Η ενσυνείδητη διατροφή, γνωστή ως «Mindful Eating», είναι η αρχή του μοντέλου της διαισθητικής διατροφής κι αν κάποιος μπορεί να το περιγράψει με μία πρόταση τότε είναι: «Η αρετή του να είσαι παρών όταν τρως».

Η διαισθητική διατροφή ενσωματώνει το συναίσθημα, το ένστικτο και την ορθολογική σκέψη. Δημιουργήθηκε το 1995 από δύο κορυφαίες διαιτολόγους τις: Evelyn Tribole και Elyse Resch και μέχρι σήμερα εξελίσσεται συνεχώς.

Στην πραγματικότητα, το συγκεκριμένο μοντέλο δεν έχει καμία σχέση με την απώλεια βάρους, τις ποικίλες δίαιτες που γνωρίζεις σήμερα ή την κατανάλωση πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λίπους.

Αντιθέτως, αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι η ενσυνειδητότητα, του τι τρώω στο «εδώ και τώρα». Μία πρακτική που ενδέχεται να αντιμετωπίσει κάποια «λανθασμένα» διατροφικά μοντέλα όπως το τσιμπολόγημα, το αίσθημα ενοχής μετά την κατανάλωση ενός γλυκού ή λιπαρού γεύματος και τη συναισθηματική υπερκατανάλωση θερμίδων. Επίσης, βελτιώνει την άποψη για την εικόνα του σώματός σου ενώ αυξάνει και την αυτοπεποίθησή σου.

Η διαισθητική διατροφή δεν είναι δίαιτα, ούτε στηρίζεται σε κάποιο πλάνο διατροφής. Βασίζεται στη μάθηση και την εκπαίδευσή σου με τη διαχείριση της πείνας σου, των συναισθημάτων σου και των αναγκών σου.

Ερωτήσεις όπως «πόσο πεινάω;», «έχω χορτάσει;» , «τι ακριβώς θέλω να φάω;» είναι τα θεμέλια αυτού του διατροφικού μοντέλου. Έτσι, είναι πιο εύκολο να έρθεις αντιμέτωπη με την πραγματική σου πείνα, αποβάλλει το αίσθημα ενοχής και την «αυτοτιμωρία» που σου επιβάλλουν πολλές δίαιτες σήμερα και μαθαίνεις να τρέφεται ανάλογα με τις προσωπικές του επιθυμίες.

Το μοντέλο της διαισθητικής διατροφής δεν έχει ημερομηνία έναρξης και λήξης, ούτε τροφές που επιτρέπονται και απαγορεύονται. Αντιθέτως, είναι τρόπος ζωής που σου μαθαίνει να «ακούς» τις πραγματικές σου ανάγκες.

Η Διαισθητική Διατροφή και οι κανόνες της:

  • Απόρριψε το μοτίβο της δίαιτας.
  • Άκου την πείνα σου και μην παραλείπεις να φας ενώ πεινάς.
  • Συμφιλιώσου με το φαγητό καθώς είναι μία απόλαυση και όχι μια τιμωρία.
  • Δεν υπάρχουν «κακές και καλές» επιλογές.
  • Κατανόησε πότε νιώθεις πληρότητα στα γεύματά σου.
  • Αναγνώρισε αν τρως για ψυχολογικούς λόγους ή όχι.
  • Αναζήτησε διαφορετικούς τρόπους να διαχειριστείς τα συναισθήματα σου όπως ο διαλογισμός, η yoga, το περπάτημα.
  • Σεβάσου το σώμα σου και την εικόνα σου.
  • Ξεκίνα να ασκείσαι.
  • Επιβράβευσε τον εαυτό σου με σωστή και ισορροπημένη διατροφή.

Να θυμάσαι πως δεν υπάρχει καμία μελέτη που να αποδεικνύει μέχρι σήμερα πως η «αυστηρή δίαιτα» (dieting) έχει θετικά αποτελέσματα. Και μάλιστα φαίνεται πως μακροπρόθεσμα το βάρος που χάνεται μέσω της δίαιτας, επαναπροσλαμβάνεται σε μεγάλο ποσοστό. Ως απόρροια αυτού, η χαμηλή αυτοπεποίθηση και η μειωμένη αυτοεκτίμηση τόσο για τον εαυτό μας όσο και για την εικόνα του σώματος μας επιφέρει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία μας.

Κάθε άνθρωπος γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα την πείνα του, την όρεξή του καθώς και το πότε νιώθει ή όχι πληρότητα. Η διαισθητική διατροφή είναι απλά μία ευκαιρία για να απαλλαγείς από τα «απαιτητικά και αυστηρά πρότυπα δίαιτας».

Βιβλιογραφία:

  • O ’Hara L and Taylor J. (2018) What’s Wrong with War on Obesity? A Narrative Review of the Weight-Centered Health Paradigm and Development of the 3C Framework to Build Critical Competency for a Paradigm Shift. SAGE Open: Apr-June: 1-28. org/10.1177/2158244018772888
  • Rothblum E. (2018). Slim Chance for Permanent Weight Loss. Archives of
  • Tribole E. (2017). Intuitive Eating: Research Update.
  • Tribole E and Resch (2013). Intuitive Eating, 3rd ed. St. Martin’s Press: NY, NY.
  • Tribole E and Resch (2017). Intuitive Eating Workbook: 10 Principles for Nourishing a Healthy Relationship with Food. New Harbinger: Oakland, CA.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: 5 εναλλακτικές αν θέλεις να αποφύγεις να φας ακόμα ένα γλυκό