Έκανες ότι περνούσε από το χέρι σου αλλά τελικά η σχέση τελείωσε. Θα πρέπει να νιώθεις περηφάνεια που έδωσες τη μάχη σου για κάτι που πίστευες ότι άξιζε.
Παράλληλα όμως καταλαβαίνω πως είναι μια στιγμή επώδυνη, καθώς κάθε χωρισμός είτε αναμενόμενος είτε όχι, βιώνεται σαν ένας μικρός θάνατος. Έχει τον πόνο της αποκοπής και της απώλειας (ονείρων, στόχων, συναισθημάτων κ.τ.λ.) και χαρακτηρίζεται από πένθος.
Τον πρώτο καιρό οι συνέπειες είναι δύσκολο να ξεπεραστούν. Είναι μια περίοδος προσαρμογής σε νέες καταστάσεις μέσα από τις οποίες πρέπει να ξαναβρείς τον εαυτό σου. Οι αλλαγές είναι σημαντικές και φυσικά υπάρχουν έντονες συναισθηματικές διακυμάνσεις. Βαθιά θλίψη, διαταραχές στον ύπνο, στη διατροφή αλλά και ξεσπάσματα όχι μόνο θυμού αλλά και κλάματος, κόμπο στο στομάχι.
Το πως αντιδρά κάποιος σε έναν χωρισμό έχει να κάνει με το χαρακτήρα του, το πόσο τοξική ή μη ήταν η σχέση του, πόσο καιρό ήταν σε αυτή την τοξική σχέση ώστε να έχει επηρεαστεί η αυτοπεποίθησή του. Επιπλέον παίζει σημαντικό ρόλο το συναισθηματικό δέσιμο που υπήρχε στη σχέση, το πόσο υποστηρικτικός είναι ο περίγυρος (φίλοι, οικογένεια) και η καθημερινότητά (θέματα υγείας, εργασία).
Είναι σίγουρο ότι υπάρχουν τραύματα και είναι πολύ σημαντικό να τα αποδεχθείς και να τα φροντίσεις.
Να δείξεις ενσυναίσθηση στον εαυτό σου και να δώσεις τον απαραίτητο χρόνο για την επούλωση τους. Δεν υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος. Δεν μπορείς να διαγράψεις αναμνήσεις και συναισθήματα, ούτε να κατηγορείς τον εαυτό σου “γιατί δεν το κατάλαβες”, “γιατί δεν έκανες κάτι νωρίτερα”, γιατί γιατί γιατί.
Δεν είναι καθόλου βοηθητικό και δεν σου αξίζει. Αποδέξου αυτή την απώλεια και όλα τα συναισθήματα πένθους, νιώσε ελεύθερη/ος να θρηνήσεις και μετά μέσα από τα λάθη θα μάθεις και θα ανοίξεις καινούριους δρόμους. Ανάλαβε την ευθύνη των δικών σου λαθών, καθώς μόνο έτσι μπορείς να διευρυνθείς, να εξελιχθείς και να γίνεις καλύτερη/ος. Άλλωστε το να παραδεχθείς τα λάθη σου δείχνει μεγάλη γενναιότητα και η αποδοχή της μη τελειότητας μας είναι άκρως ανακουφιστική και ευεργετική.
Καλό θα ήταν να μην μπεις σε μια επόμενη σχέση αν δεν νιώσεις έτοιμη/ος γιατί έτσι δεν θα καταφέρεις να εκτιμήσεις το καινούριο, θα πληγωθείτε κι οι δύο καθώς η θλίψη, ο θυμός, η απογοήτευση αλλά και η σύγκριση θα παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
Αντ’ αυτού ξεκίνα να διαβάζεις
Το διάβασμα και η εκμάθηση νέων πραγμάτων σε διευρύνει και βοηθά να ανακαλύψεις πράγματα για εσένα. Γυμνάσου, πήγαινε μια βόλτα, φτιάξε τη διατροφή σου, κάνε πράματα που θα σε φέρνουν σε επαφή με το βαθύτερο εαυτό σου. Φρόντισε τον εαυτό σου με κάθε τρόπο.
Σημαντικό κομμάτι της αυτοφροντίδας αυτής είναι ψυχοθεραπεία. Είναι -ή τουλάχιστον θα έπρεπε να είναι- το ασφαλές πλαίσιο που θα ακουμπήσεις και θα ανοίξεις την ψυχή σου χωρίς επίκριση και με άνευ όρων αποδοχή από το θεραπευτή σου.