Το πως αισθάνεσαι καθημερινά έχει να κάνει σε πολύ μεγάλο βαθμό με τις σκέψεις που κάνεις.

Όταν επιλέγεις να κάνεις θετικές σκέψεις, τότε έρχονται θετικά πράγματα προς εσένα και ταυτόχρονα εξασφαλίσεις ψυχική ηρεμία, νιώθεις πιο ανάλαφρη και χαρούμενη και αυτό το μεταδίδεις και στους ανθρώπους γύρω σου.

Όταν όλα τα αντιμετωπίζεις με άρνηση -υπάρχουν και αυτές οι μέρες- μην περιμένεις να σου συμβούν θετικά πράγματα. Επιπλέον, γεμίζεις από μόνη σου τον εαυτό σου με ένταση, άγχος, τον προκαταβάλει πως τίποτα δεν θα κυλίσει καλά μέσα στην ημέρα. Και μάντεψε, όντως συμβαίνει αυτό.

Επίλεξε να ξεκινήσεις θετικά την ημέρα σου

Είναι η στιγμή εκείνη που μόλις έχεις ξυπνήσει. Το πρώτο πράγμα που κάνεις (μην πεις όχι, θα πεις ψέματα), είναι σίγουρα να πιάσεις το τηλέφωνό σου, να τσεκάρεις τα email, να σκρολάρεις στο Instagram και στο Tik tok, να διαβάσεις τις ειδήσεις της ημέρας, που μόνο ευχάριστες δεν είναι και με τον τρόπο αυτό πείθεις τον εαυτό σου πως αυτό είναι το ψυχικό καύσιμο που χρειάζεσαι για την υπόλοιπη μέρα.

Αντί να κάνεις αυτό, που σου καταναλώνει σε μεγάλο βαθμό ενέργεια, διοχέτευσε αυτές τις λίγες ώρες που έχεις, μόλις ξυπνάς, σε κάτι που θα σου προσφέρει θετικές σκέψεις για να ανταπεξέλθεις στην υπόλοιπη ημέρα.

Δώσε λίγο χρόνο στον εαυτό σου, διάβασε ένα βιβλίο που σου αρέσει, σκέψου για τι είσαι ευγνώμων και γράψ’ τα κιόλας, δεν υπάρχει πιο ευεργετικό και λυτρωτικό από το γράψιμο. Φτιάξε μία λίστα με όσα αγαπάς να κάνεις για τον εαυτό σου, μην τον κατακρίνεις μόνο αν δεν σου φερθείς εσύ με αγάπη και στοργή, ποιος περιμένεις να το κάνει;

Παίξε με το κατοικίδιο σου, κάν΄ τε χάδια και αγκαλιές. Βάλε δυνατά την αγαπημένη σου μουσική, χόρεψε, φτιάξε το αγαπημένο σου πρωινό και απόλαυσέ το. Χάζεψε από το παράθυρο τον ήλιο. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές σε όλα αυτά, διάλεξε τι σε ευχαριστεί, κάνε την επιλογή και ξεκίνα την ημέρα σου με θετική νοοτροπία.

Αποφασίζοντας να ξεκινήσεις την ημέρα σου με θετικές σκέψεις θα κάνει μεγάλη διαφορά και στο πως θα κυλίσει η ημέρα αυτή. Καθώς το κάνεις αυτό κάθε μέρα ο εγκέφαλος θα μπει σε μία διαδικασία να μην δέχεται καταστροφικές και αρνητικές σκέψεις.

Έτσι την επόμενη φορά που θα ξυπνήσεις, μην επιτρέψεις σε εξωτερικούς παράγοντες να σου αποσπάσουν την προσοχή από τα λεπτά που διαθέτεις σε εσένα. Μίλα στον εαυτό σου και κόλλα πέντε στην αντανάκλαση σου στον καθρέπτη (αν έχεις διαβάσει το βιβλίο «Η συνήθεια των 5», της Mel Robbins, καταλαβαίνεις τι εννοώ). Στην αρχή θα νιώσεις πολύ περίεργα και άβολα αλλά σιγά σιγά θα το συνηθίσεις και θα το θεωρείς κάτι φυσιολογικό. Ξεκίνα και δοκίμασέ το για κάποιες μέρες συνεχόμενα πριν βγάλεις τα συμπεράσματά σου, δεν μπορεί να αποδώσει από την πρώτη φορά.

Χρησιμοποίησε άλλες λέξεις

Ο εγκέφαλός μας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στις λέξεις που χρησιμοποιούμε καθημερινά. Η επιλογή των λέξεων που κάνεις για περιγράψεις κάτι, μία εμπειρία, δημιουργείς αυτόματα μία εικόνα και συναισθήματα για την εμπειρία αυτήν.

