Στις 5 Οκτωβρίου, οι New York Times παρουσίασαν μια αποκάλυψη για τον Harvey Weinstein, παραγωγό του Xόλιγουντ. Οι σεξουαλικές παρενοχλήσεις, οι επιθέσεις και οι βιασμοί έπαψαν να είναι το ένοχο, κοινό μυστικό της συγκεκριμένης βιομηχανίας. Τα νέα για τη συμπεριφορά του Weinstein προκάλεσαν μια σειρά αντιδράσεων με αρχή τις αποκαλύψεις περισσοτέρων από 26 διάσημων γυναικών στη βιομηχανία ψυχαγωγίας – συμπεριλαμβανομένων των Gwenyth Paltrow, Angelina Jolie και Cara Delevingne – που μοιράστηκαν τις ιστορίες από τις τρομακτικές συναντήσεις τους με τον Weinstein. Και τη σκυτάλη πήραν τα social media με το #Me Too.

59e4c70488415e30008b46e2-1136-852

Η Washington Post αναφέρει ότι η εκστρατεία ξεκίνησε την Κυριακή από την ηθοποιό Alyssa Milano. Η Milano δημοσίευσε στο twitter την σκέψη της: “αν όλες οι γυναίκες που έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση ή επίθεση γράψουν ‘#metoo ίσως να μπορέσουμε να δώσουμε στους ανθρώπους την αίσθηση του μεγέθους του προβλήματος. Στη συνέχεια ζήτησε από τους ακόλουθους της να απαντήσουν με #metoo αν είχαν πέσει θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης ή επίθεσης.

Το αρχικό κίνημα Me Too δημιουργήθηκε πριν από 10 χρόνια από την ακτιβίστρια Tarana Burke. Η Burke στοχεύει όλα αυτά τα χρόνια να κάνει ακριβώς αυτό που έκανε το πρόσφατο #metoo στα κοινωνικά μέσα: να ενοποιήσει όσους έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής βίας.

Σύμφωνα με το εθνικό δίκτυο βιασμών, κακοποίησης και κακοποίησης (RAINN Εθνικό Δίκτυο για τον Βιασμό, την Κακοποίηση και την Αιμομιξία), μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχουν 321.500 θύματα βιασμού και σεξουαλικής κακοποίησης κάθε χρόνο. Και αυτά είναι μόνο αυτά που αναφέρονται. Σύμφωνα πάλι με τον RAINN, 994 από τους 1.000 δράστες στις αναφερόμενες περιπτώσεις βιασμού περπατούν ελεύθεροι. Και, πάλι, αυτό είναι μόνο οι περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί.

Είναι δύσκολο να πιστέψεις ότι η εκστρατεία Me Too θα κάνει τη διαφορά. Αλλά ίσως είναι δύο μικρές λέξεις που μπορούν να γίνουν δύο πολύ μεγάλα βήματα προς ένα πιο δίκαιο μέλλον για τα θύματα τέτοιων επιθέσεων.

Στην Ελλάδα

1 στις 3 γυναίκες  κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της. 1 στις 5 γυναίκες  θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού 40% με 50% των γυναικών   της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής  παρενόχλησης στο χώρο εργασίας 500.000 με 2.000.000 άνθρωποι στον κόσμο, κυρίως γυναίκες και παιδιά, εκτιμάται ότι διακινούνται παράνομα κάθε χρόνο με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την εξαναγκαστική εργασία. Πηγή: http://www.un.org/

Αν θέλεις να μιλήσεις και εσύ, μπορείς να απευθυνθείς στα Συμβουλευτικά Κέντρα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων του πρώτου δημόσιου φορέα πγια τη Βία κατά των Γυναικών (τηλ 15900)