Μερικές φορές, η ζωή μπορεί να μοιάζει ανιαρή και τότε είναι η στιγμή που χρειαζόμαστε μία τόνωση, μια μικρή εμψύχωση ή ανανέωση για να συνεχίσουμε τη μέρα μας. Ένα μικρό treat είναι ακριβώς αυτό που θέλουμε για να προχωρήσουμε με ανανεωμένη διάθεση!
Δεν περνάει μέρα χωρίς να βγει κάποια νέα τάση στα Social Media, και η τελευταία μας αγαπημένη είναι η κουλτούρα του μικρού treat. Για αυτούς που δε γνωρίζουν περί τίνος πρόκειται, ουσιαστικά προσπαθούμε (όχι και με τόση δυσκολία βέβαια) να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας, ένα μικρό δωράκι στον εαυτό μας, κάτι που μας ευχαριστεί χωρίς απαραίτητα να είναι συνηθισμένο ή αποδεκτό σε καθημερινή βάση.
Κάτι που αν ήμασταν παιδιά θα θεωρούνταν ότι μας «κακομαθαίνουν»! Αυτό θα μπορούσε να είναι ένας latte το πρωί καθώς κάνουμε δουλειές ή το να αγοράσουμε από το super market εκείνο το τέλειο κοριτσίστικο lip balm με γεύση καρπούζι. Μπορεί επίσης να είναι το να ντυθείς με το αγαπημένο σου βραδινό μίνι φόρεμα για να πας για τα ψώνια της ημέρας. Μπορεί να είναι όσο απλό ή όσο πολύπλοκο θέλεις, το καλύτερο κομμάτι όμως σε αυτό είναι ότι έχει σπουδαίο αντίκτυπο στην ψυχολογία μας.
Ας παραδεχτούμε πως η αύξηση των τιμών και του κόστους ζωής σημαίνει ότι οι περισσότεροι από εμάς προσπαθούμε να μην κάνουμε περιττά έξοδα. Και αφού οι μεγαλύτερες πολυτέλειες, όπως οι διακοπές ή ακόμη και οι έξοδοι με τους φίλους, δεν είναι προσιτές αυτή τη στιγμή, η κουλτούρα των μικρών treats και απολαύσεων, είναι ένας σίγουρος τρόπος για να προσθέσουμε λίγη λάμψη και διάθεση στην εβδομάδα μας.
Και για να μη νομίζεις ότι όλο αυτό είναι μία «πλεκτάνη» του TikTok, υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι αυτές οι μικρές στιγμές ευχαρίστησης μπορούν να ενισχύσουν την ευτυχία μας.
Γιατί τα μικρά treats μας κάνουν καλό;
Όλοι μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι τα μικροδωράκια και οι μικροαπολαύσεις, προκαλούν μια ευχάριστη συναισθηματική αντίδραση. Και μόνο η σκέψη της χαλάρωσης στον καναπέ μπροστά από την αγαπημένη μας σειρά, μπορεί να είναι αρκετή για να μας βοηθήσει να περάσουμε μια δύσκολη μέρα, και οι ειδικοί συμφωνούν ότι όλα αυτά μπορούν να κάνουν καλό στην ψυχική μας υγεία.
Όταν προσφέρουμε στον εαυτό μας αυτές τις μικρές χαρές, τα συναισθήματά μας μοιάζουν με εκείνα που είχαμε σαν παιδιά όταν ο γονιός ή ο φροντιστής μας, μας πρόσεχε, μας φρόντιζε και μας «κακομάθαινε»! Όταν περιποιούμαστε τον εαυτό μας ως ενήλικες, επανασυνδεόμαστε με αυτά τα συναισθήματα και ικανοποιούμε το κομμάτι του εαυτού μας, που θέλει να νιώθει ξεχωριστό.
Τα μικρά treats μας κάνουν να αισθανόμαστε πιο αισιόδοξοι
Ένα treat μπορεί να λειτουργήσει ως μια καθημερινή διαφυγή. Τα αγχωτικά πρωινά στο γραφείο μπορούν να μοιάζουν πλέον ασήμαντα, όταν το μεσημεριανό σου διάλειμμα το περνάς κάνοντας ηλιοθεραπεία στην παραλία ή χαζεύοντας στις βιτρίνες τις νέες τάσεις για να ανανεώσεις την γκαρνταρόμπα σου. Και αν υποκύψεις στο δέλεαρ μιας μικρής αγοράς, ακόμη καλύτερα!
Τα μικρά treats κάνουν καλό στην αυτοεκτίμησή μας
Όλοι οι ειδικοί συμφωνούν, ότι το να επιτρέπουμε στον εαυτό μας ένα μικρό δωράκι, μπορεί να είναι μια αντανάκλαση της πρόθεσής μας, να ασχοληθούμε με την αυτοφροντίδα.
Το να «τρατάρουμε» τον εαυτό μας, μπορεί να είναι ένας θετικός τρόπος επιβεβαίωσης της αυτοεκτίμησής μας. Δεν έχει να κάνει με τη χρηματική αξία, αλλά περισσότερο με την εμπειρία της απόλαυσης που έχουμε όταν απολαμβάνουμε κάτι αναπάντεχο που δεν είναι στο πρόγραμμα.
Οι άνθρωποι που περιποιούνται τακτικά τον εαυτό τους, μπορεί να έχουν μεγαλύτερη επίγνωση των αναγκών και των επιθυμιών τους και μπορεί να αποδεικνύουν ότι έχουν υγιή αυτοεκτίμηση. Το να επιτρέπουμε στον εαυτό μας ένα treat πυροδοτεί ένα μικρό χτύπημα ντοπαμίνης. Η ντοπαμίνη είναι η ορμόνη της χαράς, και καθώς παίρνουμε την απόφαση να περιποιηθούμε πραγματικά τον εαυτό μας, τα επίπεδα της ντοπαμίνης μας, ανεβαίνουν στα ύψη.
Τα μικρά treats (όμως) δεν είναι θεραπεία για τα πάντα
Ενώ δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ένα μικρό treat μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση, δεν είναι μαγικό ραβδί και δεν πρέπει να γίνει ρουτίνα. Η θεραπεία του εαυτού μας ειναι μια διαδικασία που παίρνει χρόνο και απαιτεί να την παίρνουμε στα σοβαρά. Όταν χρησιμοποιούμε τα treats ως «θεραπεία» για το άγχος ή την κατάθλιψη, τότε προσφέρουν μόνο προσωρινή ανακούφιση και αν χάσουμε τον έλεγχο μπορεί να προκύψει εθισμός. Το μέτρο είναι το κλειδί εδώ, και πρέπει να παραμένουμε συνειδητοποιημέν@ ως προς τις επιλογές της συμπεριφοράς μας.
Αν θες λοιπόν μια έξτρα λιχουδιά σήμερα, μια επιπλέον ώρα στο κρεβάτι αντί για δουλειές, ή αν υπάρχει μια τσάντα που έχεις βάλει στο μάτι και θες να την κάνεις δική σου, προχώρα χωρίς να το σκεφτείς. Απλώς να θυμάσαι, εστίασε στο συναίσθημα και όχι στο μέγεθος του “little treat”.