Θα σου δώσω ένα παράδειγμα. Συνήθως, όταν σε ρωτάνε τι κάνεις, πως είσαι, πως απαντάς; Εγώ πολλές φορές έχω πιάσει τον εαυτό μου να απαντάω γκρινιάζοντας «πρέπει να πάω στη δουλειά», «πρέπει να κάνω γυμναστική», «πρέπει», «πρέπει», «πρέπει», και δεν νομίζω να είμαι η μόνη. Η λέξη πρέπει δηλώνει έναν εξαναγκασμό, σαν να κάνεις κάτι με το ζόρι, να μην χαίρεσαι. Αλλάζοντας αυτήν τη λέξη και λέγοντας για παράδειγμα «έχω να πάω στη δουλειά και είμαι ευγνώμων γι΄ αυτό, θα είναι μία υπέροχη μέρα». Αντί να παρουσιάζεις κάτι σαν εξαναγκασμό, πρόβαλέ το σαν εμπειρία ή σαν προνόμιο.

Την επόμενη φορά που θα ρωτήσεις κάποιον «τι κάνει», παρατήρησε τον τρόπο που θα σου απαντήσει. Αυτός που θα σου απαντήσει με χαμόγελο ένα «φανταστικά» ή «είμαι τέλεια» και φαίνεται να το εννοεί, θα παρασύρει κι εσένα με την ενέργεια του. Θα σε πείσει ότι το εννοεί, τόσο που να το προσπαθήσεις κι εσύ και να απαντήσεις με θετικό τρόπο. Με τον τρόπο αυτόν τα συναισθήματά σου θα αλλάξουν, θα νιώσεις αισιοδοξία και αυτό θα μεταδίδεις και στους γύρω σου.

Δεν προσπαθώ να σου πω ότι απλά με την αλλαγή κάποιων λέξεων, μπορείς να απομακρύνεις αρνητικές σκέψεις αν ήταν τόσο απλό όλοι θα ήμασταν χαρούμενοι, δεν θα κάναμε χρειαζόταν να απευθυνθούμε σε ειδικούς ψυχικής υγείας και γενικά όλα θα φάνταζαν τέλεια, αλλά τα λόγια που χρησιμοποιούμε έχουν μεγάλη σημασία. Προσπάθησέ το, δεν μπορείς να ψάχνεις συνεχώς την θετικότητα στη ζωή σου αλλά χωρίς να προσπαθείς. Ανάλαβε ενεργό ρόλο με μικρές κινήσεις, πίστεψέ το και κάνε τα πράγματα καλύτερα. Το ΄χεις.

Το κόλπο για να βλέπεις τη ζωή πιο όμορφη απ’ ότι είναι

Σε κάθε ζόρι αναρωτήσου: «Ποιο είναι το αντίθετο από αυτό που νιώθω αυτή τη στιγμή; Πώς μπορώ να το μετατρέψω σε μια στιγμή ευγνωμοσύνης ή να βρω το θετικό στην κατάσταση;» Πάντα υπάρχει χώρος να βρεις το θετικό, απλά πρέπει να εκπαιδεύσεις τον εαυτό σου για να το αναζητήσεις. Ξυπνάς ένα πρωί και έξω έχει δυνατή βροχή. Είναι σχεδόν νύχτα. Είναι 4 το πρωί και μπορείς να ξαναπάς στο κρεβάτι σου; Όχι, είναι 7:30. Και είναι σκοτάδι. Θες να γκρινιάξεις χωρίς αύριο. Μην επιλέξεις αυτή την αρνητική προοπτική με τον ίδιο τρόπο που επιλέγεις σε ποια κούπα θα πιείς τον καφέ σου. Αντίθετα, πιάσε το αφήγημα αλλιώς: «Λατρεύω τον ήχο της βροχής» κι αν μπορείς προσάρμοσε έτσι τη μέρα σου ώστε να μην γίνει η βροχή εμπόδιό σου. Κάνε τη βροχή την τέλεια δικαιολογία για μια ”slow” μέρα. Όσο περισσότερο κάνεις αυτήν την άσκηση, τόσο περισσότερο ο εγκέφαλός σου θα ενεργοποιεί αυτόματα τη «θετική λειτουργία». Σύντομα, δεν θα χρειαστεί να αναρωτηθείς ποιο είναι το αντίθετο. Ο εγκέφαλός σου απλώς θα παρακάμψει και θα αναγνωρίσει την αρνητική σκέψη, αλλά στη συνέχεια θα τερματίσει αυτή τη σκέψη με μια θετική αντικατάσταση. Ξέρεις αυτούς τους ενοχλητικά θετικούς ανθρώπους που φαίνεται να βλέπουν πάντα τη θετική πλευρά; Δεν προσποιούνται. Έχουν εκπαιδευτεί να βλέπουν τον κόσμο μέσα από τον θετικό αντί από τον αρνητικό φακό. Δοκίμασέ το. Βρες το αντίθετο συναίσθημα ή σκέψη κάθε φορά που νιώθεις πίεση ή όποιο αρνητικό συναίσθημα και θα ανακαλύψεις πως, μπορεί να μη λύνονται τα προβλήματα, όλα όμως φαίνονται λιγότερο μικρά ή έντονα και σίγουρα όχι τόσο τρομακτικά.