Υπάρχουν μέρες που ο χειρότερος εχθρός που έχεις να αντιμετωπίσεις είναι η λίστα με τα tasks που άφησες ασυμπλήρωτη χθες βράδυ. Έχεις σκεφτεί ποτέ ότι μπορεί να μη φταίει ο φόρτος εργασίας αλλά ο τρόπος με τον οποίο οργανώνεις το χρόνο και τη μέρα σου; Μπορεί η δημιουργία μίας to-do λίστας να σου φαίνεται το πιο απλό πράγμα στον κόσμο, συχνά όμως δεν είναι. Το πόσο αποδοτική θα είσαι στη δουλειά ή το πόσο ανακουφισμένη θα αισθανθείς μετά από ένα 8ωρο μπροστά στον υπολογιστή σου εξαρτάται από αυτή.
Η to-do λίστα είναι η αρχή των πάντων
Με βάση αυτή ξέρεις τι έχει προτεραιότητα και τι μπορεί να περιμένει μέχρι αύριο. Χρησιμοποιείς τα αγαπημένα σου highlighters και βάζεις τα SOS σε όσα έχεις ξεχάσει από προχθές. Όλα αυτά, όμως, δεν είναι μόνο θέμα οργάνωσης. Μία τέτοια λίστα, εκτός από το ότι σου θυμίζει όσα χρειάζεται να κάνει, αν δημιουργηθεί σωστά, μπορεί να μειώσει αποτελεσματικά τα επίπεδα στρες και άγχους σου.
Αυτή την άποψη φαίνεται να έχει και η Carina Lawson, μία coach διαχείρισης χρόνου, μιλώντας στο Stylist
Οι λίστες σου επιτρέπουν να γνωρίζεις ποιο είναι το επόμενο task που περιμένει. Το ότι μπορείς να τραβήξεις μία γραμμή σε όσα έχεις ήδη ολοκληρώσει, μπορεί να σε κάνει πολύ πιο παραγωγική. [..] Όταν όλα αυτά τα tasks περνούν από το μυαλό στο χαρτί, κατευθείαν απελευθερώνουν χώρο στο νου για να δουλέψει αποδοτικότερα.
Με βάση όλα τα παραπάνω, η Lawson προτείνει 5 διαφορετικούς τύπους για τη δική σου to-do λίστα. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να βρεις ποια από όλες ταιριάζει στις ανάγκες σου.
- Η master to-do λίστα: Aυτή που ουσιαστικά τα “πετάς” όλα μέσα σαν να είναι ψώνια στο σούπερ μάρκετ. Καμία προτεραιότητα, μόνο όσα πρέπει να γίνουν.
- Η λίστα με τις προτεραιότητες: Μία αναβαθμισμένη εκδοχή της προηγούμενης ενδείκνυται για όσους πραγματικά χαώνονται βλέποντας το ένα bullet κάτω από το άλλο.
- H προγραμματισμένη λίστα: Εδώ έρχεται να προστεθεί ο παράγοντας “χρόνος”. Αν δουλεύεις συγκεκριμένες ώρες μέσα στη μέρα, μπορείς να αποφασίζεις εξ αρχής πόση ώρα θα αφιερώσεις σε κάθε task.
- Η κατηγοριοποιημένη λίστα: Αυτή μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τη φύση της δουλειάς σου. Μπορεί, όμως, να φιλοξενήσει και δραστηριότητες όπως η άσκηση, το καθάρισμα του σπιτιού ή τα ψώνια. Αρκεί όλα να είναι στη σωστή κατηγορία.
- Η λίστα για αργότερα: Αυτή είναι μία λίστα που θα πρέπει να υπάρχει ανεξαρτήτως από τις προηγούμενες. Συμβαίνει συχνά να έχεις ιδέες που μπορούν να συμβούν μακροπρόθεσμα και είναι κρίμα να χάνονται στις σημειώσεις του κινητού σου.