Ναι, υπάρχουν μύθοι που αφορούν την αντισύλληψη. Ναι, θα τους διαβάσεις παρακάτω. Όχι, δε θέλεις να τους διαπιστώσεις μόνη σου εμπειρικά, αν δεν είσαι έτοιμη να αναλάβεις το ρόλο της μαμάς.
1| Δε μπορείς να μείνεις έγκυος την πρώτη φορά που κάνεις σεξ
Δεν ξέρουμε πώς ακριβώς ξεκίνησε αυτός ο μύθος. Ωστόσο, for the record, πρώην συμμαθήτρια μου έμεινε έγκυος την πρώτη της φορά. Τη στιγμή που μιλάμε πρέπει να έχει αφήσει το γιό της στο σχολείο και να κατευθύνεται προς τη δουλειά της.
2| Τα αντισυλληπτικά χάπια προκαλούν αύξηση του βάρους
Κάποια χάπια με υψηλότερες δόσεις οιστρογόνων προκαλούν μια μικρή αύξηση βάρους, γύρω στα τέσσερα κιλά. Όταν όμως το σώμα σου τα συνηθίσει, θα τα χάσεις άμεσα. Να προσθέσουμε κάπου εδώ ότι η πρώτη φορά που παίρνεις ένα αντισυλληπτικό χάπι είναι κάπως δοκιμαστική. Δεν είναι όλα τα χάπια κατάλληλα για όλους τους οργανισμούς.
3| Η μέθοδος του “τραβήγματος” είναι ασφαλής
Όχι. Αλήθεια. Αρχικά υπάρχουν τα προσπερματικά υγρά. Επίσης, η πιθανότητα το “τράβηγμα” να γίνει λίγο πιο καθυστερημένα είναι τεράστια.
4| Δε γίνεται να μείνεις έγκυος όταν έχεις περίοδο
Αν έχεις πολύ μικρό κύκλο και ωορρηξία σύντομα μετά το τέλος της περιόδου σου, μπορείς να μείνεις έγκυος, αφού το σπέρμα ζει μέχρι και εφτά μέρες (5-7 για την ακρίβεια). Οπότε όχι, δεν είναι safe το να κάνεις σεξ χωρίς προφυλακτικό όταν έχεις περίοδο.
5| Τα αντισυλληπτικά χάπια προκαλούν καρκίνο
Όχι! Μάλιστα σύμφωνα με έρευνες, τα αντισυλληπτικά μειώνουν τον κίνδυνο για καρκίνο της μήτρας και των ωοθηκών. Ωστόσο, υπάρχει μια μικρή ανησυχία ότι σε περίπτωση που μια γυναίκα είχε καρκίνο του μαστού, μια υψηλή δόση οιστρογόνων μπορεί να προκαλέσει υπερδιέγερση των κυττάρων του μαστού. Μια έρευνα όμως κατέληξε ότι χάπια με μικρή δόση οιστρογόνων δεν συνδέονται με την πρόκληση καρκίνου του μαστού.
6| Οι κολπικές πλύσεις μετά το σεξ μπορούν να εμποδίσουν μια εγκυμοσύνη
Στην πραγματικότητα, ο κόλπος σου δε χρειάζεται πλύσεις. Αυτή είναι μια “δουλειά” που κάνει μόνος του. Άσε που το νερό θα μεταφέρει οτιδήποτε προς τα μέσα και πάνω. Καταλαβαίνεις τι εννοούμε οπότε όχι. Ξέχασε το.
7| Δεν κάνει να πίνεις αλκοόλ όταν παίρνεις αντισυλληπτικά
Ακούγεται λίγο σαν αστικός μύθος, γιατί είναι. Το αλκοόλ δεν επηρεάζει την αποτελεσματικότητα των αντισυλληπτικών. Ο μόνος τρόπος να επηρεάσει βασικά, είναι να πιεις τόσο πολύ, που στο τέλος θα ξεχάσεις να πάρεις το χάπι σου.
8| Τα αντισυλληπτικά δρουν αμέσως
Θα είχε ενδιαφέρον αν αυτό ίσχυε, αλλά όχι. Χρειάζεται τουλάχιστον μια βδομάδα μέχρι να αρχίσει να λειτουργεί μέσα στο σώμα σου. Έτσι για μια με δύο εβδομάδες μη σκιπάρεις το προφυλακτικό.
