Το μπάνιο είναι αυτός ο χώρος του σπιτιού σου που θα έπρεπε να σε ηρεμεί, να σε γεμίζει γαλήνη. Ένα μικρό καταφύγιο από τον έξω κόσμο. Μην ξεχνάς πως πολλοί λένε πως σε αυτό το δωμάτιο του σπιτιού τους πηγαίνουν όταν αναζητούν έμπνευση, και πως εκεί έχουν τις καλύτερες ιδέες.
Γενιές ζωγράφων, από εξπρεσιονιστές έως ποπ καλλιτέχνες, μας έχουν δείξει πώς φαίνεται το μπάνιο μέσα από τα μάτια τους. Άρα γιατί να στραφείς αλλού εάν αναζητάς ιδέες διακόσμησης για το δικό σου μπάνιο; Παρακάτω θα δεις έξι μπάνια από διάσημους πίνακες και το πώς θα έμοιαζαν εάν υπήρχαν στην πραγματική ζωή.
Perkins Harnly – Bathroom(1935)
Η ζωή του Perkins Harnly εκτείνεται στον 20ο αιώνα, αλλά είναι πιο γνωστός για τους βικτοριανούς εσωτερικούς χώρους που δημιούργησε για το Index of American Design κατά τη διάρκεια της κατάθλιψης του. Το ”Bathroom” είναι ένα τέτοιο έργο. Το έργο είναι τόσο λεπτομερές και ρεαλιστικό παρόλο που υπάρχει μια αίσθηση μοναξιάς.
Αυτό το ιδιαίτερο βικτοριανό μπάνιο είναι κομψό και απέχει πολύ από τις μινιμαλιστικές τάσεις του 20ού αιώνα. Λεπτομέρειες όπως η ξύλινη επένδυση και το παραβάν κινέζικου στιλ προσθέτουν μια αίσθηση πολυτέλειας. Αυτό είναι ένα μπάνιο που σχεδιάστηκε για να περνάς αρκετό χρόνο σε αυτό.
Fernando Botero – The Bathroom (1995)
Ο Fernando Botero είναι ένας από τους σημαντικότερους Κολομβιανούς καλλιτέχνες. Οι εικόνες του δημιουργούν έναν ρεαλιστικό κόσμο που ξεχωρίζει για τις παραμορφωμένες διαστάσεις των αντικειμένων και για τις ογκώδεις ευτραφείς ανθρώπινες μορφές.
Ο Botero έχει ζωγραφίσει πολλά στενά μπάνια, τα οποία τείνουν να φαίνονται οικεία και όχι κλειστοφοβικά. Εάν έχεις και εσύ ένα μικρό μπάνιο, δοκίμασε να επεκτείνεις τον χώρο με φωτεινά χρώματα.
Roy Lichtenstein – Bathroom (1961)
Αυτό το μπάνιο είναι ένα από τα εβδομήντα ασπρόμαυρα έργα που ο Lichtenstein δημιούργησε στη δεκαετία του 1960. Το μπάνιο σε αυτήν την ελαιογραφία είναι τόσο απλό (εμπνευσμένο από φυλλάδια μπάνιου) όσο και γεμάτο χαρακτήρα.
Το μπάνιο του Lichtenstein είναι το τέλειο μπάνιο για τους ιδιοκτήτες σπιτιού που αναζητούν μια κάτι που να είναι κομψό χωρίς να είναι εξεζητημένο. Ο ζωγράφος χρησιμοποίησε βιομηχανικές πινελιές όπως οι εκτεθειμένοι σωλήνες και τα επαναλαμβανόμενα πλακάκια. Η διατήρηση ενός μονόχρωμου συνδυασμού χρωμάτων (ακόμη και των πετσετών) και η τακτοποίηση του θα κάνει το μικρό μπάνιο σου να μοιάζει με έναν φανταχτερό χώρο, σαν γκαλερί.
Carl Larsson – Bathroom Scene – Lisbeth (1909)
Ο Carl Larsson ήταν Σουηδός ζωγράφος που γεννήθηκε το 1853. Η Lisbeth, που απεικονίζεται σε αυτόν τον πίνακα, είναι το τέταρτο από τα οκτώ παιδιά του ζωγράφου. Η Karin Bergöö, σύζυγος του Larsson, ήταν επίσης καλλιτέχνης.
Το vintage μπάνιο του Larsson αποδεικνύει ότι δεν έχει σημασία πόσα χρήματα θα ξοδέψεις για τη διακόσμηση του μπάνιου σου, αρκεί να προσέχεις την κάθε λεπτομέρεια.
Edvard Munch – Marat in the Bath and Charlotte Corday (1930)
Ο Νορβηγός Edvard Munch θεωρείται ο «πατέρας του εξπρεσιονισμού», γνωστότερος για το The Scream. Το μπάνιο του Munch δεν αποτελεί μια συναίνεση μεταξύ εραστών, αλλά τη σκηνή της δολοφονίας του Γάλλου επαναστάτη Jean-Paul Marat στα χέρια της Charlotte Corday.
Δεν είναι λοιπόν το πιο όμορφο μπάνιο. Αλλά η χρήση μαρμάρου προσθέτει μεγαλείο και καθαριότητα. Ο Munch ζωγράφισε το μπάνιο του Marat δύο φορές και αυτό είναι σαφώς λιγότερο αιματηρό από την πρώτη του προσπάθεια.
Pierre Bonnard – Nude in the Bath (1925)
Ο Γάλλος Pierre Bonnard είναι ο ζωγράφος που χρειάζεται να αναζητήσεις αν ψάχνεις για έμπνευση με πολύ χρώμα. Ήταν μετα-ιμπρεσιονιστής, επηρεασμένος από τα ιαπωνικά μοτίβα. Ήταν επίσης ”ειδικός” στο κομμάτι του μπάνιου, καθώς η σύντροφός του Marthe de Méligny έκανε καθημερινά μπάνιο, για ιατρικούς λόγους, και την ζωγράφισε πάνω από 300 φορές.