνθρωπος; Έχεις σκεφτεί εκ των υστέρων τους τσακωμούς σας και να συνειδητοποιήσεις πόσες πράγματα θα μπορούσες να έχεις πει διαφορετικά; Πόσες φράσεις θα ήταν καλύτερα να είχαν ειπωθεί αλλιώς;
«Πάντα» ή «Ποτέ»
Αυτός είναι ένας κανόνας που ισχύει για όλες τις σχέσεις και όχι μόνο τις ερωτικές. Ξέχνα το πάντα και το ποτέ. Η χρήση ακραίων λέξεων είναι πιθανό να προκαλέσει αμυντική αντίδραση από τον σύντροφό σου και να ξεκινήσει έναν νέο καυγά.
Αντί λοιπόν να λες “πάντα με διακόπτεις όταν μιλάω” ή “ποτέ δεν έρχεσαι στην ώρα σου στα ραντεβού μας” αντικατάστησέ τα με συγκεκριμένα παραδείγματα για το πότε το έκανε αυτό ξανά και πώς σε κάνει να νιώθεις όταν το κάνει.
«Συγνώμη που αισθάνεσαι έτσι»
Το να ζητάς συγνώμη με αυτόν τον τρόπο είναι σαν να ζητάς μισή συγνώμη. Αντί να απολογείσαι για το πώς αισθάνεται ο άλλος φρόντισε να ζητήσεις μια ειλικρινή συγνώμη για αυτό που εσύ έκανες. Και εάν δεν έχεις καταλάβει ακριβώς τι έχεις κάνει και πώς νιώθει ο σύντροφός σου, απλά ρώτα τον.
«Δεν με νοιάζει»
Η αλήθεια είναι πως σε νοιάζει γιατί εάν στην πραγματικότητα δεν σε νοιάζει τότε ίσως καλύτερα θα πρέπει να σταματήσεις να είσαι σε αυτή τη σχέση. Όταν είσαι σε μια σχέση θα πρέπει να σε νοιάζει τόσο η άποψη του άλλου όσο και η κριτική του στις δικές σου απόψεις. Για αυτό πρέπει να μάθεις να ακούς τον άλλον, χωρίς εγωισμό.
Μην αποκαλείς τον άλλον με το όνομά του
Και θα μου πεις πως να τον αποκαλώ, με το όνομα κάποιου άλλου; Ξέρεις πολύ καλά σε τι αναφέρομαι. Όλα τα ζευγάρια έχουν έναν δικό τους κώδικα επικοινωνίας. Που συνήθως περιλαμβάνει το μικρό όνομα του καθενός αλλά ως υποκοριστικό, ή μαζί με κάποιο γλυκόλογο. Όταν είστε στη μέση ενός καυγά και ξεκινάς με το “άκου να σου πω ΚΩΣΤΑ..” – με ύφος σαν να είσαι δασκάλα και τον σηκώνεις στον πίνακα- όλοι ξέρουν πως θα καταλήξει.
«Ηρέμησε»
Εάν έδινε το κράτος σε όλους μας από ένα ευρώ κάθε φορά που ακούγαμε τις λέξεις “ηρέμησε” και “χαλάρωσε” θα ήμασταν όλοι πλούσιοι. Όταν λες αυτές τις λέξεις, έχεις πάντα το αντίθετο αποτέλεσμα. Αντί για αυτές λοιπόν προσπάθησε να μάθεις γιατί έχει ο άλλος νεύρα, τι τον έκανε να είναι τόσο θυμωμένος;
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Τα πιο συχνά λάθη που κάνουν τα ζευγάρια στη διαχείριση των οικονομικών τους