4+1 απλά βήματα για να μην είσαι ποτέ ξανά καθυστερημένος!
Καθυστερημένος σε ραντεβού; Πονεμένη ιστορία! Ειδικά όταν μιλάμε για μένα που έχω καταφέρει να καθυστερήσω στο 90% των συναντήσεων που έχω κανονίσει το τελευταίο έτος. Υπάρχουν όμως κάποια εύκολα και απλά βήματα τα οποία αν ακολουθήσουμε θα δούμε σίγουρα αποτελέσματα.
Προτού σας τα παραθέσω ας πω δύο πράγματα. Πρώτον, το να καθυστερείς σε ένα ραντεβού που έχει κλείσει είναι ότι χειρότερο για την εικόνα σου και για τον τρόπο που δείχνεις ότι αντιμετωπίζεις τον άλλον. Λέγοντας σε κάποιον να έρθει στις 6 κι εσύ να πας στις 7 δείχνεις έλλειψη σεβασμού, αδιαφορία και στην ουσία κάνεις μεγάλο κακό στον ίδιο σου τον εαυτό. Δεύτερο, ειδικά στην Αθήνα (λόγω ΜΜΜ, κίνησης κλπ) καθυστέρηση λογίζεται οτιδήποτε παραπάνω από τα 15 λεπτά. Αυτός είναι ο χρόνος που κατά τη γνώμη μου δικαιούμαστε να έχουμε «πέσει έξω» και να μην είναι στη δική μας ευχέρεια η διαχείρισή του. Οτιδήποτε παραπάνω, είναι απαράδεκτη συμπεριφορά…
1. Υπολόγισε σωστά τις ώρες
Ίσως το βασικότερο βήμα που πρέπει να κάνεις για να προχωρήσεις προς την σωστή κατεύθυνση. Το πιο συχνό λάθος που κάνουμε είναι ότι δεν υπολογίζουμε σωστά τις ώρες. Τελειώνοντας τη δουλειά στις 4 κλείνουμε ραντεβού στις …4! Μα πώς γίνεται να είμαστε on time; Μπορεί η δουλειά να μας καθυστερήσει 5 λεπτά παραπάνω. Θέλουμε ένα δεκάλεπτο ξεκούρασης. Υπολογίστε και τον χρόνο μεταφοράς από το ένα μέρος στο άλλο. Όπως καταλαβαίνετε πολύ εύκολα, δε βγαίνει! Για αυτό, πρέπει να υπολογίζετε ένα κενό τουλάχιστον μισής ώρας – για να μην πω μιας – ανάμεσα σε δύο διαφορετικές υποχρεώσεις.
2. Υπενθύμιση στο κινητό
Είναι κάτι που κάνουμε οι περισσότεροι. Αλλά όχι με τον σωστό τρόπο. Βλέπεις, οι υπενθυμίσεις πρέπει να είναι δύο. Μία αρκετή ώρα πριν το ραντεβού, ας πούμε ένα δίωρο και μία ένα μισαωράκι πριν την κανονισμένη ώρα. Στην πρώτη υπενθύμιση θα θυμηθούμε το ραντεβού και θα αρχίσουμε τις ετοιμασίες (μπάνιο, να ετοιμάσουμε κάποια χαρτιά που θέλουμε να πάρουμε μαζί μας κλπ). Στο δεύτερο απλά θα ξέρουμε ότι πρέπει να ξεκινήσουμε. Και όχι μία υπενθύμιση 10 λεπτά πριν χωρίς να έχουμε προετοιμάσει τίποτα νωρίτερα. Γιατί συνήθως αυτό κάνουμε…
3. Έλεγξε τα δρομολόγια των ΜΜΜ
Δώξα τω θεώ, έχουμε γεννηθεί στον 21ο αιώνα, με το Ίντερνετ να έχει εισβάλλει στις ζωές όλων μας και να μας προσφέρει τις καλύτερες υπηρεσίες (πολλές φορές και τις χειρότερες αλλά δεν είναι της παρούσης). Δεν είναι δύσκολο λοιπόν να επισκεφτείς την σελίδα του ΟΑΣΑ και να δεις τι ώρα φεύγει το λεωφορείο κάτω από το σπίτι σου. Με αυτό τον τρόπο και θα γλιτώσεις ένα τέταρτο στο περίμενε στη στάση και θα υπολογίσεις πιο σωστά τον απαιτούμενο χρόνο για να φτάσεις εκεί που θέλεις. Απλά δεν είναι τα πράγματα;
4. Βάλε προτεραιότητες
Η συγκεκριμένη συμβουλή πρέπει να έχει ειπωθεί σχεδόν σε όλα μου τα άρθρα. Πραγματικά όμως, κολλάει παντού! Οι προτεραιότητες είναι ίσως το σπουδαιότερο πράγμα στην επαγγελματική αλλά και προσωπική σου ζωή. Πρέπει λοιπόν, να τις βάλεις! Δεν ξέρω πως. Δεν ξέρω με τι κριτήρια. Αυτό είναι στην ευχέρεια του καθενός. Πρέπει όμως να γίνει. Αν ένα ραντεβού είναι πολύ σημαντικό τότε θα χρειαστεί να αφήσεις πίσω κάποιες άλλες υποχρεώσεις που έχεις αναλάβει. Αν μία συνάντηση δεν είναι τόσο σημαντική τότε είναι προτιμότερο να την αναβάλεις για την επόμενη ημέρα ή για μία από τις επόμενες. Το μόνο βέβαιο είναι πως δεν μπορείς να εμφανίζεσαι μία ώρα αργότερα!
Bonus: Να λες την αλήθεια
Κλείνοντας, ας πάρω το σενάριο ότι έχεις ήδη καθυστερήσει σε μία συνάντηση. Πρέπει να έχεις το θάρρος να πεις την αλήθεια. Ενημέρωσε με ένα μήνυμα στο κινητό ή ένα email πως θα καθυστερήσεις γιατί σου έτυχε αυτό κι αυτό. Ή αν σε πάρουν τηλέφωνο και είσαι ακόμη στο μπάνιο του σπιτιού να πεις που βρίσκεσαι και όχι: «Σε 5 λεπτά φτάνω, έμπλεξα σε κίνηση». Αυτό είναι ότι χειρότερο…
Αρθρογράφος: Νότης Κουτσούκος
Neopolis Team