Κοιτάζοντας ένα ονειρικό ηλιοβασίλεμα, με το αγαπημένο σου δροσερό κοκτέιλ στο χέρι, χαλαρώνοντας στον κήπο ή σε ένα μπαλκόνι κάπου εξωτικά ή ακόμα και στον θερινό… Ωραίες καλοκαιρινές στιγμές που, συνήθως, μαζί τους έρχεται και ένα σημαντικό πρόβλημα – τα τσιμπήματα από τα κουνούπια.
Το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο ενοχλητικό, αν πραγματικά μαγνητίζεις τα κουνούπια πάνω σου.
Γιατί τα κουνούπια τσιμπούν κάποιους ανθρώπους και άλλους όχι;
Σύμφωνα με τη Δρ Raj Arora, GP του NHS, αισθητικό και ιδρυτή της κλινικής Facebible, αποδεικνύεται ότι είναι πιο πιθανό να σου «επιτεθούν» τα κουνούπια εάν:
· Είσαι έγκυος
· Στα κουνούπια αρέσει η μυρωδιά του σώματός σου ή το μικροβίωμα του δέρματος σου
· Ιδρώνεις πολύ
Η Δρ Raj εξηγεί: «Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι ο τύπος αίματος, το μικροβίωμα/βακτήρια του δέρματός μας, η οσμή του σώματος, η θερμοκρασία του σώματος, η γενετική και το διοξείδιο του άνθρακα που εκπέμπεται από την αναπνοή μας μπορούν όλα να επηρεάσουν το πόσο ελκυστικοί γινόμαστε στα κουνούπια».
Και αν είσαι έγκυος, μπορεί να είσαι ακόμα πιο ελκυστικοί στα «τσιμπήματα». «Αυτό φαίνεται να οφείλεται στον συνδυασμό της εκπνοής περισσότερου διοξειδίου του άνθρακα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αλλά και η φυσική αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος που βιώνουν οι έγκυες γυναίκες πιστεύεται ότι είναι ελκυστική για τα κουνούπια», λέει η Δρ Raj.
«Μελέτες έχουν δείξει ότι τα κουνούπια έλκονται από το γαλακτικό οξύ και την αμμωνία που βρίσκονται στον ιδρώτα. Τα κουνούπια μπορούν να μυρίσουν τον ιδρώτα και επομένως είναι πιο πιθανό να επιτεθούν σε όσους ιδρώνουν υπερβολικά. Αν και ορισμένες μελέτες έχουν επικεντρωθεί σε συγκεκριμένους τύπους αίματος – συνήθως ομάδα αίματος Ο – που είναι πιο ελκυστικοί για τα κουνούπια, η επιστήμη είναι αντιφατική και επιμένει πως χρειάζεται περισσότερη έρευνα».
Τι μπορεί να προλαμβάνει τα τσιμπήματα από τα κουνούπια; Η μάχη μεταξύ της βιταμίνης B12 και B1
Υπάρχει πολλή συζήτηση στο διαδίκτυο σχετικά με αυτό, αλλά σύμφωνα με τη Δρ Raj, δεν υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο που να υποστηρίζει ότι τα κουνούπια ανατρέπονται από τη μαγική μυρωδιά της βιταμίνης Β12, της βιταμίνης Β. Ούτε η Β1 θα σε βοηθήσει, όπως προτείνεται. Σύμφωνα με μια ερευνητική εργασία το 2005 σχετικά με τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β ως σπιτική θεραπεία κατά των κουνουπιών και μια πιο πρόσφατη εργασία του Cambridge University Press το 2022 σχετικά με τη θειαμίνη (βιταμίνη Β1) ως εντομοαπωθητικό, «δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία ότι τα συμπληρώματα βιταμινών βοηθούν».
Τα καλύτερα απωθητικά κουνουπιών
«Τα απωθητικά με 50% DEET (διαιθυλοτολουαμίδιο) είναι συστάσεις πρώτης γραμμής για την πρόληψη των τσιμπημάτων των κουνουπιών. Είναι ασφαλές για έγκυες/θηλάζουσες καθώς και για παιδιά ηλικίας άνω των δύο μηνών», λέει η Δρ Raj. «Εάν το DEET δεν είναι ανεκτό, συνιστώ ένα απωθητικό που περιέχει τη σύνθεση υψηλότερης ισχύος που είναι διαθέσιμη είτε ικαριδίνη (20%), έλαιο κιτριοδώρας ευκαλύπτου, ενυδατωμένο, κυκλοποιημένο ή 3-αιθλυαμινοπροπιονικό.» αναφέρει η Δρ Raj.
Εφάρμοσέ το καλά και επανέλαβε συχνά, λέει η Δρ Raj, ειδικά αν είσαι κάπου ζεστά ή αν έχεις κολυμπήσει. «Εφάρμοσε το απωθητικό μετά το αντηλιακό, το οποίο θα πρέπει να περιέχει 30 έως 50 SPF, καθώς το DEET μπορεί να κάνει το αντηλιακό λιγότερο αποτελεσματικό».
Πώς να αντιμετωπίσεις τα τσιμπήματα των κουνουπιών
Η Δρ Raj προτείνει τα ακόλουθα βήματα για τη θεραπεία των τσιμπημάτων, αν ξέχασες το απωθητικό σου:
Χρησιμοποίησε μια κρύα κρέμα ή λίγο πάγο για να ανακουφιστείς.
Εάν τα τσιμπήματα είναι στα πόδια σου, κράτησέ τα ανασηκωμένα για να αποφύγεις το υπερβολικό πρήξιμο.
Με άδεια του γιατρού σου πάρε αντιισταμινικά για να ανακουφίσεις τον κνησμό.
Εφάρμοσε μια κρέμα για τσιμπήματα. Συνήθως περιέχουν ένα υδροκορτιζόνη για την ερυθρότητα/φλεγμονή. Ορισμένες κρέμες περιλαμβάνουν επίσης αντιβακτηριακό/αντισηπτικό συστατικό.
Mην τα ξύνεις.
Και μην τα παραμελήσεις. «Αν ένα τσίμπημα φαίνεται μολυσμένο – έχει σημάδια αυξημένης ερυθρότητας, οίδημα, πόνο, πύον/έκκριση ή επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου – τότε αυτό πρέπει να το δει ένας γιατρός», λέει η Δρ Raj.