Όσες ασχολούμαστε με το μακιγιάζ, έχουμε, συνήθως, μια αξιοσέβαστη συλλογή από πινέλα, τα περισσότερα εκ των οποίων για foundation. Παρατηρούμε όμως ότι, τελικά, είναι πολύ λίγα, αν όχι μόνο ένα, εκείνα τα οποία χρησιμοποιούμε συχνά, μας βολεύουν και τελικά «βγάζουν» τα λεφτά τους.
Τι συμβαίνει όμως και ενώ δίνουμε μια μικρή περιουσία για να τα αποκτήσουμε, τελικά τα περισσότερα καταλήγουν διακοσμητικά του μπουντουάρ μας;
Συνήθως η απάντηση είναι πολύ πιο απλή από όσο πιστεύουμε: πρόκειται για ένα συνδιασμό, ελλιπούς πληροφόρησης πάνω στο τι είναι κατασκευασμένο να κάνει κάθε πινέλο και της καταναλωτικής μανίας που συνήθως μας πιάνει στη θέα ενός καινούργιου, εντυπωσιακού προϊόντος.
Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή. Υπάρχουν πολλά είδη πινέλων για να απλώσουμε τη βάση μας, τα οποία διαφέρουν ανάλογα με το αποτέλεσμα που θέλουμε να πετύχουμε, αλλά και το χρόνο που διαθέτουμε.
- Τα πρώτα πινέλα που χρησιμοποιούνταν ήταν τα επίπεδα (flat) πινέλα τα οποία είναι αρκετά πυκνά και έχουν το πλεονέκτημα ότι μπορούν να δώσουν ένα πραγματικά αψεγάδιαστο αποτέλεσμα, απαιτούν όμως αρκετό χρόνο κατά την εφαρμογή της βάσης ώστε να μην αφήσουν γραμμές στο πρόσωπο, με κινήσεις από πάνω προς τα κάτω.
- Το πιο διαδεδομένο είδος πινέλων βάσης είναι τα πιο φουντωτά και με αποστρογγυλεμένο τελείωμα πινέλα (kabuki & buffing brushes) τα οποία έχουν επίσης αρκετά πυκνές τρίχες, με αποτέλεσμα να δίνουν μια αρκετά έντονη κάλυψη, δίνουν όμως τη δυνατότητα μιας πιο γρήγορης εφαρμογής του προϊόντος, με κυκλικές αλλά και ταμποναριστές κινήσεις, για μια πιο έντονη κάλυψη.
- Στην ίδια φιλοσοφία με τα παραπάνω πινέλα είναι και τα stippling και duo-fibber πινέλα. Πρόκειται για φουντωτά πινέλα τα οποία όμως είναι πυκνά μόνο στη βάση τους, ενώ στο τελείωμα τους έχουν πολύ πιο αραιές τρίχες. Συνήθως διαθέτουν ένα συνδιασμό από φυσικές και συνθετικές τρίχες, αφού η κατασκευή αυτή επιτρέπει την πολύ πιο αέρινη και ανάλαφρη εφαρμογή του foundation, εξασφαλίζοντας ένα σχεδόν φυσικό τελείωμα.