Για το 2014 το «metallic» trend, έχει κατακλίσει τις πασαρέλες, τα περιοδικά μόδας και τα καταστήματα. Έχεις ξεκινήσει ήδη να σκέφτεσαι πως θα το εντάξεις στην ντουλάπα σου, μπορεί να το φοβάσαι και λίγο, αλλά το ότι έχεις αρχίσει και το βλέπεις παντού γύρω σου, έχει κάνει το μάτι σου να συνηθίσει (όπως πέρσι με το ασπρόμαυρο ριγέ, που δέχτηκε τέτοια τεράστια αποδοχή, τόσο που νόμιζα ότι η πόλη είχε γεμίσει πειρατίνες και ζέβρες). Πάρε λοιπόν εσύ το χρόνο σου και μέχρι να το βρεις μέσα σου, εγώ θα σου κάνω μια μικρή ιστορική αναδρομή.
Το χρυσό και το ασήμι χρησιμοποιούνταν από τα πολύ παλιά χρόνια, ως διακοσμητικά στα ρούχα των βασιλιάδων, των αρχηγών, των αριστοκρατών και γενικά των πλουσίων. Τέτοιοι αργαλειοί άκμασαν στο Βυζάντιο, στη συνέχεια στην Ιταλία και την Κύπρο, καθώς επίσης και τον 12ο αιώνα στην Κίνα, όπου οι τέχνες και το εμπόριο άνθισαν. Η Dobeckmum Company, παρήγαγε την πρώτη μοντέρνα μεταλλική κλωστή το 1946.
Με το πέρασμα του χρόνου φτάνουμε στα μέσα του 1920 μέχρι το 1930, όπου μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο η μόδα αλλάζει, οι γραμμές γίνονται πιο αέρινες, θηλυκές και ρομαντικές. Το πιο χαρακτηριστικό ίσως παράδειγμα της εποχής που θα μπορούσα να σας δώσω και να μην χρειαστεί να πω τίποτα άλλο αφήνοντας την φαντασία σας να κεντήσει, είναι η ταινία «The Great Gatsby». Υπέροχα λαμπερά φορέματα, χρυσά, ασημί, ροζ, ενέπνευσαν τους περισσότερους σχεδιαστές του τώρα, να δημιουργήσουν συλλογές βασισμένες σε εκείνη την εποχή, θυμίζοντας τίποτα λιγότερο από παλιό Hollywood.
Μετά από 40 σχεδόν χρόνια, ερχόμαστε σε μία όχι τόσο chic πλευρά του metallic, αλλά σίγουρα λαμπερή. Η disco μουσική επηρέασε και τη μόδα, με σκοπό κάθε ανερχόμενου χορευταρά/ χορεύτριας, να λαμπιρίζει όσο πιο πολύ γίνεται κάτω από την ιερή discoμπάλα. Ολόσωμες φόρμες, πουκάμισα, jackets, καμπάνες, σε έντονες μεταλλικές αποχρώσεις, που τώρα θα θύμιζαν αποκριάτικες στολές, ήταν τότε σε έξαρση κατά τις βραδινές εξόδους.
Μετά και τη δεκαετία του 1980, τα πράγματα άρχισαν να γίνονται πιο minimal, και το metallic trend, χρησιμοποιούταν κυρίως για πολύ επίσημες εμφανίσεις (βλέπε κόκκινο χαλί και πρωτοχρονιά). Πάντα βέβαια υπήρχε στις πασαρέλες μεγάλων σχεδιαστών, κυρίως σε χρυσές, ασημένιες ή γήινες αποχρώσεις. Μέχρι που για το 2013, βλέπουμε στις πασαρέλες, metallic δημιουργίες, όχι μόνο σε λεπτομέρειες αλλά και σε μεγάλες εκτάσεις, σε έντονες αποχρώσεις, όπως φούξια, πράσινο, μπλε και μωβ. Ειδικά ο οίκος Burberry με τα metallic παλτά έκλεψε τις εντυπώσεις, καθώς και οι Aquilano. Rimondi, με διακριτικές μεταλλικές υφές και υπέροχα χρώματα.
Καλλιτεχνική συμβουλή λοιπόν για να μην μοιάζετε με αλουμινόχαρτο: αν σας τρομάζει αρχικά, ξεκινήστε προσθέτοντας metallic λεπτομέρειες στο ντύσιμο σας, όπως τσαντάκια ή ένα ζευγάρι γόβες. Μετά οι τολμηρές μπορούν να προχωρήσουν σε μεγαλύτερες εκτάσεις υφάσματος, κρατώντας βέβαια το υπόλοιπο σύνολο σε πιο minimal ρυθμούς.