Από όταν κατεβάσαμε την εφαρμογή του TikTok στα κινητά μας, μπαίνουν στο κεφάλι μας άπειρες πληροφορίες, που ίσως να μη χρειαζόμασταν καν. Από την ύπαρξη λουλουδιών από πάγο, μέχρι το πώς οι μαϊμούδες φροντίζουν τα μικρά τους.
Μία από τις πιο πρόσφατες ανακαλύψεις στο TikTok, ωστόσο, είναι το “mouth taping” κατά τη διάρκεια του ύπνου. Συνέχιζοντας την περιήγηση στο TikTok για να μάθω γιατί τόσοι δημιουργοί και ειδικοί ορκίζονται σε αυτό το κόλπο, δεν άργησα να πειστώ ότι πράγματι κάνει καλό.
Γιατί να κλείσεις το στόμα σου με ταινία, ενώ κοιμάσαι;
Πριν σου αναλύσω τα οφέλη του mouth taping, είναι σημαντικό να καταλάβεις γιατί γίνεται. Και η απάντηση είναι απλή: για να αποφύγεις την αναπνοή από το στόμα σου! Γιατί όμως το να αναπνέεις από το στόμα αποτελεί πρόβλημα;
Σύμφωνα με τον Dr. Konstantin Pavlovich, ο οποίος ανέπτυξε μια λειτουργική τεχνική αναπνοής που ονομάζεται μέθοδος Buteyko το 1952, η κακή αναπνοή μπορεί να συνδεθεί με διάφορες σωματικές, νευρολογικές και αναπνευστικές παθήσεις.
Η εξάσκηση της λειτουργικής αναπνοής (εισπνοή και εκπνοή από τη μύτη προς το διάφραγμα) αντί της “κακής” αναπνοής (αναπνοή από το στόμα προς το στήθος) έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει προβλήματα υγείας όπως το άσθμα, τη ρινίτιδα, την αλλεργική ρινίτιδα, το άγχος, το στρες, τις κρίσεις πανικού, την οδοντική υγεία, την κρανιοπροσωπική ανάπτυξη, τη ΔΕΠΥ, την αϋπνία, το ροχαλητό και την υπνική άπνοια.
Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Hostage Tape, Alex Neist, συμφωνεί, λέγοντας ότι το 25-50% του πληθυσμού αναπνέει από το στόμα, κατά τη διάρκεια του ύπνου. Έτσι, το mouth taping προάγει την αναπνοή από τη μύτη, η οποία στη συνέχεια οδηγεί σε μια σειρά από οφέλη, που προάγουν όχι μόνο τον καλύτερο ύπνο, αλλά και την καλύτερη συνολική υγεία.
“To κλείσιμο του στόματος με ταινία μπορεί να μειώσει ή να εξαλείψει το ροχαλητό και την άπνοια για πολλούς ανθρώπους, να αυξήσει την πρόσληψη οξυγόνου και την κυκλοφορία, ώστε να έχετε περισσότερη ενέργεια όταν ξυπνάτε, να βοηθήσει το διάφραγμά σας να λειτουργήσει σωστά, γεγονός που χαλαρώνει το σώμα σας για λιγότερο στρες, να βοηθήσει στη μείωση των φλεγμονών, να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να μειώσει την κακή αναπνοή, τη φθορά των δοντιών και την ξηροστομία”, εξήγησε ο Neist.
Πώς να κολλήσεις το στόμα σου με ταινία;
Πριν το δοκιμάσεις, είναι σημαντικό να μάθεις τα πρέπει και τα μη, του να κολλάς το στόμα σου με ταινία. Δεν κολλάς απλώς ταινία πάνω από το στόμα σου. Υπάρχουν προϊόντα ειδικά για την αυτοκόλλητη ταινία στο στόμα, ώστε να κρατάει το στόμα σου κλειστό κατά τη διάρκεια της νύχτας. Έτσι, θα αναπνέεις από τη μύτη, χωρίς να αισθάνεσαι περιοριστικά ή να πονάς όταν τη βγάζεις.
Η Lalitha Bhowani-McSorley, επικεφαλής φυσικοθεραπεύτρια και ειδικός ύπνου στο Brentwood Physiotherapy Calgary, δήλωσε ότι ο καλύτερος τύπος ταινίας που μπορείς να χρησιμοποιήσεις όταν κολλάς το στόμα σου στον ύπνο, είναι μια ιατρική κολλητική ταινία, όπως η χειρουργική ή η ταινία micropore. “Αυτός ο τύπος ταινίας συγκρατεί σταθερά χωρίς να κολλάει πολύ στο δέρμα και να προκαλεί δυσφορία, ενώ παράλληλα επιτρέπει αρκετή αναπνοή. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι θα πρέπει να την αλλάζετε κάθε φορά”, δήλωσε η ίδια.
Με το mouth taping να γίνεται όλο και πιο διαδεδομένη πρακτική, οι εταιρείες κυκλοφορούν ειδικά προϊόντα που βοηθούν. “Υπάρχουν εταιρείες που πωλούν αυτοκόλλητες ταινίες σχεδιασμένες ειδικά για να κλείνετε το στόμα σας με ταινία πριν από τον ύπνο. Άλλες επιλογές περιλαμβάνουν υποαλλεργικές και χειρουργικές ταινίες, οι οποίες χρησιμοποιούνται συνήθως στο ανθρώπινο δέρμα”, λέει η Dr. Katherine Hall, ψυχολόγος ύπνου στο Somnus Therapy. Εκτός από τη χρήση του σωστού τύπου ταινίας για την αποφυγή ερεθισμών, είναι επίσης σημαντικό να εφαρμόζεις σωστά την ταινία.
@barrettplasticsurgery Mouth Tape For Sleeping 😴 #mouthtape #mouthtapeforsleep #mouthtapesleeping #lifehacks #sleephack #sleephackstohelpsleep
♬ original sound – Dr Daniel Barrett
Ο πιστοποιημένος πλαστικός χειρουργός Dr. Daniel Barrett, συνιστά να ξεκινήσεις με ένα μικρό κομμάτι ταινίας ακριβώς στο κέντρο των χειλιών σου και να αυξήσεις σταδιακά την ποσότητα της ταινίας και την επιφάνεια που καλύπτεις. Εάν αντιμετωπίζεις δυσκολία στον ύπνο ή άλλα προβλήματα που σχετίζονται με την αναπνοή από το στόμα, μίλησε με το γιατρό σου για να δεις αν το mouth taping στον ύπνο, μπορεί να είναι κατάλληλο για εσένα.