Έχεις κάνει ό,τι χρειάζεται.. Λαδάκι λεβάντας και εσπεριδοειδών στους καρπούς σου, έχεις απομακρύνει ό,τι έχει σχέση με τεχνολογία από το δωμάτιο σου, έχεις κλείσει το internet, παίρνεις μελατονίνη αλλά ακόμη και έτσι ξυπνάς κουρασμένη. Τι μπορεί να συμβαίνει; Ο πιστός σου φίλος μπορεί να είναι ο λόγος που η ποιότητα του ύπνου σου έχει μειωθεί και τη θέση της έχουν πάρει οι ανήσυχες νύχτες (αλλά και η αίσθηση hangover στη δουλεία όλη τη μέρα.)
Παρόλο που η παρουσία του σκύλου στο υπνοδωμάτιο δεν προκαλεί διαταραχές στον ύπνο, το να μοιράζεστε το ίδιο κρεβάτι οδηγεί σε αξιοσημείωτη μείωση της αποτελεσματικότητάς του.
Μια νέα έρευνα της Mayo Clinic εξέτασε αν η παρουσία του σκύλου στο υπνοδωμάτιο επηρεάζει τις συνθήκες του ύπνου. Οι ερευνητές παρακολούθησαν 40 ενήλικες, χωρίς αϋπνίες ή άλλες διαταραχές ύπνου, για μια εβδομάδα και μέτρησαν την αποδοτικότητα του ύπνου μέσω μιας φορητής συσκευής που παρακολουθούσε και κατέγραφε τα διαστήματα αφύπνισης αλλά και βαθύ ύπνου. Η έρευνα κατέληξε στο γεγονός ότι παρόλο που η παρουσία του σκύλου στο υπνοδωμάτιο δεν προκαλεί διαταραχές στον ύπνο, το να μοιράζεστε το ίδιο κρεβάτι οδηγεί σε αξιοσημείωτη μείωση της αποτελεσματικότητάς του ύπνου με αποτέλεσμα να ξυπνάς κουρασμένη. Έτσι, παρόλο που δεν χρειάζεται να διώξετε τον τετράποδο φίλο σας τελείως από το υπνοδωμάτιο, μπορεί να χρειαστεί να τον εκπαιδεύσετε (αλλά να εκπαιδευτείτε και εσείς) να κοιμάστε χωριστά. Πάντως η χαλαρή κουβεντούλα με το σκυλάκι σας στο κρεβάτι (σε χωριστά κρεβάτια!) λίγο πριν τον ύπνο συνίσταται για χαλάρωση μέχρι την αγκαλιά και τα παιχνίδια το επόμενο πρωί!