«Οι γυναίκες άνω των 45 ετών θα αρχίσουν να εμφανίζουν διάφορα συμπτώματα, τα οποία μαρτυρούν ότι περνούν σταδιακά στην εμμηνόπαυση», εξηγεί μιλώντας στη Vogue η δρ. Paula Briggs, πρόεδρος της British Menopause Society και σύμβουλος σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας στο Liverpool Women’s Hospital. «Εάν τα συμπτώματα αρχίσουν να έχουν αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής, τότε θα συμβούλευα να απευθυνθείς σε έναν επαγγελματία υγείας».
Η ειδικός τονίζει ότι είναι σημαντικό κάθε γυναίκα να λάβει εξατομικευμένη φροντίδα, καθώς δεν ωφελούνται όλες από μια κοινή, τυπική θεραπεία. Για ορισμένες γυναίκες, η θεραπευτική προσέγγιση ενδέχεται να αποτελείται από ολιστικές αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η άσκηση, η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT) ή η κατανάλωση μιας πιο ισορροπημένης διατροφής, ενώ για άλλες οι αλλαγές μπορεί να είναι πιο ήπιες.
Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνει μια γυναίκα που βρίσκεται στην περιεμμηνόπαυση είναι να παρατηρήσει και να κατανοήσει τα συμπτώματα.
Οι κυριότερες ενδείξεις ότι εισέρχεσαι στη φάση της εμμηνόπαυσης είναι οι εξής:
1. Αλλαγές στον εμμηνορροϊκό κύκλο
Το βασικότερο σημάδι ότι ίσως περνάς στη φάση της εμμηνόπαυσης είναι αν παρατηρήσεις αλλαγές στον κύκλο σου. «Το χάσμα μεταξύ των περιόδων μπορεί να γίνει μικρότερο ή μεγαλύτερο, ενώ συχνά περνάς πιο «βαριά» την περίοδό σου», εξηγεί η δρ. Briggs. Αυτό συμβαίνει επειδή η σταδιακή μείωση των οιστρογόνων επηρεάζει την ωορρηξία, που σημαίνει ότι ο χρόνος μεταξύ των περιόδων μπορεί να κυμαίνεται, όπως και η ροή. Σύμφωνα με την Mayo Clinic, ένα διάστημα 60 ημερών και άνω μεταξύ των περιόδων υποδηλώνει ότι είναι πιθανό να βρίσκεσαι στη φάση της όψιμης περιεμμηνόπαυσης.
2. Εξάψεις
Ένα άλλο κοινό σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης είναι οι εξάψεις και οι νυχτερινές εφιδρώσεις. Αυτό το ξαφνικό αίσθημα έντονης θερμότητας εμφανίζεται κυρίως στο πρόσωπο, το λαιμό και το στήθος, ενώ μπορεί να προκαλέσει και δερματικές εξάρσεις. Το σίγουρο είναι ότι δημιουργεί έντονη δυσφορία σε πολλές γυναίκες, επηρεάζοντας τόσο τη σωματική, όσο και την ψυχική τους ευεξία.
3. Δυσκολία στον ύπνο
Αν αντιμετωπίζεις προβλήματα στον ύπνο, είτε αυτό σημαίνει ότι δυσκολεύεσαι να αποκοιμηθείς, είτε ότι ξυπνάς διαρκώς μέσα στη νύχτα, είναι επίσης πιθανό να μαρτυρά ότι βρίσκεσαι προ της εμμηνόπαυσης. «Μαζί με τον διαταραγμένο ύπνο έρχεται και η εγκεφαλική «ομίχλη», γιατί αν δεν κοιμάσαι καλά, είναι δύσκολο να έχεις πνευματική διαύγεια», λέει η δρ. Briggs. Είναι, επίσης, πολύ πιθανό να αισθάνεσαι πιο κουρασμένη, κυκλοθυμική ή κακοδιάθετη κατά τη διάρκεια της ημέρας.
4. Ψυχικές διακυμάνσεις
Από το άγχος μέχρι την κατάθλιψη, πολλές γυναίκες έχουν εκμυστηρευτεί ότι ήρθαν αντιμέτωπες με ζητήματα ψυχικής υγείας κατά τη μεταβατική περίοδο προς την εμμηνόπαυση. Όπως χαρακτηριστικά έγραψε στην Vogue η Kathleen Baird-Murray για τη σχέση που συνδέει την εμμηνόπαυση με την ψυχική υγεία, υπάρχει ένα «σοκαριστικά υψηλό ποσοστό αυτοκτονιών σε γυναίκες ηλικίας 45 έως 54 ετών, το οποίο, σύμφωνα με τους ειδικούς, ενδέχεται να σχετίζεται με τις βιολογικές αλλαγές που προκαλεί η εμμηνόπαυση».
Η Dr. Briggs τονίζει, ωστόσο, ότι, δεδομένης της έλλειψης έρευνας σε αυτόν τον τομέα, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε μετά βεβαιότητας εάν οι αλλαγές στη διάθεση συνδέονται με άλλους παράγοντες ή με την ίδια την εμμηνόπαυση.
5. Κολπική ξηρότητα
«Ένα από τα συμπτώματα που είναι σχεδόν καθολικά είναι η κολπική ξηρότητα και ο κνησμός του αιδοίου, αλλά κανείς δεν μιλάει πραγματικά γι’ αυτό. Στην πραγματικότητα, όμως, το 80% των γυναικών αντιμετωπίζει αυτό το σύμπτωμα», λέει η δρ. Briggs. Είναι επίσης πιθανό να υποφέρεις από περισσότερες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος ή ακράτεια κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, λόγω των αλλαγών που συντελούνται στον ιστό της περιοχής.