Τι κοινό μπορεί να έχουν η Lizzo, η Beyoncé, οι άγγελοι της Victoria’s Secret και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Έχουν όλοι συνεργαστεί με τον οίκο Mary Katrantzou και την ταλαντούχα Ελληνίδα σχεδιάστρια.
Η Μαίρη Κατράντζου γεννήθηκε το 1983 στην Αθήνα, εγγονή του γνωστού ποδοσφαιριστή και μετέπειτα ιδρυτή των πολυκαταστημάτων αθλητικών ειδών “Κατράντζος Σπορ”. Ξεκίνησε με σπουδές αρχιτεκτονικής στο Rhode Island School of Design στην Αμερική αλλά κατέληξε στο Central Saint Martins του Λονδίνου από όπου έλαβε τίτλο βασικών σπουδών στο Textile design και μεταπτυχιακών σπουδών στο Fashion.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Το show της αποφοίτησής της το 2008, στο οποίο παρουσίασε φορέματα με trompe l’oeil prints από υπερμεγέθη κοσμήματα εντυπωσίασε τον κόσμο στη βιομηχανία της μόδας και της εξασφάλισε τις πρώτες της συνεργασίες με retailers. Ακολούθησε το λανσάρισμά του προσωπικού της brand, τα 10 χρόνια ύπαρξης του οποίου στο χώρο της μόδας γιόρτασε η σχεδιάστρια με το show για την ‘Άνοιξη-Καλοκαίρι 2020 στο Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, εκπληρώνοντας ένα μεγάλο της όνειρο να επιστρέψει στις ρίζες της.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η ‘Queen of print’ όπως την αποκαλούν στο χώρο της μόδας χρησιμοποιεί με εξαιρετική δεξιοτεχνία τη ψηφιακή τεχνολογία για να ζωντανέψει τα πλούσια και πρωτότυπα print της, πειραματιζόμενη με το στοιχείο του σουρεαλισμού και δημιουργώντας μία νέα επαναστατική θηλυκότητα. Δεν είναι λίγες οι φορές που η έμπνευση για τα print της έρχεται από την ελληνική της καταγωγή και τα στοιχεία της ελληνικής ιστορίας και παράδοσης.
Στην Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου το ΄16 μετέφερε το μινωικό πολιτισμό στην πασαρέλα, τυπώνοντας στα υφάσματα τα μοτίβα, τις αγγειογραφίες και τις τοιχογραφίες του προϊστορικού πολιτισμού της Κρήτης, παίζοντας παράλληλα με τα χρώματα, το op-art και το psychedelic. Στο Σούνιο το 2019, δημιούργησε τα υφάσματά της με τεχνικές εμπνευσμένες από την τέχνη και τις επιστήμες του 5ου αιώνα π.Χ., την εποχή που χτίστηκε ο ναός του Ποσειδώνα, το μνημείο που ισορροπεί μοναδικά, σχεδόν μυστικιστικά, ανάμεσα στα βράχια, τον ουρανό και το Αιγαίο πέλαγος.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Όλα αυτά τα στοιχεία και πολλά άλλα που συμβολίζουν την ιστορία και το πολιτισμό της Ελλάδας χρησιμοποίησε η Κατράντζου για να σχεδιάσει τα επίσημα δώρα της Προεδρίας της Δημοκρατίας μετά από πρόσκληση της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου λίγο πριν την έναρξη της νέας χρονιάς. Ένα κολάζ από ελληνικά σχέδια ιδωμένα μέσα από τα μάτια της σχεδιάστριας που τυπώθηκαν με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας πάνω σε φουλάρια και γραβάτες που θα προσφέρονται σε εθιμοτυπικές εκδηλώσεις της Προέδρου.
Η επιλογή της Κατράντζου, μιας νέας Ελληνίδας που διαπρέπει στο εξωτερικό, δεν ήταν τυχαία αφού το όλο εγχείρημα αποπνέει αέρα ελληνικό με τα φουλάρια και τις γραβάτες να παράγονται στο Σουφλί, τη μικρή πόλη του Νομού Έβρου όπου άνθισε η παραγωγή μεταξιού από το 19ο αιώνα. Την απόφαση να παραχθούν τα κομμάτια σε ελληνικό έδαφος και μάλιστα στην «Πόλη του Μεταξιού», όπως συνηθίζεται να λέγεται το Σουφλί, έλαβε η ίδια η Πρόεδρος της Δημοκρατίας με στόχο να στηρίξει τους νέους Έλληνες παραγωγούς και επιχειρηματίες που πασχίζουν να διατηρήσουν την ιστορία κα την παράδοση του τόπου ζωντανή.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Το καλοκαίρι που μας πέρασε η Κατράντζου έντυσε τη Beyoncé για το visual album Black is King, ενώ η Lizzo επέλεξε να φωτογραφηθεί με δημιουργία της σχεδιάστριας για το εξώφυλλο του περιοδικού Time όταν την ανέδειξε entertainer της χρονιάς 2019.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Το 2018 η σχεδιάστρια φόρεσε τα print της στην Gigi Hadid, τη Josephine Skriver και την Devon Winsdor στο φαντασμαγορικό σόου της Victoria’s Secret που έμελλε να είναι το τελευταίο του brand ενώ φέτος ασχολείται με κάτι τελείως διαφορετικό. Σχεδιάζει τα κοστούμια για την παράσταση κλασικού μπαλέτου «Δον Κιχώτης» σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή υπό την αιγίδα του Stavros Niarchos Foundation Cultural Center.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Πολλά βραβεία, πολλές συνεργασίες με σημαντικές και ετερόκλητες προσωπικότητες και θεσμούς και αστείρευτη δημιουργία από την πάντα μαυροφορεμένη σχεδιάστρια που δουλεύει τα prints και το χρώμα με εξαιρετική μαεστρία.
Και μέσα σε όλα αυτά η διάθεση της να αναδείξει και να προωθήσει την ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό που μπορεί να μοιάζει μακρινός και ξεχασμένος πολλές φορές μέσα στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα αλλά είναι πάντα εκεί και περιμένει να δώσει το φως του.