«Όταν είμαστε παιδιά, μας συμβαίνουν ανεξήγητα πράγματα που δεν ομολογούμε σε κανέναν. Ύστερα, όταν μεγαλώνουμε, τα ξεχνάμε.»
Το απρόσμενα γοητευτικό μυθιστόρημα, Μέσα από τις σκιές του Juan José Millás, που κυκλοφόρησε πολύ πρόσφατα από τις Εκδόσεις Ψυχογιός, μοιάζει με το κρυφό δωμάτιο μιας παλιάς κατοικίας όπου μπαίνοντας μέσα κάποιος εντυπωσιάζεται από τα καλούδια που μέσα του κρύβει. Η απλή γλώσσα, το έξοχο λογοτεχνικό εύρημα πάνω στο οποίο ο συγγραφέας στηρίζει την αφήγησή του, η κριτική ματιά με την οποία σχολιάζει ιδιότυπα την σύγχρονη πραγματικότητα αλλά και η σουρεαλιστική διάσταση αυτού του κειμένου με τους ποικίλους συμβολισμούς, κατάφεραν να κερδίζουν δικαιωματικά την προσοχή μου μέχρι το τέλος.
Ο πρωταγωνιστής αυτής της ιστορίας, είναι ένας μετρημένος άνθρωπος που έχει μια τακτοποιημένη ζωή χωρίς εντάσεις, διακυμάνσεις και αποκλίσεις. Όταν απολύεται όμως ο καλά δομημένος κόσμος του καταρρέει και σε μια στιγμή αντίδρασης που η λογική του χάνεται, αποφασίζει να διαπράξει μια μικροκλοπή σε κάποιο παζάρι και μάλιστα ενός αντικειμένου που του ήταν και εντελώς άχρηστο. Η απόφασή του αυτή θα τον οδηγήσει σε μια απίθανη περιπέτεια με απρόβλεπτη κατάληξη. Κρύβεται σε μια ντουλάπα-αντίκα από την οποία πριν προλάβει να δραπετεύσει θα πουληθεί και θα μεταφερθεί στο σπίτι των νέων της ιδιοκτητών που μόλις την είχαν αγοράσει.
Οι πόλεις, καταφέρνουν να απομυζούν αχόρταγα τον χρόνο μας εξαφανίζοντας άσκοπα τα λεπτά και τις ώρες που έχουμε στη διάθεσή μας μέσα σε κάθε 24ωρο. Οι θόρυβοι και οι διαρκείς αποσπάσεις της προσοχής, αποτελούν ένα πλήθος από μικροπαρεμβολές που συχνά καταλαμβάνουν κάθε μέρα την μερίδα του λέοντος εκτροχιάζοντας τον προγραμματισμό των ημερήσιων στόχων που θέτουμε για υλοποίηση. Ο Δαμιάν, ο πρωταγωνιστής της ιστορίας, εγκιβωτισμένος μέσα σε αυτά τα λίγα τετραγωνικά του επίπλου που τοποθετήθηκε στη κρεββατοκάμαρα του ζευγαριού, έχει στη διάθεσή του όλο το χρόνο να μελετήσει τις μηχανικές δραστηριότητες αυτής της οικογένειας που ακολουθούσε ένα στρατιωτικά επαναλαμβανόμενο μοτίβο μιας αδιάφορης καθημερινότητας. Αν και τα μέλη της δεν αντιμετώπιζαν στιγμές έντονης αντιπαράθεσης, ωστόσο η αγάπη και οι εκδηλώσεις τρυφερότητας απουσίαζαν.
Συχνά, ο έντονος ρυθμός και το πλήθος των υποχρεώσεων παρασύρουν τα άτομα σε μια μοναχική συνύπαρξη ακόμα και αν κατοικούν στον ίδιο χώρο. Έτσι και η συγκεκριμένη οικογένεια όσο την μελετούσε μυστικά ο ήρωάς μας, του θύμιζε περισσότερο ένα σύνολο από επιβάτες που συναντιούνται στην αίθουσα αναμονής ενός σταθμού όπου ο καθένας, περίμενε βιαστικά να αναχωρήσει με διαφορετική ταχύτητα προς έτερες κατευθύνσεις. Ο συγγραφέας του μυθιστορήματος επιλέγοντας να τοποθετήσει τον ήρωά του μέσα στις σκιές, του δίνει μια τεράστια δύναμη. Τον μετατρέπει σε έναν διάσημο στην ηλεκτρονική κοινότητα “Οικονόμο-φάντασμα” ταγμένο να προσφέρει την βοήθειά του σε αυτή την οικογένεια αθόρυβα και διακριτικά, καλύπτοντας στα αποξενωμένα μεταξύ τους μέλη, όχι μόνο πρακτικά αλλά και συναισθηματικά κενά, επαναφέροντας ταυτόχρονα στον ίδιο, ένα καινούργιο νόημα για να συνεχίσει να ζει.
Ο πλούτος των προβληματικών που θέτει στον αναγνώστη ο Juan José Millás, είναι τουλάχιστον εντυπωσιακός: η ανεργία, η κοινωνική απαξίωση, η συναισθηματική κενότητα, η κατάθλιψη, η σεξουαλικότητα, ο κανιβαλισμός των μέσων μαζικής επικοινωνίας, η ατομική ύπαρξη που ορίζεται από μια συσκευή τηλεφώνου, η θρησκεία, η παντοδυναμία του διαδικτύου, η κοινωνική μοναξιά, η πλάνη των franchise είναι μερικά μόλις από αυτά. Εκτός από τις αλήθειες, υπάρχει έντονος σαρκασμός αλλά και χιούμορ σε αυτό το ουσιαστικό βιβλίο που αξίζει να το απολαύσετε χωρίς καμία δεύτερη σκέψη.