Από τα παιδικά μας χρόνια έχουμε μάθει να σκεφτόμαστε τα Χριστούγεννα ως την απόλυτη γιορτή. Πρόκειται για εκείνη την περίοδο του χρόνου που θα στολίσεις το σπίτι, θα υποδεχτείς φίλους, θα λάβεις και θα δώσεις δώρα, θα ξεκουραστείς, θα περάσεις χρόνο με την οικογένεια και θα επιτρέψεις στον εαυτό σου να δοκιμάσει ό,τι λιχουδιά λαχταράει. It’s the most wonderful time of the year, όπως λέει και το τραγούδι εξάλλου.
Ή μήπως όχι πάντα;
Η μελαγχολία των γιορτών είναι για πολλούς γεγονός αφού, όσο κι αν ακούγεται αντιφατικό, η ταύτιση των Χριστουγέννων με την απόλυτη ευτυχία, μπορεί να δώσει αρκετή ακόμη τροφή για δυσάρεστα συναισθήματα. Μάλιστα, αν το καλοσκεφτείς, δεν είναι καν τόσο αντιφατικό. Λαμβάνοντας υπόψιν το χάσμα που επικρατεί μεταξύ της πραγματικής ζωής (πόσο μάλλον της ζωής εν καιρώ covid) και του ξεφαντώματος με το οποίο έχουμε ταυτίσει τα Χριστούγεννα, μια κάποια ευερεθιστότητα και θλίψη είναι δικαιολογημένες. Το ίδιο θα μπορούσαμε να πούμε και για τα συναισθήματα που γεννά ο καταναγκασμός που συνοδεύει κοινωνικές συναθροίσεις και οικογενειακά τραπέζια (γιατί όλοι έχουμε εκείνους τους συγγενείς που δεν θέλουμε με τίποτα να συναντήσουμε).
Περιττό να αναφέρουμε την περίπτωση που αναγκάζεσαι να περάσεις Χριστούγεννα μόνος. Και φυσικά το στρες γύρω από τα έξοδα των γιορτών δεν είναι διόλου αμελητέο.
Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε όταν οι γιρλάντες, τα χρωματιστά λαμπάκια και η χρυσόσκονη δεν αρκούν για να καμουφλάρουν τη μελαγχολία και τη μοναξιά;
Βάζουμε τον εαυτό μας σε προτεραιότητα
Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε τα blues των Χριστουγέννων είναι να βάλουμε τον εαυτό μας σε προτεραιότητα. Στο πλαίσιο αυτό, ας μην αφήσουμε την τελειομανία ή το αίσθημα της ευθύνης να μας βάλει σε δυσάρεστες καταστάσεις που θα χαλάσουν το εορταστικό κλίμα. Αν για παράδειγμα κάποια συναναστροφή μας είναι απόλυτα δυσάρεστη, είναι οκ να την αποφύγουμε. Βασικά είναι παραπάνω από οκ – είναι βασική self-care πρακτική.
Βρίσκουμε μια ευχάριστη συντροφιά
Όπως φαίνεται τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι μια ωδή στο social distancing. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε στον εαυτό μας μια ευχάριστη παρέα όπως ένα βιβλίο, μια σειρά ή μερικά τηλεφωνήματα με φίλους. Σε κάθε περίπτωση, ο καθένας μας μπορεί να εντοπίσει και εντάξει στο πρόγραμμα εκείνα τα μικρά πράγματα που μπορούν να τον ταξιδέψουν και να του κρατήσουν συντροφιά ακόμη και αν δεν υποκαθιστούν την ανθρώπινη επαφή.
Προγραμματίζουμε το μετά
Τίποτα δεν διαρκεί για πάντα. Και τι καλύτερο όταν διανύεις μια άσχημη και πιεστική περίοδο από το να ονειρευτείς, να σχεδιάσεις το μέλλον και να υπενθυμίσεις στον εαυτό σου εκείνο το εμπνευσμένο απόφθεγμα του Charlie Chaplin, δηλαδή πως τίποτα σε αυτόν τον κόσμο δεν διαρκεί για πάντα – ούτε καν τα προβλήματά μας.
Εξασφαλίζουμε στον εαυτό μας μια περίοδο χάριτος
Κατά την οποία δεν θα δουλέψουμε, δεν θα πιεστούμε να διεκπεραιώσουμε το οτιδήποτε και απλά θα ξεκουραστούμε και θα φορτίσουμε τις μπαταρίες μας.
Ερχόμαστε σε επαφή με τα συναισθήματά μας
Τα Χριστούγεννα είναι η γιορτή των συναισθημάτων, και όπως είδαμε παραπάνω, δεν πρόκειται μόνο για θετικά συναισθήματα. Ας επιτρέψουμε λοιπόν στον εαυτό μας να συναισθανθεί, να νοσταλγήσει, να μετανιώσει, να πενθήσει και γενικώς να κάνει τον απολογισμό του και να πάρει τις αποφάσεις του. Κάπως έτσι εξάλλου μπορείς να ξεκινήσεις ξανά.