Σήμερα είναι σχεδόν αδύνατο να ξεφύγεις από το καταιγισμό πληροφοριών γύρω από το wellness. Οτιδήποτε σχετικό με τον υγιεινό τρόπο ζωής βρίσκεται παντού. Ίσως να περίμενες ότι έτσι εύκολα θα εφάρμοζες και όσα διαβάζεις για την ισορροπημένη διατροφή. Γιατί όμως κάθε φορά που ξεκινάς μετά από λίγο καιρό εγκαταλείπεις; Ή ακολουθείς κάποιο άλλο tip;
Η απάντηση βρίσκεται στο ότι η βιομηχανία wellness μας έχει θέσει εκτός επαφής με τη διαίσθησή μας γύρω από τη διατροφή. Ωστόσο, υπάρχει κάτι που μπορείς να κάνεις γι’ αυτό: να μάθεις να τρως ενστικτωδώς.
Σύμφωνα με όσα λέει η health coach Michelle Cady στο Byrdie, επηρεαζόμαστε από όσα μας λέει η κοινωνία και εκεί αρχίζει η σύγχυση. «Η βιομηχανία wellness έχει αξιοποιήσει αυτό το αρχέγονο ένστικτο επιβίωσης. Σκοπός της η προώθηση νέων διαιτολογίων, συμβουλών γυμναστικής και συχνά one-size καθοδήγησης» εξηγεί η Cady.
Αυτό δεν σημαίνει ότι το wellness κάνει κακό. Έχει πολλά οφέλη – δεν είναι όμως εύκολο πάντα να τα διακρίνεις. Όπως ισχυρίζεται «είναι σπουδαίο που διάφορες θεραπευτικές πρακτικές έχουν γίνει πιο mainstream. Όμως, τα πλάνα διατροφής με βγάζουν εκτός εαυτού. Πώς μπορεί κάποιος τυχαίος άνθρωπος στο internet να ξέρει πώς, πότε και πού μπορείς να φας; Μπορεί να βγεις αναπόφευκτα από το πρόγραμμα διατροφής και να αισθανθείς ένοχη γι ‘αυτό. Και έτσι ο φαύλος κύκλος θα συνεχίζεται».
Η διατροφολόγος Karina Heinrich προσθέτει ότι για τους περισσότερους ανθρώπους, ειδικά τις γυναίκες, η κουλτούρα της διατροφής έχει βυθιστεί στις ψυχές τους από τότε που ήταν νέες. Η απομάκρυνση από αυτή τη νοοτροπία δεν είναι εύκολη. Μπορεί να ξέρουν τη διαφορά μεταξύ «κακών» και «καλών» υδατανθράκων, να ασκούνται τακτικά και να προσέχουν τι τρώνε. Αλλά, εξακολουθεί να υπάρχει ένα σημαντικό κενό μεταξύ του σώματος και του νου τους.
Επιστρέφοντας στο ένστικτο γύρω από τη διατροφή
Το πρώτο βήμα για να σπάσει ο κύκλος της στέρησης, της υπερκατανάλωσης τροφής και της ενοχής; Ξεκίνα να μιλάς στον εαυτό σου. «Μη νιώθεις ενοχή και εξασκήσου στον εσωτερικό διάλογο», λέει η Cady.
Το να βγαίνεις έξω και να τρως ένα μεγάλο γεύμα με τους φίλους σου το βράδυ του Σαββάτου δεν σημαίνει ότι «χάθηκαν όλα». Το να περνάς καλά αποτελούν μέρος μιας υγιούς, φυσιολογικής κοινωνικής ζωής.
Η Heinrich θεωρεί ότι το να χορταίνεις με επεξεργασμένα τρόφιμα είναι πιθανό να σε απομακρύνει περισσότερο από το ένστικτό σου γύρω από το φαγητό. Κι αυτό, γιατί είναι ιδιαίτερα εθιστικά. Αντ ‘αυτού, κατανάλωσε τροφές που σε κάνουν να νιώθεις καλά. «Σταμάτα τις τάσεις και γύρνα στα βασικά στοιχεία. Φάε χόρτα, φρούτα, άπαχη πρωτεΐνη. Πιες νερό. Μόνη σου πρέπει να παροτρύνεις τον εαυτό σου να καταναλώνεις τρόφιμα που θα σου δώσουν ενέργεια, ένα πιο υγιές σώμα και θα επηρεάσουν θετικά τη ψυχική σου ισορροπία». Θα αισθανθείς πιο ευτυχισμένη. Η ευτυχία είναι εθιστική και συχνά μεταδοτική.
Όπως υποστηρίζει και η Cady, όσο πιο γρήγορα θα αρχίσεις να δίνεις προσοχή στο πώς κάποιες τροφές σε κάνουν να αισθάνεσαι (παρά στο πώς δείχνεις), το να τρως ενστικτωδώς δε θα σου φαίνεται τόσο δύσκολο. «Ίσως υποσχέθηκες στον εαυτό σου ότι θα ετοιμάσεις ένα χυμό το πρωί. Όταν όμως ξύπνησες ήθελες ένα μπολ με βρώμη. Φάε τη βρώμη», λέει. Ή ίσως είπες ότι θα κάνεις γυμναστική, αλλά δε κοιμήθηκες καλά και σου λείπει ύπνος. Τότε κοιμήσου παραπάνω».
Παρατήρησε πόσο καλά θα αισθάνεσαι, όταν αρχίσεις να συντονίζεσαι με αυτά τα ένστικτα. Σαφώς, θα χρειαστεί πολύς χρόνος και προσπάθεια, για να αφήσεις τη συνήθεια χρόνων. Αλλά να είσαι σίγουρη – δεν είναι αδύνατο.