9| Το να πηγαίνεις στην τουαλέτα μετά το σεξ θα σε εμποδίσει μια εγκυμοσύνη
Το να πηγαίνεις στην τουαλέτα είναι ένας καλός τρόπος να απομακρύνεις τα βακτήρια από την ουρήθρα σου και να μειώσεις τις πιθανότητες για ουρολοίμωξη. Αλλά τι σχέση μπορεί να έχει με την εγκυμοσύνη; Η ουρήθρα σου είναι κάτι εντελώς άσχετο με τον κόλπο σου και τη μήτρα σου.
10| Το χάπι της επόμενης μέρας είναι μια αξιόπιστη μέθοδος αντισύλληψης
Παρόλο που το χάπι της επόμενης μέρας είναι ασφαλές, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως μέθοδος αντισύλληψης. Στην τελική, με τόσες μεθόδους εκεί έξω γιατί να θέλεις να προκαλέσεις στον εαυτό σου ναυτία, φούσκωμα και όλες τις άλλες παρενέργειες του; Με τίποτα.
11| Το χάπι της επόμενης μέρας και το χάπι έκτρωσης είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα
Όχι. Οι ορμόνες του χαπιού εμποδίζουν τη γονιμοποίηση του ωαρίου. Απλά. Το χάπι της έκτρωσης από την άλλη προκαλεί έκτρωση στο έμβρυο με μιφεπριστόνη και μισοπροστόλη. Οπότε ναι, η διαφορά είναι τεράστια.
12| Είναι απαραίτητο να παίρνεις το αντισυλληπτικό χάπι την ίδια ώρα κάθε μέρα
Τα νέα είναι ευχάριστα: Όχι, δεν είναι απαραίτητο. Ναι, χρειάζεται να το παίρνεις κάθε μέρα στο ίδιο χρονικό πλαίσιο, αλλά όχι ας πούμε στις 9πμ ακριβώς. Μπορείς και δύο ώρες μετά.
13| Τα εσπεριδοειδή εμποδίζουν την αποτελεσματικότητα των αντισυλληπτικών
Παρόλο που ο χυμός πορτοκαλιού μπορεί να αλληλεπιδρά με κάποια ήδη φαρμάκων και ο χυμός γκρέιπφρουν με αντισυλληπτικά που περιέχουν οιστραδιόλη, αυτό δε σημαίνει ότι τα κάνει λιγότερο αποτελεσματικά. Μπορεί απλά να προκαλέσει παρενέργειες, αφού αυξάνει τα οιστρογόνα.
14| Τα αντισυλληπτικά μπορεί να προκαλέσουν υπογονιμότητα
Όχι. Αν ήταν έτσι, ο παγκόσμιος πληθυσμός δε θα ήταν 7,53 δισεκατομμύρια.
15| Μόνο οι γυναίκες που έχουν παιδιά μπορούν να έχουν σπιράλ
Παλιότερα, το σπιράλ θεωρούταν επικίνδυνο για τις νέες γυναίκες που δεν είχαν κάνει παιδιά. Όμως έρευνες έχουν αποδείξει ότι αυτό δεν ισχύει. Αν είσαι ενεργή σεξουαλικά (και δεν έχεις ιατρικά ζητήματα που δε θα το επέτρεπαν), αποτελεί μια εναλλακτική και για εσένα.
16| Το σώμα σου χρειάζεται ένα διάλειμμα από τα αντισυλληπτικά
Όχι, το σώμα σου δε χρειάζεται διάλειμμα. Στην τελική, το να παίρνεις και να σταματάς τα χάπια θα προκαλέσει ένα χάος στις ορμόνες σου και θα αυξήσει τις πιθανότητες μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.
17| Κάποια χάπια σε προστατεύουν από τα ΣΜΝ
Δεν ισχύει αυτό. Όχι. Ξέχασε το.
18| Το χάπια μπορούν να αλλάξουν την προσωπικότητά σου
Ενώ οι ορμόνες -οι δικές σου και αυτές των χαπιών- μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεσή σου, δεν υπάρχουν χάπια εκεί έξω που να μπορούν να αλλάξουν την προσωπικότητά σου. Στο υποσχόμαστε.
19| Τα αντισυλληπτικά μπορεί να προκαλέσουν θρόμβωση
Εκτός αν έχεις κάποιο ιστορικό, τα αντισυλληπτικά δύσκολα θα σου προκαλέσουν θρόμβωση. Βασικά, πιο πιθανό είναι να αποκτήσεις κάποιο θρόμβο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, παρά λόγω των χαπιών.
20| Όταν φτάσεις τα 35 θα πρέπει να σταματήσεις τα αντισυλληπτικά
Εφόσον είσαι υγιής, δεν καπνίζεις και δεν έχεις ιστορικό θρόμβωσης, μπορείς να συνεχίσεις κανονικά.
>> Ακολούθησε μας στο Instagram <<