Το πρόγραμμα ύπνου σου, ειδικά τώρα που δουλεύεις περισσότερο από το σπίτι, είναι κάτι που σε προβληματίζει συχνά. Πόσες φορές έπιασες τον εαυτό σου να κάθεται με τις πιτζάμες στο γραφείο επειδή ξύπνησες αργά; Πόσα Σάββατα απλά έμεινες στο κρεβάτι μέχρι το μεσημέρι; Μέσα σε αυτή την κατάσταση, όλοι φωνάζουν ότι είναι απαραίτητο να έχουμε ένα πρόγραμμα -ακόμη και στον ύπνο- γιατί αλλιώς θα χάσουμε τη μπάλα. Ισχύει, όμως, αυτό τόσο για το ξυπνητήρι σου όσο και για την ώρα που πας για ύπνο;
Είναι καλό το ξυπνητήρι σου να είναι το ίδιο τις περισσότερες ημέρες
Κάθε πρωί το σώμα και ο νους θέλουν τον χρόνο τους για να ξυπνήσουν. Αν, λοιπόν, εσύ τους το επιβάλλεις διαρκώς σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, είναι λογικό αυτή η διαδικασία να καθυστερεί περισσότερο. Ένα ξυπνητήρι σε σταθερή ώρα κάθε μέρα μπορεί να λύσει αυτό το πρόβλημα. Ίσως να δεις με τον καιρό ότι το σώμα σου ξεκινά να ξυπνάει από μόνο του μία συγκεκριμένη ώρα, λίγα λεπτά νωρίτερα από το ξυπνητήρι. Εμείς αυτό το λέμε επιτυχία.
Έτσι θα λύσεις και το αιώνιο πρόβλημα που λέγεται “Σαββατοκύριακο”. Συγκεκριμένα την Κυριακή, που χαλάει το πρόγραμμα όλης της επόμενης εβδομάδας. Γιατί εάν κοιμηθείς έως αργά την Κυριακή, το βράδυ δεν έχεις ύπνο, κοιμάσαι πολύ αργά κι έτσι τη Δευτέρα σηκώνεσαι μέσα στην κούραση – ή δε σηκώνεσαι καθόλου. Αντίθετα, αν έχεις συνηθίσει τον οργανισμό σου να ξυπνά μία συγκεκριμένη ώρα τις καθημερινές, είναι σχεδόν σίγουρο ότι το Σαββατοκύριακο δεν θα παρακοιμηθείς.
Ωστόσο, δε χρειάζεται να πηγαίνεις κάθε μέρα την ίδια ώρα για ύπνο
Κι αυτό είναι το σοβαρότερο λάθος που κάνεις. Δε μπορείς να “αναγκάσεις” τον οργανισμό σου να νυστάξει. Ούτε να του επιβάλεις τον ύπνο επειδή έχεις να ξυπνήσεις την επόμενη μέρα. Τώρα που δουλεύεις από το σπίτι, αν μετακινείσαι από τον καναπέ στην καρέκλα και πάλι πίσω, είναι λογικό να μην αισθάνεσαι κάποια κούραση. Αντίθετα, αν κάνεις έναν περίπατο ή λίγη γυμναστική μέσα στη μέρα, θα δεις πως θα κάνεις και καλύτερο ύπνο το βράδυ.
Το να μην έχεις μία συγκεκριμένη ώρα που πας για ύπνο, δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να έχεις μία σωστή βραδινή ρουτίνα. Για αρχή, αυτή σίγουρα δεν πρέπει να περιλαμβάνει οθόνες. Προετοίμασε τον εαυτό σου για ύπνο διαβάζοντας κάποιο βιβλίο, ακούγοντας ένα podcast ή κάνοντας λίγο διαλογισμό. Όλες αυτές οι πρακτικές φαίνεται ότι βοηθούν τον οργανισμό σου να μπει σε ένα mood χαλάρωσης.
Το τελευταίο και κυριότερο βήμα είναι να καταλάβεις πόσες ώρες ύπνο χρειάζεσαι πραγματικά. Αυτό θα βοηθήσει πολύ ώστε να έχεις και μία καλύτερη σχέση με το ρολόι. Οι άνθρωποι, κατά μέσο όρο, με 7-8 ώρες ύπνο λειτουργούν ικανοποιητικά. Αν, λοιπόν, το ξυπνητήρι σου κάθε πρωί είναι σχετικά σταθερό, οι ώρες ύπνου σου θα είναι ανάλογες. Αρκεί να βρεις την ισορροπία που θα κάνει εσένα να αισθάνεσαι καλύτερα. Αλλιώς, κάθε κακή μέρα μπορείς εύκολα να την αποδώσεις σε έναν κακό ύπνο.