Όλα αυτά τα “new year, new me” που τόσο έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε, κουβαλούν μαζί τους αυτήν την τόσο πιεστική επιταγή να χρησιμοποιήσεις έξυπνα και επιδέξια τους επόμενους 12 μήνες για να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου. Ακόμα κι αν δεν είσαι σίγουρ@ τι ακριβώς είναι αυτό ή πως επιτυγχάνεται.
Εσύ κράτα το ότι, για φέτος, δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα άλλο (well, almost!) από το να πιστεύεις στον εαυτό σου. Και πάμε να δούμε τα τι & τα πώς.
Τι είναι το “σύνδρομο lucky girl”;
Με τον όρο “σύνδρομο lucky girl” (“σύνδρομο του τυχερού κοριτσιού”), εννοούμε την κατάσταση εκείνη της αυθυποβολής όπου λες στον εαυτό σου ότι είναι πραγματικά πολύ τυχερός και, μετά από άφθονες, συνεχείς θετικές υπενθυμίσεις, όντως τον πείθεις ότι οι πιθανότητες είναι με το μέρος σου.
Για να σε προλάβω, το να αισθάνεσαι το πιο όμορφο, διασκεδαστικό και ικανό άτομο στον κόσμο, όντως εμπίπτει στην κατηγορία των όσων είναι πιο εύκολο να λες παρά να κάνεις (ή να είσαι).
Ίσως όμως να υπάρχει κάποιου είδους λογικός μηχανισμός πίσω από όλο αυτό. Ξεπερνώντας την αυτοαμφισβήτηση και αφήνοντας συνειδητά στην άκρη το φόβο ότι κάτι θα πάει στραβά, σίγουρα ενδυναμώνεις σημαντικά τον εαυτό και την ψυχολογία σου. Και αυτό είναι ό,τι καλύτερο σε ένα κόσμο όπου η αυτοεκτίμησή μας δέχεται καθημερινά τόσα πλήγματα.
Φυσικά, κανενός η ζωή δεν γίνεται να είναι τέλεια ανά πάσα στιγμή. Αλλά το σύνδρομο lucky girl δεν έχει να κάνει με το να είναι όντως η ζωή σου τέλεια αλλά κυρίως με την υιοθέτηση μιας πιο αισιόδοξης οπτικής απέναντι τα πράγματα. Είναι το να πιστεύεις ότι, ακόμη κι αν τώρα τα πράγματα δεν πηγαίνουν όπως θέλεις, κάτι καλύτερο σε περιμένει στην πορεία.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Γιατί να αξίζει να νιώσεις (και να πράξεις) σαν τυχερή;
Πόσες φορές σκέφτηκες ότι υπονομεύεις τον εαυτό σου διστάζοντας να κυνηγήσεις τους στόχους σου; Πόσες φορές έχεις εκδηλώσει κούραση ή κάποιο άλλο σύμπτωμα ψυχοσωματικής φύσης λόγω κακής διάθεσης ή αρνητικής εσωτερικευμένης ενέργειας; Και τέλος, πόσες φορές το άγχος επηρέασε την απόδοση και τις επιδόσεις σου;
Τροφοδοτώντας τον εαυτό σου με την ιδέα ότι σπουδαία πράγματα είναι προ των πυλών, μπορεί να νιώσεις εκείνη την πολυπόθητη ενθάρρυνση να κυνηγήσεις τα όνειρα και τους στόχους σου με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση (αυτό το μαγικό συστατικό της επιτυχίας που ήξερες ότι έλειπε αλλά δεν κατάφερνες να βρεις ως τώρα).
Ταυτοχρόνως, μπορεί να ανακαλύψεις ένα πολύ καλό φάρμακο για την ψυχική και σωματική εξουθένωση που επιφέρουν οι σύγχρονοι ρυθμοί ζωής.
Ο μηχανισμός πίσω από το happy-go-lucky
Στην πραγματικότητα, αυτός ο τρόπος σκέψης δεν είναι καν ένα σύγχρονο trend του TikTok, όπως αναφέραμε προηγουμένως. Η πεποίθηση, ότι αυτό που θέλεις είναι προορισμένο να γίνει δικό σου, ονομάζεται Νόμος της Παραδοχής (Law of Assumption).
Ο Νόμος της Παραδοχής, σε καλεί ουσιαστικά να νιώσεις (πριν ακόμη πραγματοποιήσεις ένα στόχο) όπως θα ένιωθες αν είχες ήδη φτάσει εκεί που θέλεις. Είναι η απόλυτη ψυχολογία του νικητή και βασίζεται στο να ξεγελάς το μυαλό σου ώστε να πιστέψει ότι όλα όσα θέλεις σου ανήκουν ήδη.
