Εάν παρατηρήσει κάποιος τα κτίρια των μεγάλων Οίκων μόδας του εξωτερικού θα διαπιστώσει πολύ εύκολα πόσο μεγάλη σημασία και ιδιαίτερη φροντίδα δίνεται τόσο στο εξωτερικό κέλυφος όσο και στο σχεδιασμό του εσωτερικού τους. Διάσημοι αρχιτέκτονες σε συνεργασία πολλές φορές με εξίσου διάσημους σχεδιαστές μόδας δίνουν σάρκα και οστά σε ιδιαίτερα αρχιτεκτονήματα δημιουργώντας έντονα συναισθήματα στους επισκέπτες από πολλές απόψεις και οπτικές.
Σήμερα, λοιπόν, γράφουμε για το κτίριο του Οίκου Louis Vuitton στη Σιγκαπούρη, το Louis Vuitton Island Maison το οποίο αποτελεί τμήμα του θέρετρου Marina Bay Sands Hotel αλλά και έναν πολυτελή προορισμό για «απαιτητικούς» ταξιδιώτες και καταναλωτές. Αποτελεί ένα κτίριο τύπου concept για τον γνωστό Οίκο το οποίο σχεδίασε o διάσημος και βραβευμένος αρχιτέκτονας Peter Marino, πολύ καλός φίλος του Karl *sic Lagerfeld*.
Έχοντας χαρακτηριστικά πλωτού οικοδομήματος, με το διάφανο γυαλί και το ατσάλι να κυριαρχούν, το Louis Vuitton Island Maison είναι πραγματικά εντυπωσιακό.
*οι φωτογραφίες αποκλειστικά για το Savoir Ville #wink*
Ο αρχιτέκτονας ανταποκρίθηκε πλήρως στην πρόκληση και κατάφερε να εξασφαλίσει ένα φυσικά φωτεινό εσωτερικό χώρο προσφέροντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα στον επισκέπτη να θαυμάζει την υπέροχη θέα.
Άνοιξε τις πόρτες του για πρώτη φορά στις 18 Σεπτεμβρίου 2011, είναι το πρώτο Louis Vuitton Maison στην νοτιοανατολική Ασία, και συνδυάζει την τέχνη, την κουλτούρα αλλά και τον πολιτισμό μιας ολόκληρης χώρας. Τα φώτα, τα χρώματα, οι κατασκευές – γλυπτά που βρίσκονται στον εσωτερικό διάκοσμο, καθιστούν αυτό ταυτόχρονα ένα μουσείο όπου ο επισκέπτης μπορεί να βιώσει την ιστορία του πολυτελούς Οίκου που ξεκίνησε την πορεία του το 1854, σχεδιάζοντας είδη ταξιδίου κατά κύριο λόγο. Ο Peter Marino προσπάθησε να αιχμαλωτίσει το δέος αλλά και τον ρομαντισμό της θάλασσας η οποία «αγκαλιάζει» το κτίριο, και τα κατάφερε, καθώς συνδύασε χαρακτηριστικά, παραδοσιακά ναυτικά, όπως την πέτρα, το λουστραρισμένο ξύλο στο εσωτερικό, με στοιχεία της οικείας σχεδιαστικής κουλτούρας, ώστε να δίνεται στον επισκέπτη η εικόνα της ιστορίας του Οίκου, της χώρας και του σπουδαίου αυτού πολιτισμού.
Παρόλα αυτά.
Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους.
Photo credits: M. Vrentzos – architect