Δεν είναι η πρώτη μελέτη η οποία αποδεικνύει την άμεση ψυχολογική δυσφορία που προκαλεί η κλιματική αλλαγή στους νέους.
Οι επιπτώσεις των περιβαλλοντικών καταστροφών επιβαρύνουν ψυχολογικά, σωματικά και κοινωνικά μεγάλο ποσοστό των νεότερων ηλικιών. Μάλιστα, αναδυόμενα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι το «οικολογικό άγχος», το οποίο επηρεάζει καταλυτικά την ψυχοκοινωνική υγεία, πολλές φορές οξύνει προϋπάρχοντα προβλήματα ψυχικής υγείας σε ορισμένα παιδιά.
Σύμφωνα με μια νέα έρευνα που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο του Μπαθ, η κλιματική αλλαγή αποτελεί μια ζοφερή κατάσταση η οποία προκαλεί αγωνία, θυμό, απογοήτευση και γενικότερα μια σειρά απο αρνητικά συναισθήματα σε μεγάλο ποσοστό νέων ανά την υφήλιο.
Πιο συγκεκριμένα, βάσει των αποτελεσμάτων της έρευνας η οποία διεξήχθη ανάμεσα σε 10.000 νέους ηλικίας 16 έως 25 ετών από 10 διαφορετικές χώρες, το «οικολογικό άγχος» έχει άμεσα αρνητικό αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή των ερωτηθέντων, ενώ υποστηρίζεται ότι όλη αυτή απογοήτευση προκαλείται εν μέρει από την αίσθηση ότι οι κυβερνήσεις δεν παίρνουν τις κατάλληλες αποφάσεις προκειμένου να αποφευχθεί μια κλιματική καταστροφή.
Τα αποτελέσματα της έρευνας
Με βάση τα αποτελέσματα, οι περισσότεροι ερωτηθέντες ανησυχούν πολύ για την κλιματική αλλαγή, με σχεδόν το 60% να δηλώνει ότι αισθάνεται «πολύ ανήσυχο» ή «εξαιρετικά ανήσυχο». Συνολικά, το 45% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι τα συναισθήματά τους για την κλιματική αλλαγή επηρεάζουν αρνητικά την καθημερινή τους ζωή.
Όπως αποδεικνύεται, οι χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηθέντων που νιώθουν «πολύ ανήσυχοι» ή «εξαιρετικά ανήσυχοι» από την κλιματική αλλαγή, είναι οι Φιλιππίνες (84%), η Ινδία (68%) και η Βραζιλία (67%), χώρες που έχουν πληγεί από τις περιβαλλοντικές καταστροφές. Στη συνέχεια, η Πορτογαλία, η οποία πλήττεται από τις όλο και πιο έντονες πυρκαγιές, παρουσιάζει το υψηλότερο ποσοστό ερωτηθέντων που νιώθουν «πολύ ανήσυχοι» ή «εξαιρετικά ανήσυχοι» (65%) από τις χώρες υψηλού εισοδήματος που συμμετείχαν στην έρευνα, ανάμεσα στις οποίες βρίσκονται η Γαλλία, η Φινλανδία, η Αυστραλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Πώς ανταποκρίνονται οι κυβερνήσεις στην κλιματική αλλαγή
Όσον αφορά την ανταπόκριση των κυβερνήσεων στην κλιματική αλλαγή, το 65% των ερωτηθέντων συμφώνησε με τη δήλωση ότι οι κυβερνήσεις απογοητεύουν τους νέους, ενώ το 64% συμφώνησε ότι λέει ψέματα για τον αντίκτυπο των ενεργειών που πραγματοποιήθηκαν. Τέλος, το 60% υποστήριξε ότι οι κυβερνήσεις απορρίπτουν την αγωνία των πολιτών. Μόνο το 36% συμφώνησε ότι οι κυβερνήσεις ενεργούν σύμφωνα με την επιστήμη.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο επιστημονικό περιοδικό Nature η Sarah Ray, τα αποτελέσματα ερευνών όπως η συγκεκριμένη, θα μπορούσαν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στις νομικές αγωγές για την κλιματική αλλαγή, διότι ενδέχεται να παρέχουν αποδείξεις ηθικής βλάβης βάσει του δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όπως τόνισε, «εάν η έρευνα μπορεί να βοηθήσει να λογοδοτήσουν οι κυβερνητικοί φορείς, θα ήταν εξαιρετικό. Θα έδινε μια φωνή στα πιο ευάλωτα παιδιά».