Και κάπως έτσι, μετατρέποντας αυτόν τον τρόπο σκέψης στην τυπική, ασυνείδητη πρακτική της καθημερινότητά σου, ξεκινάς να ακτινοβολείς την ενέργεια αυτής της επιτυχίας γύρω σου.
Η απάντηση στην κουλτούρα του hustle
H κουλτούρα του hustle έχει τις ρίζες της στην αυτοκριτική αντίληψη ότι θα μπορούσες και θα έπρεπε πάντα να κάνεις το κάτι παραπάνω. Στον αντίποδα αυτού, η μέθοδος lucky girl αφορά απλώς την αναγνώριση της αυτοαξίας σου και σε καλεί να πιστέψεις ότι καλά πράγματα θα συμβούν επειδή το αξίζεις.
Φυσικά, το τι λέμε στον εαυτό μας δεν είναι (το μόνο που) καθορίζει το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Παράγοντες όπως η τάξη, η φυλή και οι ικανότητες επηρεάζουν το είδος της “τύχης” και τα πλεονεκτήματα που μπορεί κανείς να απολαμβάνει. Επίσης, ο όλος τρόπος σκέψης δεν έχει έρθει για να βάλει σε μια κατάσταση επανάπαυσης και αδράνειας, προωθώντας την απουσία δράσης από μέρους σου. Κάθε άλλο! Στόχος είναι η προσωπική σου ενδυνάμωση κάθε φορά που επιχειρείς να κάνεις κάτι που θέλεις και που υπό άλλες συνθήκες θα ανέβαλλες επειδή ο φόβος και η αβεβαιότητα θα σε κρατούσαν πίσω.Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Πώς το κάνεις πράξη
Σε γενικές γραμμές το να αλλάξεις τρόπο σκέψης μπορεί να πάρει χρόνο και αρκετή προσωπική δουλειά. Ωστόσο υπάρχουν μερικές εύκολες τακτικές που ίσως να σε βοηθήσουν να γίνεις λίγο πιο happy-go-lucky, υιοθετώντας έναν πιο θετικό και αισιόδοξο τρόπο αντίληψης.
- Συγκέντρωσε και γράψε τις επιθυμίες σου. Για αρχή επικεντρώσου στους βασικούς σου στόχους και κατόπιν, ξεκίνα να γράφεις γι’ αυτά που θέλεις σαν να τα είχες ήδη.
- Φαντάσου πώς θα αισθανόσουν αν εκπλήρωνες τις επιθυμίες σου. Χρησιμοποίησε, σε ό,τι βαθμό αυτό είναι εφικτό, και τις 5 σου αισθήσεις για να το πετύχεις.
- Θέσπισε ένα πλάνο δράσης. Θυμήσου, ότι η προσπάθεια από μέρους σου εξακολουθεί να πρέπει να γίνει! Αυτό που αλλάζει είναι η διάθεση, το κίνητρο και η θετικότητα με την οποία αντιλαμβάνεσαι το ποια θα είναι η τελική έκβαση.
- Βγες στον έξω κόσμο. Και ξεκίνα να αναπαράγεις όλα αυτά τα συναισθήματα πρωτού μπεις στην όποια διαδικασία απαιτείται για να φτάσεις το στόχο που έθεσες.
Συμπέρασμα
Αντί να έχεις εμμονή με το πώς μπορεί να εξελιχθούν τα πράγματα, προσπάθησε να καλλιεργήσεις μια ήρεμη και συγκρατημένα αισιόδοξη βεβαιότητα ότι οι μεγαλύτερες επιθυμίες σου είναι μέρος της πραγματικότητάς σου. Με άλλα λόγια, φαντάσου πώς θα αισθανόσουν αν είχες ήδη όλα όσα θέλεις. Το λες και fake it till you make it.
Και γιατί όχι στην τελική; Η ζωή είναι ήδη αρκετά δύσκολη, we all know that. Υπάρχει ήδη τόση ματαίωση, ανασφάλεια και αβεβαιότητα στον αέρα που αναπνέουμε, που ποιο το νόημα του να προσθέσεις λίγη ακόμη;
Ίσως, μάλιστα, το να προσεγγίσεις τα πράγματα με λίγη παραπάνω αυτοπεποίθηση και καλή διάθεση να μην είναι μόνο ψυχνοπνευματικά λυτρωτικό, αλλά και πρακτικά λειτουργικότερο. Ίσως, τελικά, να είναι το μυστικό πολλών επιτυχημένων προσωπικοτήτων που καταφέρνουν να ανταπεξέρχονται στις δυσκολίες των στόχων που θέτουν.
Γιατί, όπως μας έμαθε ο νόμος της παραδοχής, η αυθυποβολή είναι σπουδαίο όπλο στη φαρέτρα όποιου κυνηγάει τους στόχους του. Και ενδεχομένως να αποτελεί και τη βάση εκείνου του περίφημου όταν θέλεις κάτι πολύ, το σύμπαν συνωμοτεί για να το πετύχεις.