Το καλοκαίρι είναι πλέον μια ανάσα μακριά! Και για να μπαίνουμε σε καλοκαιρινή διάθεση και σιλουέτα σας έχω μια υπερδροσιστική σπιτική λεμονάδα με μάτσα και βασιλικό, για τσάι με λεμόνι στο μπαλκόνι αντί για ζαχαρούχα αναψυκτικά!
Στα Γιαπωνέζικα μάτσα σημαίνει πράσινο τσάι. Για τους Ιάπωνες η μάτσα είναι ότι είναι για εμάς η μαστίχα: είναι από τα πιο προσφιλή τους συστατικά που χρησιμοποιείται για να δώσει γεύση και το χαρακτηριστικό της πράσινο χρώμα παντού, από σαμπουάν μέχρι iced tea και σε σοκολάτες Kit Kat. Η μάτσα είναι η σκόνη από αλεσμένα φύλλα υψηλής ποιότητας πράσινου τσαγιού, και μιας και καταναλώνεις ολόκληρο το φύλλο παίρνεις στο έπακρο όλα τα θρεπτικά τους συστατικά. Μια κούπα μάτσα περιέχει περίπου 10 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από μια κούπα πράσινο τσάι, 14 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από μύρτιλα και 6 φορές περισσότερα αντιοξεδωτικά από το κακάο.
Η μάτσα με 1384 αντιοξειδωτικά στοιχεία αποτελεί τη πιο πλούσια πηγή αντιοδειδωτικών στη φύση, βοηθώντας στην αντιγήρανση, και στη πρόληψή του καρκίνου. Πολλαπλασιάζει τη θερμογέννηση οδηγώντας σε γρηγορότερο κάψιμο λίπους, και προσφέρει παρατεταμένη ενέργεια για τουλάχιστον 6 ώρες! Επίσης περιέχει ένα συγκεκριμένο αμινοξύ (L- Theanine) που βοηθά στη συγκέντρωση και στη χαλάρωση, ιδανικό για όσους θέλουν τη τόνωση της καφείνης χωρίς όμως τη νευρικότητα. Αυτά κάνει η μάτσα και πολλά άλλα πολλά που αξίζει να ανακαλύψεις!
Αν δεν έχεις μάτσα μπορείς να φτιάξεις τη συνταγή και να την απολαύσεις σαν λεμονάδα, απλά δε θα πάρεις τα άπειρα αντιοξειδωτικά και την εγρήγορση που προσφέρει η μάτσα. Είναι φοβερό πόσο ταιριάζει ο βασιλικός στη λεμονάδα, της δίνει απίθανο άρωμα! Ο χυμός μήλου είναι προαιρετικός, και θα δώσει έξτρα γλυκύτητα. Επίσης επειδή εμένα μου αρέσουν τα ξινούτσικα τη προτείνω με 4 κουταλιές σιρόπι σφενδάμου, αλλά αν τη θέλεις πιο γλυκιά μπορείς να αυξήσεις τη ποσότητα. Σερβίρεται βραδάκια καλοκαιριού με πολλά παγάκια και καλούς φίλους στο μπαλκόνι.
Υλικά (για 4 άτομα)
6 μεγάλα λεμόνια- 5 για στίψιμο και 1 κομμένο σε φέτες για διακόσμηση
4-5 κτλ σούπας σιρόπι σφενδάμου (ή αγαύη, ή μέλι, ή στέβια ή ότι άλλο φυσικό γλυκαντικό έχετε)
2 χούφτες φρέσκο βασιλικό
1 πράσινο μήλο
3 κούπες νερό
½ κτλ γλυκού Matcha Ninja
Προετοιμασία Στίβεις τα λεμόνια σε στίφτη και το μήλο σε αποχυμωτή. Προσθέτεις τα λεμόνια με το σιρόπι σφενδάμου, μια χούφτα βασιλικό και τη μάτσα μέσα σε ένα επεξεργαστή τροφίμων και ανακατεύεις καλά. Βάζεις σε μια μεγάλη κανάτα το χυμό λεμονιού, το χυμό του μήλου, το λεμόνι κομμένο σε φέτες, την άλλη μια χούφτα βασιλικού και τον πάγο και απολαμβάνεις.