Καθώς κάθεσαι μπροστά από τον υπολογιστή ή το κινητό σου και με διαβάζεις, θα σου βάλω μια άσκηση: Πού βρίσκεσαι επαγγελματικά; Είσαι εκεί που θα ήθελες να είσαι; Εάν ναι, μπράβο σου, σε θαυμάζουμε. Συναντώ, όμως, πολλούς ανθρώπους, ανεξαρτήτως ηλικίας, που έχουν μείνει στάσιμοι, παρά τις ικανότητές τους. Η οικονομική αβεβαιότητα και η ανεργία σίγουρα έχουν συμβάλλει σημαντικά σε αυτό. Ένα ακόμη πρόβλημα που παρατηρώ, όμως, μιλώντας μαζί τους είναι ότι οι επαγγελματικοί τους στόχοι είναι κάπως θολοί.
Αυτό το φαινόμενο ήρθε να αντιμετωπίσει το career mapping, μια σύγχρονη πρακτική, που αποτυπώνει με ακρίβεια τους στόχους, την πορεία και τις προοπτικές ενός εργαζόμενου σε έναν οργανισμό. Ουσιαστικά, αποτελεί μια οπτικοποίηση της επαγγελματικής σου πορείας. Παραδοσιακά, χρησιμοποιείται από τις εταιρείες, με στόχο να δείξουν στους εργαζόμενους μια θελκτική εικόνα ευκαιριών και εξέλιξης. Μπορεί, όμως, να χρησιμεύσει και στον ίδιο τον εργαζόμενο, ώστε να οριοθετήσει με ακρίβεια τους στόχους και τις επιθυμίες του και να ακολουθήσει πιο αποτελεσματικά τη διαδρομή που θα τον οδηγήσουν σε αυτά.
Σύμφωνα με το Career Contessa, τα οφέλη του επαγγελματικού χάρτη είναι σημαντικά και για τις δύο πλευρές:
Για τους εργοδότες:
- Καθιστά την εταιρεία πιο θελκτική στους εργαζομένους, καθώς βλέπουν ότι υπάρχουν προοπτικές εξέλιξης
- Ενισχύει τη δέσμευση και τα κίνητρα των εργαζομένων
- Διευκολύνει τις εσωτερικές μετακινήσεις και εντοπίζει τα κενά δεξιοτήτων
- Προσελκύει νέα ταλέντα, καταδεικνύοντας ευκαιρίες ανάπτυξης
Για τους εργαζόμενους:
- Παρέχει σαφή κατανόηση των πιθανών διαδρομών σταδιοδρομίας και των στόχων
- Βοηθά στον εντοπισμό των απαραίτητων δεξιοτήτων και της κατάρτισης για την εξέλιξη της σταδιοδρομίας
- Ενθαρρύνει την αυτοαξιολόγηση και τον καθορισμό στόχων
- Βοηθά στον προγραμματισμό και τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων σταδιοδρομίας
Πώς θα φτιάξεις τον δικό σου επαγγελματικό χάρτη
1. Όρισε το σημείο της αφετηρίας σου
Πρόκειται για το σημείο όπου βρίσκεσαι αυτή τη στιγμή. Αναλογίσου τη θέση που έχεις μέσα στην εταιρεία, τις δεξιότητες και τα κενά σου.
2. Οραματίσου τον επιθυμητό επαγγελματικό σου προορισμό
Σκέψου ποιοι είναι οι μακροπρόθεσμοι επαγγελματικοί σου στόχοι, πού θα ήθελες να φτάσει η καριέρα σου. Όρισέ το με σαφήνεια στον χάρτη σου, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο απώτερος σκοπός σου ενδέχεται να αλλάξει. Μην εγκλωβίζεσαι σε μια ιδέα, άσε το μυαλό σου ανοιχτό για πιθανές εναλλακτικές προοπτικές, που μπορεί να εμφανιστούν στο δρόμο σου.
