Το mindset αποτελεί ένα σύνολο σκέψεων και πεποιθήσεων που χτίζεις σταδιακά. Μπορείς να το κάνεις αρκεί να προσπαθήσεις.
Ακριβώς επειδή οι σκέψεις είναι και φευγαλέες, ίσως πιστεύεις πως δεν έχουν τόση σημασία. Κι όμως. Κάθε σκέψη που περνά από το μυαλό σου επηρεάζει τη σωματική και ψυχική σου υγεία. Πριν το καταλάβεις, κολυμπάς σε έναν φαύλο αρνητικό κύκλο mindset. Η έννοια του
‘stiff thinking’ περιγράφει αυτή ακριβώς τη νοητική συνήθεια.
Νιώθεις πως τα λάθη του παρελθόντος θα καθορίσουν κάθε απόφαση για το μέλλον σου;
Έχεις πολύ υψηλές προσδοκίες και αν δεν ανταποκριθείς απογοητεύεσαι υπερβολικά;
Έχεις την ανάγκη να έχεις πάντα δίκιο και κανείς δεν πρέπει να διαφωνήσει μαζί σου; Ή μήπως είσαι ένας
people pleaser, κάνοντας πάντα ότι θέλουν οι άλλοι χωρίς να λαμβάνεις υπόψη τα θέλω σου;
Αν έχεις ταυτιστεί, δεν είσαι η μόνη. Η αλήθεια είναι πως το self-sabotage είναι κάτι κοινό στους περισσότερους.
Γιατί όμως;
Είμαστε
βιολογικά προγραμματισμένοι να σκεφτόμαστε τα αρνητικά. Το 80% των σκέψεων μας είναι αρνητικές και ιδιαίτερα αποθαρρυντικές. Αυτό ωστόσο, δεν αναιρεί την ελαστικότητα του εγκεφάλου μας. Η νευροπλαστικότητα είναι ακριβώς αυτή η έννοια του εγκεφάλου μας να αλλάζει και να προσαρμόζεται σε νέα δεδομένα. Αν λοιπόν μέχρι σήμερα πίστευες πως δεν μπορείς να αλλάξεις τις σκέψεις, έκανες λάθος.
Με αυτό τον τρόπο λοιπόν, όπως εκπαιδεύεις τον εαυτό σου να σκέφτεται αρνητικά ή να δειλιάζει πριν από κάθε απόφαση, έτσι θα τον μάθεις να κάνει το αντίθετος. Να παίρνει αποφάσεις υπολογίζοντας τα θέλω του, να είναι δυναμικός, να ξέρει τι είναι αυτό που τον ευχαριστεί ή όχι και να έχει το θάρρος να το εκφράζει. με 4 απλές πρακτικές, μπορείς να το καταφέρεις:
1. Σύνδεση με τον εαυτό σου και τη διαίσθηση σου
Πολλές φορές, νιώθουμε πως οι σκέψεις που περνούν από το μυαλό μας είμαστε εμείς. Το αντίθετο. Τα συναισθήματα και οι σκέψεις σου δεν είσαι εσύ. Ο φόβος που μπορεί να νιώθεις πριν μία συνέντευξη δεν σε κάνει δειλή. Είναι όλα λογικά συναισθήματα που έρχονται και φεύγουν. Το ίδιο και οι σκέψεις σου. Μην αφήνεις λοιπόν στην εσωτερική φωνή σου να σε πείσει πως είσαι όλα αυτά που ανά κλάσματα δευτερολέπτου νιώθεις ή σκέφτεσαι. Ανάπνευσε και δες την κατάσταση σαν να είσαι έξω από αυτή. Θα δεις με μεγαλύτερη αντικειμενικότητα κάποια πράγματα και θα δρας διαφορετικά.
2. Καλλιέργησε την περιέργεια σου
Όταν κάτι σε γεμίζει άγχος, μη το αφήνεις να σε καταπιεί. Εξωτερίκευσε το. Πάρε πληροφορίες, μάθε για τις εμπειρίες άλλων πάνω σε αυτό που σε προβληματίζει, συζήτησε το. Όταν επεξεργάζεσαι συνεχώς κάτι μέσα στο μυαλό σου, δημιουργείς σενάρια που δεν είναι πραγματικά. Βγες λοιπόν εκεί έξω και ανοίξου. Θα δεις πως θα αποφορτίζεσαι περισσότερο κάθε φορά που το κάνεις.
3. Κάνε τη θετική σκέψη επιλογή
Δεν μιλάμε για την
τοξική θετικότητα που είναι must σήμερα. Δεν έχουμε τη δύναμη να ελέγχουμε πάντα τι μας συμβαίνει αλλά μπορούμε να ελέγξουμε πως αντιδράμε σε αυτό. Πάρε λοιπόν την απόφαση, μέσα σε όλη αυτή το βιολογικό αρνητισμό που υπάρχει στον άνθρωπο, να προσθέσεις κάποιες θετικές πλευρές σε όσα αντιμετωπίζεις. Αυτό αποτελεί τον ορισμό του mindset. Να ξέρεις να αποδέχεσαι τα συναισθήματα σου αλλά να τα διαχειρίζεσαι παράλληλα.
4. Αφοσιώσου σε αυτό το ταξίδι της αυτο-εκτίμησης
Σαν την αφοσίωση που δείχνεις σε μία διατροφή για παράδειγμα. Σκέψου το σαν μία διατροφή σκέψης. Θα προσέχεις τι αφήνεις να διαπεράσει τον οργανισμό σου ακριβώς επειδή αγαπάς τον εαυτό σου. Αυτό το ταξίδι αυτο-αποδοχής, θέλει δέσμευση για να πετύχει, ακόμη και αν υπάρξουν μερικά “cheat-meals” στην πορεία προς την επίτευξη του. Το κλειδί είναι να καταλάβεις πόσο σημαντικό είναι αυτό που έχεις μέσα σου για να μπορέσεις έπειτα, να το εκφράσεις. Όταν το mindset αλλάζει, αλλάζει και ο τρόπος που αγαπάς τον εαυτό σου και όσα κάνεις γι’ αυτόν.