Ζούμε σε έναν κόσμο όπου το να είμαστε συνεχώς απασχολημένοι, βασιλεύει στην καθημερινότητά μας. Πόσο μάλλον, όταν έχει να κάνει με τη δουλειά μας.
Για σκέψου. Πότε ήταν η τελευταία φορά που πέρασες μια μέρα χωρίς να προσπαθήσεις να κάνεις πολλαπλές εργασίες ταυτόχρονα; Από την αποστολή email και τη συμμετοχή σε meetings, έως την απάντηση μηνυμάτων και την πραγματοποίηση τηλεφωνικών κλήσεων; Η ζωή σου πλέον, δυστυχώς ή ευτυχώς, είναι γεμάτη με ένα εκατομμύριο υποχρεώσεις.
Ποιο είναι το πρόβλημα λοιπόν;
Το πρόβλημα είναι, ότι παρά το γεγονός πως όλες αυτές οι εργασίες σε κρατούν απασχολημένη/ο, πιθανότατα σε εμποδίζουν από το να είσαι παραγωγική/ος. Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που συνεχώς παρατηρείς τα επίπεδα άγχους και εξάντλησης σου να χτυπούν κόκκινο. Το να απαντάς συνεχώς σε emails και μηνύματα, όχι μόνο σου αποσπά την προσοχή, αλλά είναι και ένας από τους βασικούς λόγους για τον οποίο αισθάνεσαι ένα μόνιμο άγχος και μια μόνιμη εξάντληση. Hello, burnout εδώ.
Αυτή η εμμονή με την «απασχολησιμότητα», σε αποπροσανατολίζει από τους στόχους, κι ως αποτέλεσμα δεν είναι λίγες οι στιγμές που νιώθεις να χάνεις τον έλεγχο της ζωής σου. Σύμφωνα με τη Zena Everett, leadership coach και συγγραφέα του βιβλίου The Crazy Busy Cure, «η επίτευξη μιας “ευτυχισμένης παραγωγικής κατάστασης” απαιτεί το να είμαστε περισσότερο αδίστακτοι, απαιτεί το να λέμε “όχι” και φυσικά απαιτεί το να λέμε στους άλλους ότι δεν θα είμαστε διαθέσιμοι συνεχώς».
Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν, για να απαλλαγείς από το άγχος των εργασιών και για να καταφέρεις να γίνεις πιο ευτυχής και παραγωγικός/η;
Σύμφωνα με την Everett, υπάρχουν κάποια βασικά tips για την ανάκτηση της παραγωγικότητας σε έναν κόσμο που έχει εμμονή με την «απασχολησιμότητα». Για δες παρακάτω.
Θέσε κεντρικές εργασίες για τη δουλειά σου
Αντί να τρέχεις και να μη φτάνεις, κάνοντας πολλές μικρές εργασίες χωρίς καμία αίσθηση επίτευξης, η Everett συνιστά να αφιερώνεις λίγο χρόνο για να σκέφτεσαι ποιες εργασίες είναι κεντρικές για τη δουλειά σου, αλλά και τι πρέπει να θέσεις ως βασική προτεραιότητά σου. Μπορεί να σου φαίνεται αρκετά προφανές, αλλά αν το σκεφτείς καλύτερα, θα δεις ότι πολλοί άνθρωποι βρίσκονται σε μια εταιρεία για μεγάλο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να αποκτούν παραπάνω κομμάτια ευθύνης. Αυτό, τους αποπροσανατολίζει από τον κεντρικό τους στόχο και τους βομβαρδίζει με ένα αίσθημα άγχους.
Προγραμμάτισε τις εργασίες σου
Δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από το να έχεις ένα πρόγραμμα με τις εργασίες σου. Ένα ημερολόγιο, είναι ένας τρόπος να δομήσεις σωστά την καθημερινότητά σου, χωρίς να «μπουχτίζεις» ή να αισθάνεσαι μια υπερβολική πίεση. Ακόμη, πρέπει να μάθεις να αποκλείεις κάποιες ώρες από το ημερολόγιο σου, προκειμένου να μην είσαι συνεχώς αποσχολημένος/η.
Θέσε ρεαλιστικούς και πραγματοποιήσιμους στόχους
Η ανάγκη μας να ξεκινάμε όλες τις εργασίες ταυτόχρονά, είναι και εκείνη που τροφοδοτεί την εμμονή μας με την «απασχολησιμότητα». Για να το αποφύγεις αυτό, πρέπει όχι μόνο να βάζεις ένα πρόγραμμα στις εργασίες σου, αλλά να θέτεις και πραγματοποιήσιμους στόχους. Πρέπει πάντα να σκέφτεσαι ποιο είναι το πιο σημαντικό πράγμα που έχεις να κάνεις σήμερα και τι μπορείς να παραλείψεις. Ένα ημερολόγιο υποχρεώσεων μπορεί να είναι εξαιρετικό εργαλείο, υπό την προϋπόθεση ότι εσύ θα το δομήσεις σωστά.