«Ghosting», «situationship», «grey divorce» και η λίστα μοιάζει να μην τελειώνει. Αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους όρους που έχουν εφεύρει οι άνθρωποι τα τελευταία χρόνια, για να περιγράψουν τον διαρκώς μεταβαλλόμενο χαρακτήρα των γνωριμιών και των σχέσεων, που «ανοίγει την πόρτα» και αφήνει χώρο να «ανθίσουν» κι άλλες μορφές ανθρώπινης επαφής, πέρα από τα αυστηρά μοτίβα που είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε έως τώρα.
Μέσα σε αυτό, λοιπόν, το τοπίο που αλλάζει διαρκώς κάνει την εμφάνισή του ένας νέος όρος: Το «nanoship» θα αποτελέσει την απόλυτη τάση γνωριμιών για το 2025.
Τι είναι, όμως, το nanoship;
Τα τελευταία χρόνια, βλέπουμε όλο και πιο έντονα μια τάση των ανθρώπων να απομακρύνονται από το ενδεχόμενο μονογαμικών, αποκλειστικών σχέσεων και από την αναζήτηση της «αιώνιας αγάπης» ή του «άλλου μισού» τους και να στρέφονται προς γνωριμίες πιο περιστασιακές, παροδικές, απαλλαγμένες από έντονα συναισθήματα, μεγάλα λόγια και δεσμεύσεις.
Τα nanoships, λοιπόν, είναι ακριβώς αυτό: Μια γνωριμία τόσο σύντομη όσο ακούγεται. Μπορεί να συμβεί οπουδήποτε και οποιαδήποτε στιγμή: Σ’ ένα πάρτι, στο σούπερ μάρκετ, στο μετρό. Δεν απαιτεί δέσμευση. Το ζητούμενο εδώ είναι να ζεις απλά τη στιγμή.
Ας πούμε ότι συναντάς κάποιον σε ένα πάρτι, κουβεντιάζετε για λίγα λεπτά, γελάτε και στη συνέχεια οι δρόμοι σας χωρίζουν και μπορεί να μην ξανασυναντηθείτε ποτέ. Ή μπορεί να κοιτάξεις έναν άγνωστο στο τρένο, να ανταλλάξετε ένα βλέμμα ή ένα χαμόγελο κι αυτό είναι όλο. Ούτε τηλέφωνα, ούτε συνέχεια, ούτε δεσμεύσεις.
Μια «νανοσύνδεση», λοιπόν, είναι μια μικροσκοπική στιγμή αλληλεπίδρασης, που δεν προσπαθεί να είναι τίποτα περισσότερο από αυτό. Είναι μικρές δόσεις αγάπης και οικειότητας, χωρίς προσδοκίες και δεσμεύσεις. Είναι απλή, γλυκιά και δεν συνοδεύεται από τη συνηθισμένη πίεση των ραντεβού. Θυμίζει λίγο το παλιό, κλασικό φλερτ, που όμως δεν εξελίσσεται σε τίποτα περισσότερο.
Σε τι διαφέρει από το situationship;
Διαβάζοντας κανείς τα χαρακτηριστικά της νέας τάσης γνωριμιών του 2025, θα σκεφτεί ότι μοιάζει αρκετά με το «situationship». Σύμφωνα με τους ειδικούς σε θέματα σχέσεων, υπάρχει μια βασική διαφορά ανάμεσα στα δύο: Στο situationship, καμία προοπτική δεν αποκλείεται. Μπορεί μια γνωριμία να ξεκινά σταδιακά, χωρίς μεγάλες υποσχέσεις και βιαστικά βήματα. Μπορεί να μην είσαι σίγουρ@ πού πηγαίνει η γνωριμία σου με κάποι@, αφιερώνεις όμως χρόνο κι ενέργεια στη σύνδεσή σας.
Στο nanoship, αντίθετα, τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα: Η αλληλεπίδραση θα είναι σύντομη και η οικειότητα παροδική.
Όχι, το nanoship δεν είναι τόσο κακό όσο ακούγεται
Η νέα τάση φαίνεται να αντανακλά την επιθυμία των σύγχρονων ανθρώπων για μικρότερες αλληλεπιδράσεις, ικανές να φέρνουν χαρά σε περιόδους απομόνωσης, όχι όμως να αποκτήσουν πάγια θέση στη ζωή τους.
Ο όρος εμφανίστηκε πρόσφατα στην έκθεση «Year in Swipe» 2024 του Tinder, όπου οι ειδικοί μελέτησαν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι βγαίνουν ραντεβού στις μέρες μας. Η έκθεση εξέτασε singles ηλικίας 18-34 ετών από διάφορες χώρες. Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι οι σχέσεις, όσο σύντομες κι αν είναι, εξακολουθούν να έχουν νόημα, έστω και με έναν διαφορετικό τρόπο. Ακόμη, λοιπόν, κι οι φευγαλέες στιγμές έχουν τη δική τους, ξεχωριστή γοητεία.
Το αναζωογονητικό σε αυτή την τάση είναι ακριβώς ότι δεν συνοδεύεται από προσδοκίες. Δεν χρειάζεται να αγχώνεσαι για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα ή να σε απασχολήσει υπερβολικά πώς αισθάνεται το άλλο άτομο. Το θέμα είναι να απολαμβάνεις τη στιγμή γι’ αυτό που είναι – μια βραχυπρόθεσμη «ερωτική σπίθα», που μπορεί να κάνει τη μέρα σου λίγο πιο ενδιαφέρουσα. Κατά κάποιον τρόπο, σου επιτρέπει να βλέπεις το καλό στις μικρές, περαστικές αλληλεπιδράσεις, ακόμη και αν δεν διαρκούν περισσότερο από λίγα λεπτά.
Σ’ έναν κόσμο γεμάτο swipe, ghosting και situationship, μερικές φορές μια μικρή, απλή, ευγενική αλληλεπίδραση είναι το μόνο που χρειάζεσαι για να νιώσεις καλά.