Υπάρχουν πολλές συμβουλές που θα ακούσεις εάν ξεκινάς τώρα την καριέρα σου ή ακόμη και εάν έχεις τη δική σου επιχείρηση. Θα σου πουν πως “η δουλειά είναι δουλειά και δεν θα πρέπει να μπερδεύεται με τη διακέδαση”, “δεν μπορείς να είσαι φίλος με τους συναδέλφους σου”, “οι σχέσεις μεταξύ των εργαζομένων δεν παίζουν ρόλο στη συνολική απόδοσή τους”.
Εάν με ρωτάς αυτοί είναι μερικοί από τους πολλούς μύθους σχετικά με τον εργασιακό χώρο, που ευτυχώς έχουν αρχίσει να ξεπερνιούνται. Και εδώ θα δεις και μερικούς ακόμα.
Δεν μπορείς να έχεις φίλους στη δουλειά σου
Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που υποστηρίζουν πως δεν έχουν κάνει ποτέ φίλους στην εργασία τους. Αδυνατώ να το πιστέψω αλλά ακόμη και έτσι να είναι οφείλω να τους πως ένα μπράβο που έχουν σταθεί τόσο τυχεροί στις μέχρι τώρα δουλειές τους και δεν χρειάστηκαν ποτέ τη βοήθεια κάποιου συναδέλφου τους. Ή που σε ένα 8ωρο/12ωρο/15ωρο στο γραφείο δεν χρειάστηκε ποτέ να στραφούν σε κάποιον άλλο για να γκρινιάξουν, να χαμογελάσουν, να ζητήσουν έστω έναν ώμο να κλάψουν.
Σας ζηλεύω λίγο αλλά κοιτάξτε και το ενδεχόμενο να είστε ρομπότ και να μην το έχετε καταλάβει.
Όσες περισσότερες ώρες εργάζεσαι τόσο πιο παραγωγικός είσαι
Αλήθεια τώρα; Επίσης, όσες περισσότερες ώρες εργάζεσαι τόσο περισσότερο πλουτίζεις τον ψυχολόγο σου αλλά αυτό δεν σου το λένε. Το εργασιακό burnout δεν είναι ένα εσωτερικό αστείο ανάμεσα σε υπαλλήλους που δουλεύουν ατελείωτες ώρες. Είναι μια πραγματικότητα, είναι σοβαρό και μπορεί να συμβεί στον καθένα.
Η δουλειά σου δεν είναι Ολυμπιακό άθλημα για να πρέπει να σπάσεις κάποιο ρεκόρ. Και μάντεψε: κανείς δεν θα σου δώσει μετάλλιο στο τέλος. Το μυστικό είναι να ακούς το σώμα σου, τον οργανισμό σου. Έχεις όρεξη να δουλέψεις σήμερα 15 ώρες γιατί αισθάνεσαι ξαφνικά πιο παραγωγικός από ποτέ; Κάνε το. Αλλά αύριο που δεν θα νιώθεις καλά δούλεψε όσο μπορείς καλύτερα μέσα στο ωράριό σου και πήγαινε να ξεκουραστείς.
Επίσης, σε περίπτωση που δεν στο έχει πει κανείς: Μη νιώθεις άσχημα κάθε φορά που φεύγεις ναι μεν στη λήξη του ωραρίου σου αλλά πρώτος από το γραφείο. Δεν ξέρεις τους λόγους που κάθεται ο καθένας παραπάνω στο γραφείο, και δεν σε αφορούν κιόλας.
Τα χρήματα είναι το βασικό κίνητρο στη δουλειά
Και όμως δεν είναι. Για πολλούς η αίσθηση του ότι κάνουν κάτι που δίνει νόημα στη ζωή τους, κάτι που τους κάνει να νιώθουν καλύτεροι άνθρωποι ή απλά τους αρέσει είναι πιο ισχυρά από τις οικονομικές ανταμοιβές. Οι άνθρωποι παρακινούνται επίσης όταν βλέπουν ότι τους εκτιμούν και τους σέβονται. Τότε ναι, αφοσιώνονται περισσότερο στη δουλειά τους.
Για αυτό μην επιτρέψεις σε κάποιον να εκμεταλλεύεται την εργασία σου χωρίς να πληρώνεσαι αναλόγως αλλά ταυτόχρονα μην του επιτρέψεις να νομίζει πως δίνοντας σου περισσότερα χρήματα μπορεί να σου πάρει την ψυχική ηρεμία, τον ελέυθερο χρόνο και την αξιοπρέπειά σου.
Στους περισσότερους ανθρώπους δεν αρέσει να δουλεύουν σκληρά
Πόσες φορές έχεις ακούσει το “οι άνθρωποι είναι τεμπέληδες”, “σε όλους αρέσει να κάθονται και να πληρώνονται”. Από τη μικρή μου εμπειρία θα σου πω πως είναι λίγοι οι πραγματικά τεμπέληδες. Ξέρεις όμως ποιοι είναι πολλοί; Αυτοί που δεν πιστεύουν στη δουλειά τους, στους διευθυντές τους ή στην εταιρεία τους. Αυτοί που ψάχνουν τρόπο να δουλέψουν λίγο λιγότερο, να φύγουν γρήγορα για να γυρίσουν σπίτι, να πάρουν λιγότερες ευθύνες.
Εάν όμως υπήρχε κάπου στη δουλειά τους αυτός που λέμε “ηγέτης”, αλλά πραγματικός ηγέτης, να είσαι σίγουρος πως οι ίδιοι άνθρωποι θα αξιοποιούσαν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους.
Για να κερδίσεις στη δουλειά σου πρέπει κάποιος άλλος να χάσει
Υπάρχουν άνθρωποι σε διευθυντικές θέσεις οι οποίοι πιστεύουν βαθιά σε αυτόν τον μύθο. Και μάλιστα προσπαθούν να τον καλλιεργήσουν και στους υφισταμένους τους πιστεύοντας ότι έτσι θα γίνουν πιο αποδοτικοί, μέσα από την ανταγωνιστικότητα. Λυπάμαι εάν τους το χαλάω αλλά δεν λειτουργεί ακριβώς έτσι ο εργασιακός χώρος. Όσο σπέρνεις την ανταγωνιστικότητα ή τη ζήλια ανάμεσα σε συναδέλφους να είσαι έτοιμος και να θερίσεις τις συγκρούσεις.
Και τέλος πάντων, κάποια στιγμή πρέπει να γίνει κατανοητό πως το αποτέλεσμα που θα πάρεις από μια ομάδα ενωμένη, με διαφορετικές φυσικά ιδέες και αντιλήψεις, δεν πρόκειται να την πάρεις ποτέ από ένα άτομο με την αντίληψη “αυτός πρέπει να χάσει για να κερδίσω εγώ”.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Επιστροφή στο γραφείο: τα memes με τα οποία ταυτιζόμαστε απόλυτα
Συμφωνώ Απόλυτα μπράβο Δήμητρα 5αστερια