Αν η αγαπημένη σου εποχή είναι το καλοκαίρι, γιατί μπορείς να βρίσκεσαι στη θάλασσα όλη την ημέρα, αν δεν βλέπεις την ώρα να κάνεις ένα απολαυστικό αφρόλουτρο σπίτι σου και να χαλαρώσεις μέσα στο νερό, αν γενικά είσαι λάτρης του νερού- υπάρχει εξήγηση. Οι άνθρωποι, όπως και όλοι οι σπονδυλωτοί οργανισμοί, έχουν αυτό που αποκαλείται Mammalian Diving Response ή στα ελληνικά την απόκριση των θηλαστικών στην επαφή με το νερό.
Τι είναι αυτό;
Πρόκειται για ένα έμφυτο αντανακλαστικό που εκδηλώνεται όταν βρισκόμαστε μέσα στο νερό (κυρίως στο κρύο) ή ακόμη και όταν απλά ρίχνουμε νερό στο πρόσωπό μας. Και αποδεικνύεται ότι είναι μια ιδανική τακτική για την καταπολέμηση του άγχους.
Όταν μπαίνεις σε κρύο νερό, είτε πρόκειται για θάλασσα, είτε για μια πισίνα ή ακόμη για το μπάνιο του σπιτιού σου, το σώμα σου αντιδρά με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Η αντίδραση αυτή οφείλεται στο έμφυτο αντανακλαστικό που αναφέρθηκε παραπάνω. Σε πείραμα που πραγματοποιήθηκε το 1962 σε «ελεύθερους» δύτες, οι οποίοι έφτασαν σε μεγάλα βάθη χωρίς τη βοήθεια αναπνευστικού εξοπλισμού, διαπιστώθηκε ότι σταδιακά άλλαζαν οι καρδιακοί ρυθμοί τους. Οι καρδιακοί ρυθμοί τους επιβραδύνονταν τόσο πολύ με αποτέλεσμα να μπορούν να κάνουν δύσκολα πράγματα όπως το να κολυμπήσουν πολύ πιο γρήγορα από όσο θα μπορούσαν σε κανονικές συνθήκες.
Η επιβράδυνση των καρδιακών παλμών (η οποία μπορεί να επιτευχθεί από ασκήσεις αναπνοής) είναι μια δοκιμασμένη και αξιόπιστη μέθοδος για τη μείωση του άγχους, οπότε αν αυτό μπορεί να γίνει μέσα από μια δροσιστική βουτιά στη θάλασσα, τι καλύτερο; Βέβαια για να μπορέσει να λειτουργήσει και μάλιστα να έχει αποτέλεσμα, δεν αρκεί να βουτήξεις τα δάχτυλά σου στο νερό αλλά να μπεις ολόκληρη μέσα (και το κεφάλι) ώστε να προσομοιώσεις το αίσθημα του να μην μπορείς να αναπνεύσεις. Επιστήμονες έχουν καταλήξει ότι το αντανακλαστικό προέρχεται από σήματα που στέλνονται από νεύρα του προσώπου. Όταν τα νεύρα αυτά ανιχνεύσουν νερό, στέλνουν μήνυμα στον πνεύμονα που συνδέει τον εγκέφαλο με το σώμα και, μεταξύ άλλων, ρυθμίζει και την καρδιακή λειτουργία. Αυτό έρχεται να ενισχυθεί από την αυξημένη ικανότητα των θηλαστικών να αντέχουν την πίεση. Σε ανθρώπους που βιώνουν αντίστοιχη κατάσταση, το αίμα ρέει από το δέρμα και τα άκρα για να προστατεύσει ζωτικά όργανα όπως η καρδιά και ο εγκέφαλος. Το έμφυτο αυτό αντανακλαστικό εμφανίζεται μόνο στις περιπτώσεις εξ’ ολοκλήρου επαφής με το νερό και εμφανίζεται σε πολλά ζώα ακόμα και σε εκείνα που δεν είναι αμιγώς υδρόβια για να προστατευθούν από δύσκολες καταστάσεις όπου θα κληθούν να ζήσουν χωρίς οξυγόνο έστω και λίγα λεπτά.
Την επόμενη φορά που θα νιώσεις το άγχος να σε κατακλύζει, μη διστάσεις να ρίξεις έστω λίγο νερό στο πρόσωπό σου. Η διέγερση που θα σου προκαλέσει το νερό θα είναι τέτοια που θα καταλαγιάσει τους παλμούς της καρδιάς και μια αίσθηση ηρεμίας θα σε κατακλύσει.
ΔΕΣ ΕΠΙΣΗΣ: Pranayama, η τεχνική αναπνοής που θα σε απαλλάξει από το άγχος