Εάν και εσύ υποφέρεις από maskne ή απλά έχεις επιδερμίδα επιρρεπή στα σπυράκια, αυτό το κείμενο είναι για σένα.
Παρακάτω θα δεις πώς μπορείς να καταπολεμήσεις αποτελεσματικά τα σπυράκια, επικεντρώνοντας στα λεγόμενα blackheads. Αντίθετα με τα «λευκά» σπυράκια, τα blackheads δεν οφείλονται σε ορμονικούς παράγοντες αλλά φραγμένους πόρους και θύλακες τριχών.
Αν και τα παρακάτω tips θα σε βοηθήσουν να περιποιηθείς σωστότερα το δέρμα σου εάν βγάζεις σπυράκια, αξίζει να σημειωθεί ότι τα σπυράκια είναι απόλυτα φυσιολογικά, συμβαίνουν σε όλους και είναι εξίσου όμορφο και υγιές απλά να τα αφήσεις να κάνουν τον κύκλο τους. Σε περίπτωση όμως που θες να επισπεύσεις αυτή τη διαδικασία, συνέχιζε να διαβάζεις!
Ερευνώντας τα σημαντικότερα συστατικά που βοηθούν στην αντιμετώπιση των blackheads, τρία πρωταγωνιστούν.
Το λεμόνι έχει αντισηπτικές ιδιότητες που μπορούν να σκοτώσουν τα βακτήρια που προκαλούν σπυράκια.
Παράλληλα, μπορεί να μειώσει την ερυθρότητα και τον ερεθισμό της επιδερμίδας, μειώνοντας σημάδια από παλιά σπυράκια. Εάν είσαι λάτρης του DIY, μπορείς να δοκιμάσεις το εξής. Βάλε λίγο χυμό λεμόνι αραιωμένο με νερό σ’ ένα κομμάτι βαμβάκι και να το εφαρμόσεις τοπικά όπου χρειάζεται. Εναλλακτικά, μπορείς να προμηθευτείς κάποιο προϊόν με λεμόνι και να το συμπεριλάβεις στη ρουτίνα σου για αποτελέσματα διαρκείας. Φρόντισε να χρησιμοποιήσεις ενυδατική αμέσως μετά τη χρήση, αφού ο χυμός λεμονιού μπορεί να ξηράνει το δέρμα σου.
Ένα δεύτερο σωτήριο συστατικό είναι το μέλι manuka, γνωστό για τις αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του.
Είναι όμως αρκετά ακριβό και σχετικά δυσεύρετο στην ελληνική αγορά, οπότε είναι ασφαλέστερο να επενδύσεις σε μία μάσκα που το περιέχει.
Τέλος, η μαγειρική σόδα θεωρείται σχεδόν πανάκεια από πολλές μαμάδες και είναι εξίσου χρήσιμη και για το δέρμα σου.
Έχει απολεπιστική δράση στην επιδερμίδα, απομακρύνοντας τα νεκρά κύτταρα. Επίσης βοηθάει στην εξισορροπήση του pH της επιδερμίδας σου! Η DIY επιλογή είναι να αναμίξεις μια μικρή ποσότητα σόδας με λίγο νερό και να την αλείψεις στην περιοχή που χρειάζεται. Έπειτα ξεπλένεις και ενυδατώνεις το δέρμα σου. Εναλλακτικά, μπορείς να επιλέξεις κάποιο από τα ποικίλη προϊόντα που την περιέχουν. Μια συμβουλή είναι να ξεκινήσεις με ένα προϊόν της αγοράς για να δεις πως αντιδράει το δέρμα σου στα παραπάνω συστατικά και μετά να προχωρήσεις σε DIY λύσεις για να μην ερεθίσεις την επιδερμίδα σου.
Περνώντας στην περιποίηση, το Α και το Ω για να αντιμετωπίσεις τα σπυράκια είναι ο σωστός και τακτικός καθαρισμός.
Αξίζει να επιλέξεις ένα προϊόν που συνδυάζει κάποιο από τα παραπάνω συστατικά με ενυδατικά, θρεπτικά συστατικά για να μην ερεθίσεις το δέρμα σου. Επίσης είναι σημαντικό να πλένεις το πρόσωπο σου πρωί και βράδυ, απευθείας αφού γυρίσεις σπίτι και βγάλεις τη μάσκα σου. Φυσικά, είναι καίριας σημασίας να χρησιμοποιείς καθαρή μάσκα και να αλλάζεις τη μάσκα σου μετά την κάθε χρήση. Το βράδυ, είναι καλό να χρησιμοποιείς τακτικά απολεπιστικό προϊόν καθαρισμού για περισσότερα αποτελέσματα.
Τέλος, αφού ανανεώνεις τη μάσκα σου και καθαρίζεις όσο χρειάζεται την επιδερμίδα σου, ας στραφούμε στα υπόλοιπα προϊόντα που χρησιμοποιείς. Εάν προσπαθείς να αντιμετωπίσεις τα σπυράκια, είναι καλό να προτιμάς προϊόντα που δεν περιέχουν κάποιο έλαιο και είναι μη-φαγεωγόνα.
Έτσι, θα μειώσεις την πιθανή φραγή των πόρων σου, κάτι που προκαλεί αναπόφευκτα η μάσκα. Αυτό αφορά όλα τα προϊόντα περιποίησης και μακιγιάζ που χρησιμοποιείς στο πρόσωπο σου. Επίσης είναι προτιμότερο να ακολουθήσεις μία less is more φιλοσοφία, χρησιμοποιώντας όσο λιγότερα προϊόντα γίνεται κάτω από τη μάσκα. Αντί για έλαια περιποίησης και πολύ μακιγιάζ, προτίμησε ελαφριές ενυδατικές και προϊόντα με αντιφλεγμονώδη συστατικά και οι πόροι σου θα σε ευγνωμονούν!