Τα χρόνια περνούν και εγώ ακόμη εδώ να ψάχνω να βρω τον χαμένο ρομαντισμό της εποχής μας. Όσο λοιπόν εγώ, πασχίζω να βρω κάπου στην πόλη ανθρώπους που δεν ξεχνούν τις λεπτομέρειες που μετρούν στον χώρο των σχέσεων, όλο και περισσότεροι φίλοι μου έρχονται με το ένα και κύριο παράπονο του σήμερα: Έχω κουραστεί να στέλνω μηνύματα.
Πράγματι είναι κουραστικό. Και πράγματι οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν να μένουν στην comfort zone τους πίσω από την οθόνη μέχρι να σιγουρέψουν το μεγαλύτερο μέρος του εαυτού τους ότι η απέναντι όχθη ανταποκρίνεται. Αυτό φυσικά μπορεί να διαρκέσει και μια εβδομάδα, γιατί ο τύπος προτιμά να τα σιγουρεύει από κοντά, μπορεί να κρατήσει όμως και 3 μήνες. Πολύ κακώς, διότι στη βράση κολλάει το σίδερο αγαπημένε.
Και ήρθε πάλι η στιγμή που νιώθω πως πρέπει να επέμβω στην καινούργια αυτή συνήθεια. Πριν όμως το σταματήσεις, καλό θα ήταν να δεις μερικούς λόγους για τους οποίους σου κάνει κακό.
- Μέσα από την οθόνη χάνεται η μη λεκτική επικοινωνία μεταξύ ατόμων. Είναι ευρέως γνωστό πως μέσα από την γλώσσα του σώματος, τον ήχο της φωνής, το βλέμμα του συνομιλητή σου και τις εκφράσεις του προσώπου του, μπορείς να καταλάβεις πολλά περισσότερα από το να δίνεις βάση μόνο σε αυτά που λέει. Αφενός γιατί λέμε πολλά ψέματα μεταξύ μας, και αφετέρου γιατί είναι ένας τρόπος να σιγουρευτείς για το άτομο που σε ενδιαφέρει πολύ πιο γρήγορα απ’ όσο μπορείς αν μιλάτε 24/7. Φυσικά και δεν αντιλέγω στο ότι και τα μηνύματα έχουν τον δικό τους κώδικα επικοινωνίας, αλλά είναι πολύ πιο εύκολο να μπερδέψεις τα σημάδια. Στην πραγματικότητα όμως, όταν ο άλλος κάθεται απέναντί σου δίνω ποσοστό 10% στο να μην καταλάβεις μέχρι το δεύτερο ραντεβού αν σε θέλει ή όχι.
- Οι άντρες και οι γυναίκες έχουν διαφορετικό κώδικα επικοινωνίας πίσω από την οθόνη Η πλειοψηφία των μεν, μοιάζει να απαντά μονολεκτικά ή και καθόλου, να μην προσπαθεί να κάνει και πολύ συζήτηση, ενώ από κοντά να βλέπεις ξεκάθαρα το ενδιαφέρον του. Η πλειοψηφία των δε, μοιάζει να κάνουν ατελείωτες συζητήσεις μέσω Whatsapp και να θυμώνουν όταν ο άλλος κάνει 5 λεπτά να απαντήσει. Εκεί βλέπεις πως κάπου το χάνουμε. Παρόλα αυτά αν ο τύπος είναι αυτός που επιδιώκει να συζητάτε χωρίς να σου ζητάει να βγείτε, παιδιά δεν ξέρω τι να κάνετε. Ή απλώς καυλαντίζει, ή απλώς νομίζει (και θα νομίζει) ότι δεν τον γουστάρεις.
- Η λάθος αίσθηση του “πάνω χέρι” Πόσες φορές έχεις πιστέψει πραγματικά πως το πάνω χέρι σου ανήκει ενώ στην πραγματικότητα μπορεί να σε έχουν γραμμένο; Πολλές φορές νομίζεις πως το μήνυμα φτάνει στην απέναντι όχθη ακριβώς όπως θέλεις να φτάσει και άλλες φορές νομίζεις πως έχει φτάσει εντελώς λάθος. Τι συμβαίνει; Δεν θα μάθεις ποτέ. Δεν θα καταλάβεις και ποτέ ποιος κινεί τα νήματα του “παιχνιδιού” αυτού, διότι πάντα θα έχεις την αίσθηση του πάνω χεριού. Θα φροντίζεις να το έχεις. Και ας μην το έχεις στην πραγματικότητα.
- Η δημιουργία των (ακόμη περισσότερων) κακών ψευτών Δεν μας φτάνει που ο περισσότερος κόσμος ζει μέσα στα ψέματα, εμείς τους δίνουμε τροφή για να μεγαλώσουν. Να βλέπουν μηνύματα ενώ βαριούνται και να απαντούν μετά από ώρες “Αχ, τώρα το είδα, είχα ξεχάσει το κινητό σπίτι.” ή “Δεν είχα μπαταρία”. Αυτά μπορεί να είναι αλήθεια μερικές φορές, αλλά τις περισσότερες δεν είναι. Είναι απλώς η τέλεια δικαιολογία για κάποιον που θέλεις να αποφύγεις. Το πρόβλημα όμως δεν είναι στο ότι θέλεις να τον/την αποφύγεις, αλλά στο ότι δεν τολμάς να είσαι πιο ξεκάθαρος με τον απέναντί σου.
- Η αιώνια συζήτηση ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΕΙ ΑΥΤΗ Η ΒΑΛΙΤΣΑ, αναρωτιέσαι. Να μιλάς με κάποιον μέρες ολόκληρες non stop για καληνύχτα και ιστορίες και να το πιάνεις από κει που το άφησες πάλι το πρωί. Να σου στέλνει και να στέλνεις πίσω για μήνες, περιμένοντας την ώρα και την στιγμή που θα τον δεις σε κάποιο πάρτι ή event τυχαία. Να θεωρείς δεδομένο το ότι είναι κομμάτι της καθημερινότητάς σου, χωρίς στην ουσία να είναι. Και όλα αυτά γιατί δεν μπορεί να ζητήσει το ραντεβού που σου αξίζει. Το ραντεβού που αξίζει και στους δυο σας για να γλυτώσετε χρόνο.
Η συμβουλή μου μετά απ’ όλα αυτά; Να στέλνετε λιγότερα μηνύματα, να σηκώνετε το κεφάλι να κοιτάτε τριγύρω, να ζητάτε ραντεβού την πρώτη εβδομάδα συνομιλιών και να είστε αληθινοί. Όποια και αν είναι η κατάληξη μετά από αυτά, το μόνο σίγουρο είναι πως γλυτώνετε χρόνο. Πολύτιμο χρόνο που μπορείτε να επενδύσετε σε κάποιον διαφορετικό άνθρωπο.
Ή αλλιώς, ΒΓΕΙΤΕ ΕΝΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ.