Πόσες φορές βρέθηκες προ εκπλήξεως μπροστά σε έναν χωρισμό; Θα ήταν τρελό να σου πούμε ότι τα σημάδια ήταν εκεί κι απλά εσύ δεν τα έβλεπες; Ευτυχώς, μία έρευνα ψυχολόγων του Πανεπιστημίου του Τέξας θα μας βγάλει από τη δύσκολη θέση. Εκείνοι, λοιπόν, ανακάλυψαν ότι μπορείς να αρχίσεις να υποπτεύεσαι ότι ο/η σύντροφος σου σκέφτεται τον χωρισμό, ακόμη και μήνες προτού αυτός συμβεί. Αρκεί να προσέξεις κάτι πολύ συγκεκριμένο.
Τα σημάδια μπορούν να γίνουν ιδιαίτερα εμφανή αν δώσεις βάση στο πώς μιλάει ο ένας για τον άλλον
Οι ψυχολόγοι ανέλυσαν περισσότερα από ένα εκατομμύριο δημοσιεύσεις χρηστών του Reddit, όπου εκείνοι μιλούσαν για τις εμπειρίες χωρισμού τους. Αυτό το οποίο παρατήρησαν, είναι ότι η γλώσσα που χρησιμοποιούσαν άλλαζε πριν και μετά τον χωρισμό άλλαζε. Ένα κοινό παράδειγμα που εντοπίστηκε σε πολλές περιπτώσεις ήταν η αλλαγή από το “εμείς” στο “εγώ”.
Η αλλαγή αυτή δείχνει ότι ο ένας από τους δύο ξαφνικά είναι πολύ απασχολημένος με την προσωπική του ζωή. Μπορεί η αιτία να είναι η δουλειά ή κάποια προσωπικά ζητήματα, ωστόσο η έμφαση στο εγώ δείχνει την τάση και την επιθυμία κάποιου να επικεντρωθεί λίγο περισσότερο σε όσα τον απασχολούν. Σε αυτό το σημείο δε χρειάζεται να πανικοβληθείς ούτε να αρχίσεις να μετράς τα εγώ και τα εμείς στα μηνύματα σου με το σύντροφό σου. Αυτό που έχεις να κάνεις είναι να κατανοήσεις ότι ο τρόπος που χρησιμοποιούμε τη γλώσσα είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένος με τα συναισθήματα και τις σκέψεις μας.
Αυτό, ωστόσο, δεν ισχύει μόνο για εκείνους που αποφασίζουν να τελειώσουν μία σχέση
Το ίδιο ισχύει και για τον άλλον άνθρωπο που μένει πίσω. Μπορεί να μην υπάρχουν καβγάδες ή εντάσεις, ωστόσο ασυνείδητα απομακρύνονται συνήθως και οι δύο πλευρές. Προτού, λοιπόν, ρίξεις το φταίξιμο στον απέναντι σου για έναν ξαφνικό χωρισμό, σκέψου διπλά τη δική σου συμπεριφορά.
Μία άλλη ένδειξη στη γλώσσα των ζευγαριών είναι η χρήση πιο απλοποιημένου λεξιλογίου. Οι άνθρωποι τείνουν να στρέφονται σε αυτό όταν προσπαθούν να βρουν νόημα σε κάτι. Λέξεις όπως το “θέλω” ή το “υποθέτω” εκφράζουν ξεκάθαρα τα συναισθήματα και τις σκέψεις προς τον δέκτη. Αυτή είναι και η απέλπιδα ίσως προσπάθεια κάποιων να νιώσουν ότι εκλαμβάνουν κάποια κατανόηση μέσα στη σχέση. Αν εσύ δεν ανταποκριθείς σε αυτό, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο άνθρωπος σου να σταματήσει να προσπαθεί να ακουστεί.
Αυτή η έρευνα καταφέρνει να αποδείξει μεταξύ άλλων, ότι κανέναν συμβάν στη ζωή μας δεν είναι άσχετο με τα υπόλοιπα. Η συμπεριφορά μας και ο τρόπος έκφρασής μας συχνά μαρτυρά τις πιο ενδόμυχες σκέψεις μας, αρκεί κάποιος τελικά να τις προσέξει.