Οι καθρέφτες βρήκαν αθόρυβα τις θέσεις τους σε κάθε σπίτι, σε κάθε δωμάτιο. Έγιναν αναγκαίο αξεσουάρ για πολλά σημεία του χώρου μας και κοιτάμε το είδωλο μας ασυναίσθητα, πολλές περισσότερες φορές απ’ ότι αντιλαμβανόμαστε.
Πολλές φορές μπορεί ο καθρέφτης να σου δημιουργήσει ανασφάλεια. Να σε κάνει να παρατηρήσεις ακόμα και το πιο μικρό σου σημάδι και έχει την ικανότητα να σε πείσει πως αυτό δεν είναι όμορφο. Πως δεν είναι όπως θα έπρεπε να είναι.
Το σώμα σου, το πρόσωπο σου. Τα είδωλα στον καθρέφτη εύκολα μπορούν να διαστρεβλωθούν αν το μυαλό σου το θελήσει.
Καμιά φορά ο καθρέφτης δεν δείχνει την πραγματικότητα αλλά αυτό που θέλεις εσύ να δεις.
Ένα μικρό λύγισμα του γυαλιού και δεν είσαι πια εσύ που σε παρατηρείς από την άλλη μεριά του καθρέφτη. Είναι κάποιος άλλος που σου μοιάζει. Κάπως έτσι οι καθρέφτες παίζουν με την αυτοπεποίθηση και τη σιγουριά σου.
Δεν είσαι όμως αυτό που δείχνει ο καθρέφτης σου και αν σκεφτείς πόσα πράγματα κάνεις κοιτάζοντας τον καθρέφτη σου ίσως συνειδητοποιήσεις πόσο πολύ σ’ επηρεάζει.
Είναι από τα πρώτα πράγματα που κάνεις –θέλοντας και μη- όταν ξυπνάς, όταν επιλέξεις τα ρούχα που θα φορέσεις, ακόμα κι όταν γυμνάζεσαι. Στην πραγματικότητα, όλοι οι καθρέφτες λένε ψέματα ειδικά αν αυτό που βλέπεις είναι αυτό που πιστεύουν οι άλλοι.
Είναι εύκολο να πέσεις θύμα του καθρέφτη. Αυτό που θα πρέπει να αναρωτηθείς είναι πως θα κάνεις φίλο όχι τον καθρέφτη αλλά τον άνθρωπο μέσα σ ’αυτόν.
Ο καθρέφτης είναι μια αντανάκλαση. Δεν είσαι ο πραγματικά εσύ
Παρόλο που έχεις εξοικειωθεί με το πρόσωπο που κοιτάζει προς το μέρος σου ενώ βουρτσίζεις τα δόντια σου το πρωί, ο καθρέφτης δεν είναι πραγματικά ο εαυτός σου. Είναι μια αντανάκλαση. Επειδή έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε την ανεστραμμένη εκδοχή του εαυτού μας, το να μας βλέπουμε σε φωτογραφίες μπορεί να αλλάζει την εικόνα που έχουμε στο μυαλό μας. Να θυμάσαι πως αυτό που βλέπεις στον καθρέφτη δεν είσαι πραγματικά εσύ.
Το πιο σημαντικό απ’ όλα και ίσως και το βασικότερο είναι να θυμάσαι πως τελικά η εικόνα που έχεις για το σώμα σου, το πρόσωπό σου ή τον εαυτό σου, δεν είναι η εικόνα που βλέπεις στον καθρέφτη σου, αλλά η εικόνα που έχεις στο μυαλό σου. Αν αλλάξεις την εικόνα αυτή προς το καλύτερο και δώσεις την ευκαιρία στον εαυτό σου να αισθανθεί πραγματικά καλά, αγαπώντας το σώμα σου, τον εαυτό σου και κάθετι που βλέπεις σαν ατέλεια, η εικόνα στον καθρέφτη σου θα αλλάξει.
Προσπάθησε να σταματήσεις να γυμνάζεσαι μπροστά στον καθρέφτη
Έχεις συνηθίσει να κοιτάς τον εαυτό σου όσο γυμνάζεσαι, οι καθρέφτες άλλωστε είναι αναπόσπαστο κομμάτι και αυτής της καθημερινότητας. Όμως οι καθρέφτες κι εκεί είναι παγίδα. Γιατί σε κάνει να βάζεις μη ρεαλιστικούς στόχους για τον εαυτό σου και αναπόφευκτα θα μπεις σε διαδικασία σύγκρισης.
Το να στοχεύουμε στην τελειότητα δεν είναι μόνο άσκοπο (γιατί δεν υπάρχει) αλλά και επιβλαβές καθώς πάντα θα επιδιώκουμε κάτι απρόσιτο.
Σε τελική ανάλυση, οι καθρέφτες δεν είναι το παν και όλα εξαρτώνται από το πώς νιώθεις εσύ. Αν θέλεις να βλέπεις τον καθρέφτη σου σαν φίλο ή εχθρό.