Πόσες φορές σου έχει τύχει να ξεχάσεις που έβαλες τα κλειδιά σου ή να μπλοκάρεις εντελώς κατά τη διάρκεια μίας εξέτασης; Σίγουρα ευχήθηκες πολλές φορές να ήταν σε κάπως καλύτερη κατάσταση η μνήμη σου, και δεν είσαι η μόνη. Ευτυχώς υπάρχουν μερικοί απλοί τρόποι οι οποίοι θα σε βοηθήσουν να ανακαλείς καλύτερα και γρηγορότερα τις πληροφορίες που χρειάζεσαι.

Προφανώς υπάρχουν και «βοηθοί» που αναλαμβάνουν τη δουλειά της υπενθύμισης, όπως το ημερολόγιο του κινητού σου ή τα αγαπημένα σε όλους to-do lists, αλλά το θέμα δεν είναι μόνο να είσαι συνεπής στις υποχρεώσεις σου, αλλά περισσότερο να δουλευτεί η μνήμη σου και μην ξεχνάς τόσο εύκολα. Οι σημαντικές πληροφορίες που είναι ανάγκη να αποθηκευτούν στη μακροπρόθεσμη μνήμη σου έχουν πρωτίστως θέση στο μυαλό σου και ύστερα στο σημειωματάριο του κινητού σου, καθώς πρέπει να είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμες. Μην αμελείς λοιπόν τη σημαντικότητα της «εκπαίδευσης» της μνήμης σου. Παρακάτω θα βρεις εννέα απλές μεθόδους, να βελτιώσεις τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη μνήμη σου.

Συγκεντρώσου

Η προσοχή είναι ένα από τα βασικά συστατικά της μνήμης. Για να περάσουν οι πληροφορίες από τη βραχυπρόθεσμη στη μακροπρόθεσμη μνήμη, θα πρέπει να στρέψεις την προσοχή σου σε αυτές. Προσπάθησε λοιπόν, όταν μελετάς, να μην βρίσκεσαι σε ένα περιβάλλον γεμάτο αντιπερισπασμούς και θόρυβο.

Μη μαθαίνεις όλες τις πληροφορίες με μιας

Το να μελετάς τακτικά δίνει στον εγκέφαλο επαρκή χρόνο να επεξεργαστεί το input του. Έρευνες αποδεικνύουν συνεχώς ότι μαθητές που μελετούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα θυμούνται το υλικό πολύ καλύτερα από εκείνους που προσπαθούν να το μάθουν όλο σε έναν μαραθώνιο διαβάσματος.

Δόμησε και οργάνωσε το υλικό σου

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι πληροφορίες είναι οργανωμένες στο μυαλό σε σχετικές ομάδες. Με αυτό κατά νου, δοκίμασε να ομαδοποιήσεις παρόμοιες έννοιες και όρους και να τις μαθαίνεις τμηματικά.

Χρησιμοποίησε στρατηγικές απομνημόνευσης

Οι στρατηγικές απομνημόνευσης χρησιμοποιούνται συχνά από μαθητές και φοιτητές, για να διευκολυνθούν στην ανάκληση πληροφοριών. Μπορείς για παράδειγμα να συσχετίσεις έναν ήδη γνωστό σου όρο με έναν καινούριο και έτσι, μέσω της σύνδεσής τους, να μην ξεχάσεις κανέναν από αυτούς. Επιπλέον μπορείς να χρησιμοποιήσεις θετικές εικόνες, χιούμορ ή και ομοιοκαταληξία.

Μελέτησε τους δύσκολους όρους εις βάθος

Αν δυσκολεύεσαι να συγκρατήσεις έναν όρο, δοκίμασε, αφού τον διαβάσεις πολλές φορές και τον επεξεργαστείς, να τον μελετήσεις ξανά, αλλά εις βάθος. Η διαδικασία αυτή, αν επαναληφθεί πολλές φορές, θα σε βοηθήσει να θυμηθείς ευκολότερα τις πιο γενικές πληροφορίες του όρου σε σχέση με τις πιο ειδικές που διάβασες.

Οπτικοποίησε τις έννοιες

Πολλοί ανθρωποι επωφελούνται από την οπτικοποίηση των πληροφοριών που μελετούν. Δώσε προσοχή στις εικόνες, τα γραφήματα και άλλα γραφικά στοιχεία στα βιβλία σου. Αν δεν υπάρχουν, φτιάξε τα δικά σου. Οι σημειώσεις δεν είναι ανάγκη να είναι μόνο λέξεις κλειδιά, μπορούν κάλλιστα να είναι γραφήματα, σχεδιαγράμματα κ.λπ. σε διάφορα χρώματα και μεγέθη.

Διάβασε δυνατά

Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2017 δείχνει ότι το να διαβάζεις το υλικό δυνατά μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην αποθήκευσή του μέσα στη μνήμη σου. Εκπαιδευτικοί και ψυχολόγοι έχουν επίσης ανακαλύψει ότι το να εξηγήσεις μια έννοια σε κάποιον άλλον, συμβάλλει σημαντικά στην κατανόηση και απομνημόνευση της έννοιας και των δύο μελών. Δοκίμασε λοιπόν να διαβάσεις μαζί με μια φίλη ή συμφοιτήτρια και να εξηγείτε η μια στην άλλη δύσκολους όρους.

Άλλαξε τη ρουτίνα του διαβάσματός σου

Άλλος ένας τρόπος να βελτιώσεις τη μνήμη σου είναι να αλλάξεις τη ρουτίνα του διαβάσματός σου.  Μπορείς για παράδειγμα να αλλάξεις την τοποθεσία, όπου συνηθίζεις να διαβάζεις, ακόμη και την ώρα. Αν το βραδινό διάβασμα δε σε βοηθάει στο να συγκρατείς τις απαραίτητες πληροφορίες, δοκίμασε να διαβάσεις νωρίτερα.

Μην παραμελείς τον ύπνο σου

Κατά τη διάρκεια του ύπνου αποθηκεύονται όλες οι πληροφορίες της ημέρας, καθώς εκείνη την ώρα δε δέχεται άλλο input. Έρευνες έχουν αποδείξει μάλιστα ότι ο ύπνος αμέσως μετά το διάβασμα μπορεί να βοηθήσει να θυμάσαι γρηγορότερα και καλύτερα. Πιο συγκεκριμένα, μια έρευνα του 2014 έδειξε ότι το να κοιμάσαι μετά το διάβασμα, μπορεί να επιφέρει φυσικές αλλαγές στον εγκέφαλο. Ένας απογευματινός ύπνος αποτελεί και πλέον επίσημα το ιδανικό διάλειμμα, όταν διαβάζεις πολλές ώρες.

featured photo: @moanabae