3. Χαρτογράφησε την απαιτούμενη ενδιάμεση διαδρομή
Τώρα που έχεις ορίσει με σαφήνεια τον τελικό σου στόχο, είναι ώρα να καθορίσεις και την διαδρομή που πρέπει να διανύσεις για να φτάσεις σε αυτόν. Η διαδρομή αυτή μπορεί να περιλαμβάνει τυχόν θέσεις που πρέπει να κατακτήσεις, ανθρώπους με τους οποίους πρέπει να δικτυωθείς και πολλά ακόμη. Να θυμάσαι ότι αυτή η διαδρομή δεν θα είναι μια εύκολη ευθεία, αλλά πιθανότατα θα μοιάζει περισσότερο με έναν κακοτράχαλο δρόμο, γεμάτο ανηφόρες και λακούβες. Δεν έχει, όμως, σημασία. Το μόνο που μετράει είναι ο στόχος σου!
4. Γράψε λεπτομερώς όλες τις δεξιότητες, τις επιτυχίες και τους στόχους που μεσολαβούν μέχρι τον τελικό σου προορισμό
Πίσω από κάθε θέση εργασίας, προαγωγή και στάδιο, υπάρχουν ορισμένες απαιτούμενες δεξιότητες. Κατάγραψέ τις λεπτομερώς, ώστε να αναγνωρίσεις όλα τα εφόδια που απαιτούνται για να κατακτήσεις τον τελικό σου στόχο.
5. Μη φοβάσαι τις παρακάμψεις
Όπως και να φανταστείς την επαγγελματική σου πορεία, σίγουρα θα έρθουν στον δρόμο σου απρόοπτα, που θα κάνουν την διαδρομή λίγο διαφορετική από αυτή που έχεις οραματιστεί. Μη φοβάσαι τα απρόοπτα, αυτά θα σε κάνουν πιο δυνατ@. Εσύ μείνε προσηλωμέν@ στο στόχο σου.
6. Λάβε υπόψη σου τους στόχους της εταιρείας
Δεν μπορείς να δημιουργήσεις μια ρεαλιστική επαγγελματική προοπτική εάν δεν λάβεις υπόψη σου τους στόχους της εταιρείας. Εάν αυτοί οι στόχοι είναι πολύ διαφορετικοί από τους δικούς σου, τότε ίσως θα πρέπει να αναζητήσεις αλλού την επαγγελματική σου πορεία.
7. Προσδιόρισε τις ανάγκες σου
Αφού χαρτογραφήσεις τους στόχους της σταδιοδρομίας σου, κάνε έναν έλεγχο: Είναι ρεαλιστικό να τους πετύχεις με βάση τις τρέχουσες ευκαιρίες ανάπτυξης και τις δεξιότητές σου; Εάν ανακαλύψεις κενά, αναζήτησε τα κατάλληλα προγράμματα κατάρτισης, ώστε να ενδυναμώσεις τον επαγγελματικό σου εαυτό και να διεκδικήσεις πιο ρεαλιστικά και με επιχειρήματα την επιθυμητή θέση εργασίας.
8. Μοιράσου τους στόχους σου
Το τελευταίο βήμα ενός ολοκληρωμένου επαγγελματικού χάρτη είναι να τον επικοινωνήσεις στον εργοδότη σου. Μοιράσου μαζί του τους στόχους και τα επαγγελματικά σου όνειρα. Έκφρασε ανοιχτά τις επιθυμίες σου για επαγγελματική ανέλιξη και υπογράμμισε τις ικανότητες που έχεις και με τις οποίες θα ανταποκριθείς στις ανάγκες μια υπεύθυνης θέσης.
Να θυμάσαι: Οι μεγάλες ευκαιρίες δεν έρχονται σ’ αυτούς που σκύβουν το κεφάλι, αλλά σ’ εκείνους που ξέρουν να διεκδικούν.